Hej,
Jeg synes godt nok, der er meget temmincksryle over den hale. For mig at se, er de 2 yderste halefjer helt hvide, mens de næste er grålige og de midterste er sorte. En amerikansk dværgryle skal (iflg. min litteratur: Shorebirds af P. Hayman m.fl.) have grålige halefjer - også de 2 yderste.
Vh
Hans
PS. Jeg kiggede på fuglen i ca. 3 timer i dag (28/7) kl. 16.30 - 19.30, bl. a. sammen med ASF.
I den gængse bestemmelseslitteratur, som "Fugle i felten" vises Temmincksryle med helt hvide halesider og smal sort midterstribe i halen, Amerikansk Dværgryle med grå halesider. Noget kunne dog tyde på, at illustrationerne kun viser idealet af Temmincksryle. Et check i mine fotos af adulte temmincksryler viste, at en del faktisk har grå indre halefjer og blot hvide yderste. Dette matcher faktisk fint fuglen her.
Jeg har dog også fundet nogle fotos med amerikansk Dværgryle med hvidere yderste halefjer.
Helt klart er der en del omkring smårylebestemmelse, der fortsat ikke er fuldt afklaret. De hidtil grundigste artikler om emnet stammer fra midt i 1980´erne, og har bl.a. Lars Jonsson som ophavsmand. De er publiceret i bl.a. Vår Fågelvärld og British Birds, og bør konsulteres af alle med interesse for dette delikate emne. En interessekreds, der må være vokset betragteligt det sidste døgns tid!
Hvis der kigges på dette billede eller på billedet af flyvende Temmincksryler i ”Photographic Guide to the Waders of the World”, så ses det, at denne fugls hale matcher Temmincks ganske godt.
Billederne i ” Photographic Guide to the Waders of the World”, “The Shorebird Guide” samt Netfugls galleri viser, at der er variation i forholdet mellem hale og vingespids for Amerikansk Dværgryle.
Fuglen blev hørt af MS, da den fløj hen over hovedet på ham. Er der nogen, der har et link til Amk. Dværgryles kald?
Jeg blev ret forvirret, da jeg så fuglen. Dens jizz og størrelse var påfaldende lig de tilstedeværende Temmincksryler og gule ben blev ikke set på noget tidspunkt, mens jeg var der (ikke alle AD'er har dog gule ben, men alligevel...).
Fuglen var dog dragtmæssigt afvigende, ved at være mere kontrastrig og have en anderledes brysttegning (kraftigere og bredere) end de to Temmincksryler, som den ved flere lejligheder sås nær ved.
Da jeg var i tvivl ringede jeg til et hav af mennesker for at blive forsikret om, at fuglen vitterligt var en AD. De fleste var temmelig overbeviste og jeg regnede derfor med, at jeg sikkert ville kunne se, at det var en AD, når jeg kom hjem og så billederne her på sitet.
Nu har jeg så set alle de (indtil nu) oploadede fotos her på Netfugl, men jeg synes nu stadig, at fuglen mest ligner en afvigende Temmincksryle.
Normalt ville jeg faktisk nok have sagt, at jeg var helt sikker på, at det var en TR, men min selvtillid er lidt "shaky" for tiden og der er nogle meget kompetente mennesker, som jeg har stor respekt for, som mener, at det er en Amerikaner.
Jeg bliver ganske sikkert klogere imorgen...
Godnat!
Til Bentzon:
AD-kald kan høres på http://www.allaboutbirds.org/guide/Least_Sandpiper/sounds
Jeg var blandt de allerførste til at se fuglen d. 27/7, faktisk inden MS sendte obsen ud på DOFcall. Afstanden var en del større end under de halvlovlige obsforhold d. 28/7, men lysforholdene var kanongode. Jeg er dog ingenlunde i stand til at blande mig i denne bestemmelsesgyserdiskussion, men husker min førstehåndsindskydelse "er det Stribet Ryle?" (jeg har aldrig set dén art, derfor størrelsesforvirringen).
Vi var næsten nået hjem da MS udsendte den første DOFcall, og kørte senere tilbage til obsforhold på >150m i regn (hvilket ikke afholdte mange fra at bestemme fuglen!!). Heldigvis var oplevelsen langt mere tilfredsstillende d. 28/7.
I øvrigt en flot reklame for Netfugl, KMO fik lavet i TV Syd 28/7.
Vh
TLP
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.