Fint billede!
Som også nævnt på F&N, mener jeg ikke størrelsen på disse to fugle er afgørende for racetilhørsforholdet.
Ganske vist er islandica gennemsnitligt mindre mht. kropsvægt, men er dog mere langvinget end limosa.
En størrelsesforskel så diffus, vil let blive 'over-ruled' af størrelsesforskellen mellem de to køn (hos begge racer).
Man kunne med bedre ret gætte på at det sandsynligvis drejer sig om en ung han til højre, og en gammel hun til venstre, for hos kobbersnepper - som hos mange andre vadere - er hunnerne større end hannerne, og næbbet er desuden ikke helt udvokset hos juvenile fugle på dette tidspunkt.
Afgørende for racebestemmelsen er imidlertid udseendet af den juvenile dragt hos islandica. Dens mere rustbruntonede dragt er diagnostisk.
Endvidere sker fældningen hos adulte fugle (såvel som på juvenile) senere hos islandica end hos limosa, hvorfor en ren vinterdragt i september tyder på limosa.
Jeg er derfor helt med på at racebestemmelsen på de to fugle er korrekt, men man kan efter min mening ikke racebestemme disse to fugle på størrelsen alene.
Ja, jeg har med fuldt overlæg undladt at vove mig ud i kønsbestemmelse af limosaen - og for den sags skyld også af islandicaen. Men vil i øvrigt godt kritisere billedet for dets manglende fremvisning af fuglenes tibia, som netop er så væsentlig en detalje idet den hos islandica som bekendt er væsentlig kortere end hos limosa.
Derudover forsøger jeg at linke til den aktuelle tråd, hvor nævnte problematik omtales: http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?MessageID=1041706&ForumID=1
Men velpointeret kommentar, Peter.
Vh/Peter
En sammenligning mellem de to racer ses også på dette billede, som jeg lagde på netfugl i 2010.
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=35856
Mvh. Steen
Man kan naturligvis ikke 100% racebestemme på størrelse alene, da det altid vil bero på en vis subjektiv vurdering, men der ud over er jeg uenig. Forskellen er ganske enkelt slående, selvom vægtforholdet antyder noget andet. Endda kønsforskellene taget i betragtning.
Vedr. fuglen til venstre, så tror jeg ikke det er en gammel fugl: Det er formentligt en 1k limosa at vurdere på dragtens friskhed. Ældre limosa påbegynder deres fældning allerede i maj-juni, og de flyver desuden tidligt til vinterkvarterene. Ser man ældre limosa sidst på sommeren, vil man kunne opleve, at de grå vinterdragtsfjer (som jo ellers skal holde hele vinteren) allerede er let pjuskede og ujævne.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Fuglen her er med stor sandsynlighed den samme, som har gæstet lokaliteten hvert år siden 2008. I går fløj den således rundt i den danske gråtonesommer (eneste diskrete farve på billedet er vist benenes).
Beskrivelse: Fuglen her er med stor sandsynlighed den samme, som har gæstet lokaliteten hvert år siden 2008. I går fløj den således rundt i den danske gråtonesommer (eneste diskrete farve på billedet er vist benenes).
Der var lidt bøvl med sure gårdejere ved Prærietranen på Møn. Men man kan også rende ind i RIGTIG venlige mennesker. Beboerne på Hindborgvej 17, hvor dette billede er taget, var utroligt imødekommende. Vi fik lov til at parkere på gårdspladsen, fik lov til at gå rundt på området som vi ville, der blev serveret kaffe og kage indenfor da der kom en ordentlig skylle, og de tilbød ovenikøbet aftensmad og overnatning, hvis vi havde lyst til at blive til næste dag... Tusind tak til dem for dejlig behandling :)
At jeg så missede gribben, fordi jeg ikke LØB over på den anden side af gården, er en anden historie...
Beskrivelse: Vinterdragt på vej mod sommerdragt. Man kan næsten fra dag til dag iagttage, hvordan fuglen gradvis antager sin sommerdragt.
Se evt. den klare forskel på foto i Dof-basen fra i går, d. 8.4, taget kun 3 dage efter dette.
/Peter
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.