Beskrivelse: Documentation collage of video stills.
For a video of the bird look at my blog: http://birdingnj.blogspot.com/2021/07/lille-gulben-pa-udebane.html
15th danish record if accepted by the danish rarities committee and my second self found Lesser Yellowlegs. The record also represents only the second record from South West Jutland.
Beskrivelse: En SØ varmepumpe sendte formentlig denne unge Hvidvinget Terne på en længere rejse da den kl.14 blev spottet ved klæggraven nord for Kammerslusen. TLP og undertegnede udmeldte fundet på DOFcall, og øjeblikket efter var ABK og MKH på stedet og fik set ternen inden den 15-tiden tog højde og forsvandt i NV retning.
Beskrivelse: Det nok tidligste fund af Pomeransfugl i Danmark. Den hidtil tidligste fugl var ifølge DOFbasen fra 15. april.
Probably the earliest record of Dotterel in Denmark ever. The former earliest record was 15. April according to DOFbasen.
Hej,
Jeg synes godt nok, der er meget temmincksryle over den hale. For mig at se, er de 2 yderste halefjer helt hvide, mens de næste er grålige og de midterste er sorte. En amerikansk dværgryle skal (iflg. min litteratur: Shorebirds af P. Hayman m.fl.) have grålige halefjer - også de 2 yderste.
Vh
Hans
PS. Jeg kiggede på fuglen i ca. 3 timer i dag (28/7) kl. 16.30 - 19.30, bl. a. sammen med ASF.
I den gængse bestemmelseslitteratur, som "Fugle i felten" vises Temmincksryle med helt hvide halesider og smal sort midterstribe i halen, Amerikansk Dværgryle med grå halesider. Noget kunne dog tyde på, at illustrationerne kun viser idealet af Temmincksryle. Et check i mine fotos af adulte temmincksryler viste, at en del faktisk har grå indre halefjer og blot hvide yderste. Dette matcher faktisk fint fuglen her.
Jeg har dog også fundet nogle fotos med amerikansk Dværgryle med hvidere yderste halefjer.
Helt klart er der en del omkring smårylebestemmelse, der fortsat ikke er fuldt afklaret. De hidtil grundigste artikler om emnet stammer fra midt i 1980´erne, og har bl.a. Lars Jonsson som ophavsmand. De er publiceret i bl.a. Vår Fågelvärld og British Birds, og bør konsulteres af alle med interesse for dette delikate emne. En interessekreds, der må være vokset betragteligt det sidste døgns tid!
Hvis der kigges på dette billede eller på billedet af flyvende Temmincksryler i ”Photographic Guide to the Waders of the World”, så ses det, at denne fugls hale matcher Temmincks ganske godt.
Billederne i ” Photographic Guide to the Waders of the World”, “The Shorebird Guide” samt Netfugls galleri viser, at der er variation i forholdet mellem hale og vingespids for Amerikansk Dværgryle.
Fuglen blev hørt af MS, da den fløj hen over hovedet på ham. Er der nogen, der har et link til Amk. Dværgryles kald?
Jeg blev ret forvirret, da jeg så fuglen. Dens jizz og størrelse var påfaldende lig de tilstedeværende Temmincksryler og gule ben blev ikke set på noget tidspunkt, mens jeg var der (ikke alle AD'er har dog gule ben, men alligevel...).
Fuglen var dog dragtmæssigt afvigende, ved at være mere kontrastrig og have en anderledes brysttegning (kraftigere og bredere) end de to Temmincksryler, som den ved flere lejligheder sås nær ved.
Da jeg var i tvivl ringede jeg til et hav af mennesker for at blive forsikret om, at fuglen vitterligt var en AD. De fleste var temmelig overbeviste og jeg regnede derfor med, at jeg sikkert ville kunne se, at det var en AD, når jeg kom hjem og så billederne her på sitet.
Nu har jeg så set alle de (indtil nu) oploadede fotos her på Netfugl, men jeg synes nu stadig, at fuglen mest ligner en afvigende Temmincksryle.
Normalt ville jeg faktisk nok have sagt, at jeg var helt sikker på, at det var en TR, men min selvtillid er lidt "shaky" for tiden og der er nogle meget kompetente mennesker, som jeg har stor respekt for, som mener, at det er en Amerikaner.
Jeg bliver ganske sikkert klogere imorgen...
Godnat!
Til Bentzon:
AD-kald kan høres på http://www.allaboutbirds.org/guide/Least_Sandpiper/sounds
Jeg var blandt de allerførste til at se fuglen d. 27/7, faktisk inden MS sendte obsen ud på DOFcall. Afstanden var en del større end under de halvlovlige obsforhold d. 28/7, men lysforholdene var kanongode. Jeg er dog ingenlunde i stand til at blande mig i denne bestemmelsesgyserdiskussion, men husker min førstehåndsindskydelse "er det Stribet Ryle?" (jeg har aldrig set dén art, derfor størrelsesforvirringen).
Vi var næsten nået hjem da MS udsendte den første DOFcall, og kørte senere tilbage til obsforhold på >150m i regn (hvilket ikke afholdte mange fra at bestemme fuglen!!). Heldigvis var oplevelsen langt mere tilfredsstillende d. 28/7.
I øvrigt en flot reklame for Netfugl, KMO fik lavet i TV Syd 28/7.
Vh
TLP
Dette er vist det eneste foto af fuglen, hvor den fouragerer. Posituren synes at være lige i øjet på Temryle, men ikke Amr. Dværgryle jf. nedenstående artikel:
http://www.aba.org/birding/v40n4p32.pdf
Yderligere kommentarer modtages gerne..
Det er muligt ( jeg er også blevet tvivler nu ! ), men ellers synes jeg dens fourageringsadfærd var tydelig anderledes end de temmincks den blev set sammen med,- og aldrig fulgtes med. Denne fugl var meget hurtigere og mere aktiv i bevægelserne, men måske er det bare en stresset temm.
Fuglen var fulstændig identisk med Temminksryle i form, størrelse og facon. Men denne var mørkebrun/varmt brun på hoved og hals samt hele ryg/overside modsat Temminksryle, der var meget lysere grålig.
De mørke centre på rygfjer var meget mere udtalte og i større antal end på Temminksryle.
Brysttegningen var meget tæt på Stribet Ryle, og meget mere tydelig og velafgrænset nedadtil mod bug end Temminksryle, så fuglen var lidt som en Stribet Ryle en miniature.
På Temminks Ryle var/er brysttegningen vel oftest mere diffus - spec afgrænsningen nedadtil samt ofte lidt lys i midten.
Striberne på brystet var meget markerede/ tætsiddende/ velafgrænsede nedadtil dog ikke gående ned i en spids i midten som ved Stribet Ryle.
Mit første indtryk var iøvrigt at den var lang og spids bagtil !!
Det passer vist bedst på Temminksryle.
Så det..........................
Iøvrigt er der er ikke noget, der hedder Ribe Amt længere.
Som følge af kommunalreformen er Ribe Amt nedlagt.
DATA FOR LOKALITET KLÆGGRAV NORD FOR KAMMERSLUSEN
Kommune: Esbjerg
Lokalafdeling: DOF-Sydvestjylland
Region: Region Syddanmark
Fuglen gik en enkelt gang klods op ad Temminksryle, hvor det var slående at fuglen var fulstændig identisk med Temminksryle i form, størrelse og facon. Men denne var mørkebrun/varmt brun på hoved og hals samt hele ryg/overside modsat Temminksryle, der var meget lysere grålig.
En anden gang gik de med ca 10 meters mellemrum på linie med Temminksryle forest.
Her var forskellen ligeså tydelig.
Om så stor individuel variation på Temminksryle er mulig er vel et spørgsmål ?
Selv de fotos, der er henvist til og hvor der er mest udtalt brysttegning, synes jeg ikke det kommer i nærheden af den aktuelle fugl mht. udtalt brysttegning.
Vi talte også på stedet om, at man skulle være meget dygtig/ stærk i troen for at turde melde denne ud som en Amerikaner.
Den blev jo også kun meldt ud som sandsynlig.
Hej.
Denne DOF-call er netop sendt ud: 29/7 man-ons kammerslusen: amrk dværg dementeret. temmincksryle ms via abk
Så er den vist på plads.
Har iøvrigt også bemærket, at flere allerede har været inde på deres artslister og slettet Am. Dværgryle.
PS. Der er ikke her tale om nogen form for misundelse eller lignende, idet jeg selv har kigget på fuglen i ca. 3 timer i går.
Vh
Hans
Hej Ulf
Tak for artiklen.
Den karakteristiske fouragerings form, så jeg desværre heller ikke under knap 2 timers obs i går.
Den må vi skrive os bag øret til næste gang.
MVH Thomas
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Hej,
Eftersom den här bilden är den bästa "close-upen" av den aktuella rylen, tänkte jag delge mitt intryck av detta foto samt de intryck jag får av de övriga bilderna som hittills laddats upp här på Netfugl.
Jag är medveten om att fotobedömningar kan vara vanskliga, men jag måste tillstå att jag likt andra som redan skrivit här mest får intryck av Temmincksryle.
Fågelns jizz är till att börja med i mina ögon mer lik Temmincksryle än Amerikansk Dværgryle. Den aktuella fågeln har en mer välbalanserad kroppshållning än ADr, vilken jag uppfattar som något framtung och korthuggen i aktern jämfört med Tr. Jag har i det här fallet svårt att se någon skillnad jizzwise gentemot Temmincksryle.
Vad gäller fågelns dräkt finns det framförallt två karaktärer jag reagerar över:
1. Den aktuella fågeln har ett relativt välstreckat bröst, men den uppvisar inga distinkta pilspetsar (arrow heads) som ADr alltid (?) tycks göra, såväl i fräsch som sliten sommardräkt.
2. Skapularerna uppvisar förhållandevis mycket ljust trots att de är slitna, i skarp kontrast mot de mörka kärnorna. Detta stämmer bra överens med Tr, men sämre med ADr. Variationen tycks vara större hos Tr än hos ADr, vissa Tr uppvisar mer kontrastlösa skapularer men däremot har jag inte lyckats finna något foto på en ADr med kontrastrika skapularer, likt de mest extrema Tr.
Har googlat fram lite foton att jämföra den aktuella rylen med.
Temmincksryle, worn summer:
http://www.digipics.se/mosnappa/mosnappa02.htm
http://www.tarsiger.com/gallery/index.php?pic_id=Roope1220296762&lang=eng
http://www.naturspesialisten.no/aimages/temminck2_1102505203.jpg
Temmincksryle, fresh summer:
http://www.tarsiger.com/images/masa/Caltem09_02.jpg
http://www.tarsiger.com/images/jukka/caltem2.jpg
Amerikansk Dværgryle, worn summer:
http://www.roysephotos.com/zzLeastSandp17D.jpg
http://www.roysephotos.com/zzLeastSandp16D.jpg
http://www.lloydspitalnikphotos.com/d/7354-3/least_sandpiper_MG_6506.jpg
http://lloydspitalnikphotos.com/v/shorebirds/least_sandpiper/least_sandpiper_MG_6521.jpg.html
http://lloydspitalnikphotos.com/v/shorebirds/least_sandpiper/least_sandpiper_MG_6546_001.jpg.html
http://lloydspitalnikphotos.com/v/shorebirds/least_sandpiper/least_sandpiper_MG_6547.jpg.html
http://lloydspitalnikphotos.com/v/shorebirds/least_sandpiper/least_sandpiper_MG_6554.jpg.html
http://lloydspitalnikphotos.com/v/shorebirds/least_sandpiper/least_sandpiper_MG_6571.jpg.html
Amerikansk Dværgryle, fresh summer
http://bp0.blogger.com/_67tw8qE92mA/SCx6SYaJZ8I/AAAAAAAAFVc/UqCu8x1o3Kk/s1600-h/Least-Sandpiper-c20080509_f.jpg
http://bp1.blogger.com/_67tw8qE92mA/SCx6SoaJZ9I/AAAAAAAAFVk/hFvHQC-fStY/s1600-h/Least-Sandpiper20080509_al.jpg
http://bp3.blogger.com/_67tw8qE92mA/SCx6TIaJZ_I/AAAAAAAAFV0/12qUrY0t7c8/s1600-h/Least-Sandpiper20080509_au.jpg
http://bp0.blogger.com/_67tw8qE92mA/SCx6TYaJaAI/AAAAAAAAFV8/rw3urlDdxfQ/s1600-h/Least-Sandpiper20080509_e.jpg
http://image03.webshots.com/3/5/0/39/74050039xLwkBN_ph.jpg
Till sist, en bild på en Temmincksryle från Gambell i Alaska som jag tycker är väldigt lik den aktuella rylen:
http://wvbirder.net/TEST_Gambell_JH.jpg
Vill inte trampa varken upptäckaren eller alla andra som sett den här fågeln på tårna, men jag kan inte utesluta en mosnäppa utifrån det jag ser på bilderna.
Fint med ytterligare bilder och referenser. Dessa tycker jag bekräftar intrycket av Temminck´s. Jizzen (som en svaleklire ungefär) ses nästan tydligast på miniatyererna i galleriet och med dem går det att utesluta ADr i mina ögon. Ska man gräva djupare i stjärtteckningen så visar ju flyktbilderna en trefärgad stjärt med svart centra, grå utanför och vita kanter. Denna teckning är perfekt Temminck´s, men inte god för ADr som ska visa svart centra och i övrigt jämngrå (om än variabelt grå) stjärt. Jfr
t ex här:
ADr:
http://www.flickr.com/photos/23791322@N00/2922429454/sizes/o/
Tr:
http://k53.pbase.com/g4/14/345014/2/52316630.TEST56.jpg
http://www.pbase.com/upupa/image/97065102
Fina illustrationer av Peter Hayman av stjärtteckningarna finns också i gamla "Shorebirds".
Tak til David!!
Fra første indtryk af billederne har jeg hele tiden spurgt mig selv (og jeg er absolut ikke ekspert i stints) hvorfor er denne fugl ikke en Tr.?
David viser med sin billed-doku. at min tvivl var berettiget.
Jizz er enormt vigtigt og bliver ofte overset af selv die-hard feltbisser. David, du træder ingen over tæerne ved at glæde andre med din eminente sans for fuglebestemmelse....og du behøver ikke udtrykke dig så pokkers vævende til sidst: at du ikke kan udelukke Tr. betyder på godt dansk: fuglen ER en Tr.!
Mvh.
Peter
Hej Jens Kristian,
Tak for dine fotos af en almindelig fugl der i fjernsynet blev diagnosticeret som såvel ny for Danmark -og måske Skandinavien, som hjerneskadet!
Husk at DU selv skal rette henvendelse til Netfugl før de vil rette artsnavnet....håber du gør det snart så denne fejlbestemmelse kan blive rettet hurtigt.
Mvh.
Peter
Hej Peter Sunesen
Jeg ved ikke hvad dit ærinde er, men det burde være legitimt at spørge, om der måske er tale om 2 forskellige fugle.... Lad nu diskussionen fortsætte, uden at du skal sætte punktum. Det er netop diskussionen som den David og andre så glimrende har startet, der gør os klogere, og ikke formaliserede fejlretninger.
Mvh Søren
Hej,
Enig Søren. Peter det virker uklædeligt at du så skarpt lukker sagen. Overlad det til finderne/andre observatører at vurdere om de vil fremsende observationen til SU.
Jeg har set en del Least Sandpiper i USA og må erkende at jeg ikke lige bemærkede at det måske var en Temmincks ryle.
Og nej jeg har ikke set fuglen ved Kammerslusen ;-)
Men set i bagklogskabens ulidelige klarsyn er det nemmere at så tvivl .
op med humøret.
Per
Beklager denne kommentar skulle have været under generelt.
Hej,
Enig Søren. Peter det virker uklædeligt at du så skarpt lukker sagen. Overlad det til finderne/andre observatører at vurdere om de vil fremsende observationen til SU.
Jeg har set en del Least Sandpiper i USA og må erkende at jeg ikke lige bemærkede at det måske var en Temmincks ryle.
Og nej jeg har ikke set fuglen ved Kammerslusen ;-)
Men set i bagklogskabens ulidelige klarsyn er det nemmere at så tvivl .
op med humøret.
Per
Jeg synes, at hvis man kigger på Kents fotoserie : http://birdsdk.blogspot.com/2009/07/calidris-sp-2872009-kammerslusen-ribe.html, så er det generelle indtryk på 95 % af billederne, at fuglen har hvid øjenbrynsstribe - eks. her :
http://1.bp.blogspot.com/_wpfoS655UiU/Sm_snFYHkDI/AAAAAAAACSo/r_eoFa2eAUE/s1600-h/_MG_8479.JPG
og her:
http://1.bp.blogspot.com/_wpfoS655UiU/Sm_tf00cC1I/AAAAAAAACTI/zwjWUU7Kd70/s1600-h/_MG_8502.JPG
hvilket vel tyder på AD, ligesom vingerne i næsten alle tilfælde ser ud til at gå ud over halen, som eks. her :
http://1.bp.blogspot.com/_wpfoS655UiU/Sm_tgDirO0I/AAAAAAAACTQ/IQWEwfQT1FE/s1600-h/_MG_8503.JPG
hvilket vel også en fint for AD, i forhold til temmincks, som er relativt langhalet ??
Derudover hørte vi den kalde i den periode jeg var der, hvilket lød som et kort bøldt "huuu-iiit" - dette kan jeg ikke få til at passe på de temmincksryle-kald, jeg har på mine lyd-cd'er, hvorimod det passer ok på det link til AD, Troels henviser til på en anden tråd.
Med hensyn til størrelsen, er der vel ifølge "biblen" ingen problem med overlap, idet temmincks hedder 13½-15 cm og AD hedder 13-14½ cm ??
Jeg har slet ikke den erfaring, som mange andre i debatten har, men mener bare, at når 200+ ? ornitter (heriblandt mange kapaciteter med mange arter og rejser bag sig), i løbet af 2 dage alle kan finde rylen, og være overbeviste om at den skilte sig ud, er der vel ingen grund til uden videre at døbe den endnu.
Kære Søren og Per,
Helt misforstået: jeg ønsker på ingen måde at lukke diskussionen (hvor skriver jeg det?) Jeg skriver blot at David er mere uklar i mælet end jeg syntes hans billed doku. lægger op til.
En tolkning. Min. En af skandinaviens bedste feltornitter Hans Larsson, giver udtryk for samme opfattelse af fuglens id. som min. Så retter jeg følgelig henvendelse til fotografen om at opfordre Netfugl til at ændre artsnavnet (for ellers sker det jo ikke, jvf. en mail jeg har fået tidligere fra Netfugl)
Jeg opfordrer til at rette navnet til det JEG mener er det rigtige. Uden dermed på nogen måde at ville hindre diskussionen i at fortsætte.
Man kunne jo ændre navnet til Ubestemt ryle, for en Adr. er det jo næppe (igen jvf. MIN opfattelse,som jeg da håber jeg må have lov til at give udtryk for!)
Og nej det er ikke "bagklogskab" ,for som jeg skriver, undrede jeg mig straks jeg så billedet. Nu reagerer jeg blot for at støtte den bestemmelse JEG mener er rigtigst.
Jeg ved ikke hvad der får jer til at tillæge mig den mening (hvor står det i mine indlæg?) at observatørerne IKKE skulle have lov til at insende obsen til SU......
Beklager at I har følt jer stødt over mine indlæg...men håber at I nu forstår, at det bestemt IKKE er/var min holdning at "lukke sagen".
Tværtimod: disse diskussioner om fuglebestemmelser er da både lærerige og opfordrer i den grad til ydmyghed over feltbestemmelses-komplekser såsom smårylerne.
Med stor ærbødighed for alle lødige indlæg ...
Mvh.
Peter
Hej Alex,
Som jeg troede du havde bemærket? så blev der stillet spørgsmålstegn til om bestemmelsen til AD var rigtig.
Og til almen orientering. Eftersom diskussionen nu er "lukket" mht. artsbestemmelsen er billederne flyttet til Temmincksryle, da det vist er 100% udelukket at vi senere behøver flytte billederne til en anden "kategori" igen.
Bedste hilsner
Jens
Hej.
Nu har alle slettet am. dværgryle fra deres DK-lister, så nu er der kun 4 personer, som mangler at slette den fra VP-listen. Ta' lige og få det gjort - det ville se så pænt ud.
Vh
Hans
Hej Schawalbe:
Nu har Jeg Læst din beskrivelse af rylen.
Der er ingen i det danske rige der ikke har respekt og tro på dine kompetancer. du er sku for sej otg det er utroligt vigtigt at vi her i landet har så dygtige folk på sagen i det sønderjydske og som dig du har fandme styr på tingene!
det er miponerende at du fangede detaljerne! og dog meldte ud som mulig am ryle.Jeg mener at det danske fugle folk har skrevet historie og stillet alle på lige fod med denne ryle!
Hej Hans
Den Amerikanske Dværgryle er slettet fra alles DK-liste, i og med at Netfugl redaktører sletter den som dansk art.
At få den slettet fra VP-listen, er noget folk selv skal gøre, da den af naturlige årsager stadigvæk figurerer på VP-listen. Men du må lige bære over med, at vi er nogle er på ferie og ikke er on-line hver dag. Men jeg har naturligvis slettet den for et par minutter siden, men vil klart foretrække, at bruge min ferie på at se på sjove fugle.
Kan du hygge dig Hans - din frækkert ;-)
Til Michael vil jeg sige ligesom Tonny gør det - du er for sejg! Hellere én udmelding for meget - end én for lidt. Du var i særdeles god tro, og vores spændende diskussioner on location og i telefonen har virkelig lært mig noget om de der småryler. Det er fedt at have lært dig at kende, og der er også fra mig en stor respekt for din skarpe iagttagelse og analyse. Hvis Rolf sender en kørselsreufions opgørelse, skal jeg nok betale ham ;-))
Nu er vi sikkert mange, der glæder os endnu mere til Klaus´næste bogprojekt hvor de svære vadefugle får en prober næve i et højaktuelt skær.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Rylen fra Kammerslusen. Fuglen demonstrerer her det brune, tætmønstrede bryst og det ret tydelige hvide øjenbryn samt bred, mørk tøjle.
Denne kombination var - sammen med en høj andel af sortcentrede fjer på ryg og skuldre medvirkende til et udseende, der dragtmæssigt afveg fra den klassiske opfattelse af Temmincksryle.
Jizz og størrelse var så godt som identisk med den (anden) Temminksryle, fuglen fra tid til anden slog følge med. Jizz-lighderne var tydelige på afstand; på den enlige fugl tættere på virkede dragttegningen dog ret afvigende fra en gængs Temmincksryle, hvilket gjorde, at man da bedre "åd" bestemmelsen til Amerikansk Dværgryle.
Som så ofte før: jizzet er ofte vigtigere end dragtkaraktererne!
Hej Klaus,
Jeg er ikke enig med dig vedr. jizz'et.
Jeg synes bestemt at fuglen som forventeligt skilte sig ud på følgende områder; benene er afsat længere tilbage på kroppen ift. Temmincks, hvis bagkrop derfor virker betydeligt mere langstrakt; brystet virker på mig ikke så dybt og tungt som på Temminck's; næbbet virker smallere og spidsere og derfor længere; halsen forekommer oftere strakt og ikke dugnakket som på Temminck's.
Temmincks virker ofte lidt stiv i det - den fugl jeg så her til formiddag virker som ventet mere energisk a la Dværgryle.
Dragten har jeg ikke så meget til - alle de Least jeg har set har været i januar til maj...
HeM
Det är alltid vanskligt att uttala sig om fåglar utan live-upplevelsen och jag har all respekt för bestämningen på plats, men utifrån fotografierna får jag inte någon känsla av dvärgsnäppa i jizzet. Som Klaus skriver passar den bra med Temminck´s utdragna profil med relativt litet huvud. Dvärgsnäppa upplever jag som storhuvad med nästan avklippt bakparti. Vidare så verkar dvärgsnäppa ha ett mer kontrastrikt huvud med tydligare mörka örontäckare och hjässa samt än kraftigare streckat ansikte och bröst. Slitage gör visserligen att teckningen kan förvanskas hos calidris-vadare, men jag hade ändå väntat mig en något mer välordnad ovansida än så här (mer som hos småsnäppa)- detta stämmer bättre med Temminck´s lite slumpartade mönstring.
Tak for kommentar - håber at andre har lyst til at give deres besyv med. Jeg opfattede jizzet og størrelsen som mere temmincksryleagtigt end jeg havde forventet. Angående størrelse er Amerikaneren normalt mindre, men et stort exemplar sammen med en lille Temmincksryle er naturligvis en mulighed.
Jizzet er ofte afgørende i forhold til dragtdetaljer hos arter med lignende dragt. Det er hævdet, at dragtkarakterer er mere "ufejlbarlige", men siden ideens introduktion i forbindelse med det såkaldte "New approach" først i 1980´erne, har virkeligheden forlængst bevist jizzets værdi. Dragtkarakterer varierer, og slid - som må være højaktuelt her - kan påvirke indtrykket. Somdet er blevet sagt: undervurder aldrig naturens egen variation!
Omkring slidt dragt i sensommeren hos Temmincksryle, så virker oversiden ofte mørkere end ventet, da lyse fjerrande slides bort. Hovedtegningerne kanændres, hvis f.eks. lyse fjerrande på issen slides bort, så denne bliver mørk. Dette kan p.t.f.eks. ses hos slidte adulte arktiske ryler.
Set tæt på virkede hals-og hovedsider brunere end de gråtonede, jeg har set hos Temmincksryle. Det er også svært at afvise, at fuglen havde grålide halesider - blot hvidere inderst, hvor Temmincksryle normalt har renhvide halesider.
En spændende fugl, der kandiderer til "årets bestemmelsesgyser".
Jeg er netop vendt hjem efter at have studeret denne spændende fugl i 3 timer på ned til 30-40 m afstand og i godt lys. Følgende gør mig noget utryg ved bestemmelsen til Amerikansk Dværgryle:
1) Hver gang (ca. 5 gange) jeg fik et nogenlunde kig på yderhalen ved landing opfattede jeg den som kridthvid som hos Temminckryle. Jeg blev dog aldrig 100% sikker.
2) Størrelse som Temmincksryle ved direkte sammenligning.
3) Proportioner: langstrakt som Temmincksryle ved direkte sammenligning og jeg fik aldrig opfattelsen af en skrutrygget fugl.
4) Halen tydeligt lidt længere end vingespids.
5) Ca. ½ cm fra spids af længste tertiær til vingespids.
Jeg spekulerer derfor på hvorfor det ikke er en Temminckryle?
Jeg vil gerne opfordre til at der lægges foto, som tydeligt viser halen, på netfugl...også de lidt uskarpe :-)
Bedste hilsner
Alex
Så fuglen på ret kort afstand inden den var bestemt, og syntes da ikke at den i jizz overhovedet adskilte sig fra den Temminck som den fouragerede sammen med. Men senere ændrede indtrykket sig. For øvrigt skal Amr. dværgryle da have et relativt lille hoved, i hvert fald ifølge Pete Dunne
Speciellt til Hans!
For to år siden blev en dvärgsnäppa (amerikansk dværgryle) meldt fra Sebybadet på Öland, Denne fugl endte med at blive en mosnäppa (temmincksryle). Finns en länk til denna fågel?
Magnus Hellström fra Sverige har været så venlig at informere om linken til den svenske fugl, som blev udmeldt som Amerikansk Dværgryle, men senere bestemt til Temmincksryle:
www.artsportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageid=45689
Og så er det nok for idag!
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Rylen fra Kammerslusen. Fuglen demonstrerer den tilsyneladende grå hale, imod hvid basis af halefjerene og sort halemidte. En Temmincsryle ville her have haft helt hvid halekant - men snyder lysforhold m.v.?
Næppe, for en del temmincksryler har den viste haletegning med kun to yderste par halefjer hvide, resten grå og midterste sorte.
Eftersom fuglen først blev meldt som Amerikansk Dværgryle, kunne det forvirre, at jizz og størrelse var så godt som identisk med den Temminkcsryle, fuglen fra tid til anden slog følge med. Netop temmincksrylejizzet var årsag til ombestemmelsen.
Jeg mener ikke det er lyset der snyder. Billedet her gengiver udmærket halen som jeg oplevede det, når fuglen en gang imellem fløj et lille stykke. Med hensyn til jizzet kan jeg sagtens følge dig. I hvert fald da den på et tidspunkt gik tæt sammen med en af Temmincksrylerne. Til gengæld virkede ryggen generelt lidt mørkere og tydeligt mønstret mod denne Temmincksryles ret ensartet brune overside.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Synes næbbet også passer meget godt på Pete Dunne's beskrivelse i "essential field guide companion": Thin, pointy and conspicuously drooped at the tip.
Erik
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.