Beskrivelse: Jeg fandt den 14.30. Lille gås med et lille næb. Gik blandt grågæs. Sikkert den samme gås, som Ole Amstrup så langt ude og meldte ud som snegås på DOF-Basen den 15.02.2023
Fototeknisk info
Kameramodel: Canon EOS R5 Blænde: 14 Brændvidde: 1000 Lukkertid: 1/4096 ISO: 6400 Flash: Flash did not fire Dimensioner: 1200x1002
Utroligt at denne fra THY ikke blev godkendt af SU da det næsten kun kan være samme fugl som var i vejlerne nogle få måneder før. Det er jo kun et sten kast derfra??
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Som en af de heldige observatører af denne fugl i Vitsø flg. kommentarer:
- Næbbet klart kortere end på de alm. snegæs, som kan ses her i galleriet, næsten som en retvinklet ligesidet trekant.
- Næbkant ind mod ansigt næsten helt lige.
- Linje mellem over- og undernæb let nedadbuet som en lidt sur mund.
- På trods af dette et meget venligt udtryk med det klare sorte øje i det rene hvide hoved. Modsat snegås og andre større gæs, der ser mere vrede ud.
- Ret bredt område på næbbasis, som i teleskopet så grågrøngrumset ud (andre beskriver det som blågråt!).
- Panden er lidt mere stejl end på snegås og andre større gæs.
- Halsen virker lidt kortere og tykkere end på de snegæs, der kan ses i galleriet.
Jeg skal tilføje, at ovenstående udelukkende bygger på nærstudier af fuglen i Vitsø i går + fotos af begge arter her på netfugl. Jeg må sandt at sige indrømme, at jeg aldrig har nærstuderet de snegæs, jeg har set i Danmark tidligere.
Grundig beskrivelse af fuglen i Vitsø haves i min notesbog.
Tak til Andreas for hurtig udmelding til Morten Müller, til Morten for lige så hurtig udmelding til mig og til Sven Dall for de mange fine fotos.
Det kan kun anbefales at tage en tur til Ærø og besøge Vitsø som inden for de sidste 14 dage bl.a. har budt på 2 stk. Rødhovedet And (Morten) og 1 Rustand (Morten og undertegnede d. 28.3.).
Indsejlingen til Ærøskøbing er helt fantastisk i disse dage med tæt udsyn til vandrefalk, masser af bramgæs, ederfugle m.m.m.
Lars Tom-P
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Disse tre Dværgsnegås blev som anført ovenfor set i Korsørområdet på det store Schweitz/franske ryk på Amerikansk Fløjland, Amerikansk Sortand og Høgeugle. Fuglene blev fundet, da vi også lige ville have Lille Bjergand med på dagens turliste.
Vi stoppede ved en tilfældig gåseflok efter at have forladt motorvejen. Jeg kiggede ud og meldte tre hvide fugle. De gik med hovederne nede og da de var meget små i forhold til Grågæssene, var min første tanke, at det var hvide tamænder. <a target='_blank' href=' http://www.netfugl.dk/profiles.php?id=showprofile&profile_id=1900'>PAC</a> så først hovedet på dem og sagde derefter ”Ross Geese”. Det blev fuglene lidt mere spændende af og PAC fik lige spurgt til artens status i DK. Jeg tog nogle hurtige billeder og vi hoppede ud af bilen for at se dem i teleskop. I teleskopet afsløredes det hurtigt, at de alle var mærket med blå farveringe. <a target='_blank' href=' http://www.netfugl.dk/profiles.php?id=showprofile&profile_id=4512'>Julien Mazenauer</a> mente at kunne erindre, at 3 undslupne Ross Geese var set på Texel, så det var nok ikke værd at sætte sin lid til, at der var et blåringsprojekt af denne art i US. Fuglene lettede hurtigt efter, at vi kom ud af bilen. De blev set fra Marsk Stigs Vej. De var ikke så "blånæbbede" som arten kan være, men der kunne ses en blålig toning på den inderste del af næbbet.
<a target='_blank' href='http://waarneming.nl/soort/photos/317?from=2013-01-01&to=2013-01-01'>Billeder af fuglene i Holland ses her</a>.
Fine gæs, jeg tror nu ikke, at det er rene dværgsnegæs. På den midterste gås, hvor næbbet ses, er det tydeligt at afgrænsningen til hovedet er kurvet, hvilket er karakteristisk for snegås eller hydrid sne/dværgsnegås. På en ren dværgsnegås skal afgrænsningen være en lodret lige linie, desuden bør næbbet som beskrevet have en mere tydelig blå-farvet næb basis.
Så ja, de har nok ikke en fortid i det arktiske Canada - desværre.
Indeed, it looks like the three birds from Noord-Holland wandered to Danmark. They were last seen in Noord-Holland on 2 February (see http://waarneming.nl/soort/view/317?from=2012-10-01&to=2013-03-01&species=soort+317&prov=2&maand=0&os=0&prov_wg=0&rows=20&references=0&waardplant=0&page=3). These were all ringed with tiny blue/green rings; the one in the middle on this photo seems to be wearing one as well...
Ja, man skal jo altid passe på med at vurdere alt for meget ud fra et enkelt foto. I Holland ligner fuglene i hvert fald væsentligt mere Dværgsnegæs end på fotoet ovenfor.
Udover ringene har de i øvrigt fortsat en lille smule ungfugle-smuds ovenpå hovedet og på baghalsen, hvilket gør dem til 2k-fugle.
Mvh Sebastian
Ja, det kan være svært at bedømme udfra dette ene foto, men i denne artikel: http://www.surfbirds.com/Features/nikonsnowgeese0210/snowrossgoose.html
Hvor de to gæs sammenlignes, synes jeg at den hybrid gås, der er på næst sidste billede, ligner fuglene ovenfor og fuglene fra Holland overordentlig meget.
Fra mine 4 år i New England i USA, hvor der er tusindvis af snegæs og ganske få dværgsnegæs, ved jeg, at de lokale fuglekiggere regner alt der har den mindste kurve ved næbbasis eller lidt "grin patch" for hybrid, så hvis disse kriterier er korrekte, mener jeg godt, at det kan konkluderes, at vi nok ikke kommer tættere på dværgsnegås end hybrid for gæssene ovenfor.
God aften Stefan
Lige en korrektion til min kommentar ovenfor, det var ikke det næstsidste billede, men nummer to billede af en hybrid, lige før billedet af den store flok.
For mig at se er der tale om en eller anden grad af hybrider mellem Snegås og Dværgsnegås. Størrelsen (ses især på videoen) peger mod dværgsnegæs, mens næb og hovedprofil peger mod snegæs.
Kun én karakter taler umiddelbart for hybrid, og det er den kurvede afgrænsning til hovedet.
Fuglene er 2k's, og det kan måske forklare at der ikke tydelig blågrums på næbbasis? Der står ikke så meget om 2k's i artiklen, som Stefan referer til. Det skrives kort, at det blå udvikles med alderen.
Jeg synes, at næbets lige profil og det manglende "grin patch" passer fint med Dværgsnegås.
Jeg er i tvivl om hovedet er rundt nok? Umiddelbart synes jeg ikke, at der er noget galt med formen.
Så er det bare om den kurvede afgrænsning til hovedet falder inden for variationen, eller om det er nok til at afgøre om det er hybrider?
Jeg har lagt et nyt foto ind på DOFbasen, hvor den kan sammenlignes med Canadagås.
Jeg uploader også lige et nyt foto her til Netfugl.
Hej Jakob
Den kurvede afgrænsning mellem næb og hoved synes at blive bekræftet af dine fotos - og så er det jo næppe en ren Dværgsnegås.
Hovedformen er, som du nævner, måske også lidt tvivlsom, men den slags synes jeg er vanskeligt at vurdere (det kan jo variere afhængigt af hvordan fuglen holder hovedet).
På ovenstående foto ser den også lidt langnæbbet ud, men på flere af de hollandske fotos ser næbbene meget små og fine ud.
Jeg er i tvivl om en ren 2k Dværgsnegås kan vise reduceret blåt på næbbet på denne tid af året. I litteraturen angives arten at skifte til helt adult-lignende dragt i løbet af første vinter (men hvis de er undsluppet kan de måske være klækket på en usædvanligt tid af året).
Mvh Sebastian
De foto jeg har set af ungfugle på dette tidspunkt er næbbene ikke så kødfarvede som disse, endvidere kan jeg ikke se grå tegninger ved øjnene samt på scapularerne. Jeg synes også benfarven er noget mørk, samt at de er noget fladpandede.
Efter at have checket mine (mange) dias fra USA af Snegås og Dværgsnegås kan jeg supplere med lidt yderligere.
- Næbbets grænse til hovedet skal hos Dværgsnegås ideelt set være lige uden snegåsens udbugtning. Imidlertid er der variation her, og en mere uregelmæssig linie, der især i nederste del godt på bugte lidt, ses hos mange Dværgsnegæs. En form som hos fuglen i midten (den, der ses bedst) er dog usædvanlig hos Dværgsnegås.
- Næbbets farve varierer en del, men fælles for alle checkede er, at grundfarven er rosarød, næsten som farven på blomstrende klitroser. Majoriteten har afstikkende lyserød næbnegl, men denne kan både være af farve af eller mørkere end næbbets yderdel. En mørkere blågrå farve ved næbbasis er almindelig, men kan være køns- eller aldersrelateret. Hos de kraftigst farvede er denne blåtoning næsten som farven på en storetå-negl, der er blevet skadet (stivnet blod bag neglen).
- "Grinet" hos Snegås virker åbent snerrende, da grinet buer så meget, at det ser ud til, at undernæbbet blotlægges. Dette ses ikke hos Dværgsnegås, der har en mere lige eller kun svagt bugtet underkant af overnæbbet.
- den lette gråtoning i nakken kan være ungfuglekendetegn. På de USA-fugle dar har det, er næbbet i den svagere tegnede afdeling, ligesom der også ses en mørktoning i dragtens hvide partier bagtil. Det ser ud til, at de fleste unge Snegæs med gråtoning har denne mere ensartet fordelt i dragten, især på krosunderside samt på ryggen; hvid ryg hos "gråtegnede" Dværgsnegæs fremhæves som en karakter for arten i Sibley´s USA-guides.
- Mange Dværgsnegæs er mere rundhovede end på billedet her, og har forholdsvist større øjne. de får herved et sødt udtryk ala isbjørneunger, som ikke genfindes hos Snegås, hvis mindre øjne sidder lidt længere tilbage og højere oppe i ansigtet.
- i USA bemærkede Hans Larsson og jeg at Dværgsnegås tit virkede endnu hvidere end Snegås; nyvaskede og hvidskinnende, mens snegås tit forekom lidt mattere. Uden direkte sammenligning er dette formentligt svært at se.
- ved direkte sammenligning mellem Snegås og Dværgsnegås bliver man opmærksom på, at de jizzmæssigt har et modstykke i Sang- og Pibesvane.
"at grundfarven er rosarød, næsten som farven på blomstrende klitroser"
Vilde klitroser har hvide blomster, jeg har set kulturformer med gullige, men mig bekendt findes den ikke i rød. Monstro Klaus mener den invasive rynket rose, som desværre tit ses i klitter?
Gæssene er tilsyneladende nu i Blekinge lidt vest for Karlskrona. 3 Dværgsnegæs er netop (kl. 15.03) meldt herfra på Bird Alarm, og mon ikke det er samme individer...
Her er hovedbilder på fuglerne i Blekinge, det er blevet inlagd i "svalan" med henvendelse til denne diskussion.
http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageid=464195
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.