Beskrivelse: En tillidsfuld ungfugl, ivrigt furagerende. Enkelte trompeterede kald, som blev besvaret af andre hvidvingede korsnæb. Begyndende røde fjer ses på issen.
Fornem, ID serie, Søren.
Vi ser kombinationen af spage(!) vingebånd, og på
øverste 2 fotos ryggens nok så spinkle!! små-strib,
der HVIS Hvidv. bli'r til flotte 'lakerede' tertiær Vinkler.
Dog:
Svensson 2010 p387 illustrerer en Ll.X Hun 'variant med vingebånd, hyppigst hos ungfugle'!
Samme ka' vel også forekomme hos Lille X Han?
Stor tak og Vh ,,,,,,,,,,,,, C.
Ja Søren, har set det andet, og din bestemmelse er naturligvis korrekt.
Carsten, selvfølgelig kan juv/1k/2k Lille Korsnæb af begge køn have mere eller mindre tendens til vingebånd, men aldrig hvide spidser på tertiærerne, noget som er diagnostisk for Hvidvinget Korsnæb.
Mvh.
Peter
Well, re Peter S. 20. okt. '...ALDRIG hvide spidser' hos
Lille Korsnæb:
Kast venligst et blik i Svensson (jfr. ref. ovenf.) og konstatér, at den afbillede Lille X variant har hvide spidser som hos den vedstående juv. Hvidv. X.
Naturligvis indføjede Svensson Ll. X varianten under Hvidv. X for at belyse forekomst af forveXlingsmuligheder.
Vel betimeligt og relevant at fremdrage netop dem ved arts'diagnostik' af 1k i Sørens glimrende collage.
Vh ,,,,,,,,,,,,, C.
Tak til Carsten og Peter for oplysende information om fjerdragten - og dens varianter. Blot for en ordens skyld - det afbildede individ blev hørt kaldende sit karakteristiske "trompeterkald" gentagne gange, og kaldet blev besvaret af omkringværende artsfæller. Et par stykker af disse blev observeret i fjernerestående nåletræer, hvor det hvide vingebånd var klart synligt - som et refleksbånd.
Vh
sok
Carsten, måske en fejl i Svensson, for den viste vinge er ikke entydigt beskrevet som Lille, og den ligner da grangiveligt fuldstændig den Hvidvingede ungfugls vinge, også mht. tertiærer?...
Den af Murmann refererede illustration viser en korsnæbvinge med smalle, hvide rande på spidserne af tertiærerne, ikke hvide bredere pletter som de må have været på den her viste fugl i frisk dragt.
Kigger man i svenssons grønne ringmærkerguide, er der tegnet en lignende variant, og desuden en variation med bredere hvide spidser på tertiærerne. I teksten betones det, at spidserne da er mere diffust afsatte i modsætning til de skarpt afsatte hos Hvidvinget Korsnæb - en detalje, der i mine øjne er korrekt. Varianten med disse hvide pletter fremfor rande er dog meget sjælden, og det antydes, at fugle med skarpere afsatte rande- som en mellemting - kan være hybrider. Denne variant er dog ikke med i "Fugle i Felten" på Dan Zetterströms illustration på s. 387.
Lyse vingebånd hos "ikke-hvidvingede korsnæb" forekommer hos både hanner og hunner. En gennemgang af Netfugls galleri beviser dette til al tydelighed.
Tak, Søren, for at belyse Hvidv. X stemme.
_______________
Til Klaus:
Jeg antager, at Svenssons/Zetterströms illustrationer er blevet til ud fra skind og fotos, og at det er velovervejet, når de under Hvidv. X bringer et billede af vinge af en (citat) 'LILLE KORSNÆB hun variant' med hvide tertiær spidser.
Som Peter Sunesen prægnant anfører, ligner den afbillede vinge 'grangiveligt' den sammenstillede (juxtaposed)illustration af juv. Hvidv. X.
Betragtningerne (Klaus') om, at Sørens fugl måtte have haft(!) tydeligere spidser i frisk dragt, om sjældenhed af spidser hos Lille, om mere el. mindre diffuse spidser og evt. hybrider er OK.
Men, i FELTEN og i relation til Sørens foto, her under det store X-tog, er det vel udmærket at Svensson påpeger Lille X variant med Spidser (og vingebånd) som juv. Hvidv. - hvorfor supplerende kendetegn, fx stemme, kan være relevante.
VH og Smil ,,,,,,,,,,,,, C.
Beskrivelse: En tillidsfuld ungfugl, ivrigt furagerende. Enkelte trompeterede kald, som blev besvaret af andre hvidvingede korsnæb. Begyndende røde fjer ses på issen.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.