Beskrivelse: Der er altid strømænder på de yderste skær sydvest for Nuuk. På denne dag, den 3. juni, hvor de fleste fugle er på ynglepladserne var der 20 fugle.
Titel: Den uddøde Gejrfugl i naturlige omgivelser ved Godthåbsfjorden i Grønland,
Beskrivelse: Model af af den uddøde Gejrfugl (Pinguinus impennis) i vinterdragt ved Godthåbsfjorden, hvor man bl.a. har fundet talrige knoglerester i møddinger og hvorfra der foreligger observationer af arten hen til slutningen af 1700-tallet.
Uploadet 2010-03-08
Publiceret
2010-03-08Pinguinus impennisGreat Auk
2826
Kommentarer
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Denne adulte måge blev observeret i par med en gråmåge på lokaliteten Qeqertannguit i Godthåbsfjorden. Den lignede fuldstændig sin mage – på nær de mørke vingespidser. Sandsynligvis er dette et resultat af en hybrid mellem gråmåge og svartbag (som også yngler talrigt på lokaliteten).
Bemærk i øvrigt at mønstrer er næsten identisk med en død fugl der blev fundet på lokaliteten sidste år – se foto og diskusion på http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=11815
Kommentarer modtages gerne!
Som med det andet foto tror jeg mere på Gråmåge X Sølvmåge. Sort burde slå mere igennem efter min mening.
Kan det udledes noget om hvor vidt det er en han eller en hun (fx når den står sammen med sin mage)?
Jeg tror også på Gråmåge X Sølvmåge...Arctic sølvmåger har mindre sort på vingespidserne P.8-9-10 end de sydligere typer.
NB: Er der forskel i størelsen i parret eller er de lige store ????
Hej Knud og René
Fuglen lignede fuldstændigt en gråmåge i størrelse og form, og det var umiddelbart ikke noget der røbede noget om kønnet!
Disse diskusioner omkring måge-hybrider bliver hurtigt meget hypotetiske - jeg mener, der er jo ikke rigtig nogen facitliste hvor svaret findes!
Men tak for jeres bidrag - personligt ville jeg ikke have et problem med at kalde den for grå/sølvmåge!
VH, Carsten
Hybrider mellem to mågearter kan ligne alt fra den ene til den anden art. På Zoologisk Museum i København ligger flere hybrider af Svartvag og Gråmåge, der ligner denne fugl meget. Disse er store - gennemsnitligt større end Gråmåge, men det er kendt, at hybrider generelt er ret store.
Hybrid Gråmåge x Sølvmåge kan naturligvis ikke udelukkes, men er måske knapt så sandsynlige i et område, hvor Sølvmåger er sjældne? Eller måske sandsynlige, fordi en liderlig han sølvmåge lettere hopper på hvad den kan få fat i, der ligner?
Under alle omstændigheder kan der næppe bevises noget i dette tilfælde, men ud fra det materiale jeg har været igennem under udabrejdelsen af "Gulls", kan hybrid Gråmåge X Svartbag godt se sådan ud.
Kan man være sikker på, at det der ligger på Zoologisk Museum er Gråmåge x Svartbag?
Hvis ryg- og vingeoverside er mørkere end Sølvmåge tyder det på Svartbag x Gråmåge.
Hvis rygfarven er som Sølvmåge eller lysere, så tror jeg mere på Sølvmåge x Gråmåge.
Skindene på Zoologisk Museum er - sammen med skind fra amerikanske museer - omtalt nærmere på s.135 i "Gulls". Oversidens farve har været mørkere end Gråmåge, ret tæt på Sølvmåge argentatus (som er mørkere end de nordøstamerikanske og islandske Sølvmåger, der må formodes at være de, der hyppigst besøger Grønland).
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Ringnæbbet måge er blevet observeret mere og mere hyppigt ved Nuuk, og har været årlig siden 2000 særlig fra een lokalitet i Godthåbsfjorden. Den 5. juni blev to kurtiserende adulte fugle observeret på lokaliteten – måske bliver dette til en ny art på den grønlandske yngleliste? Der blev i øvrigt også observeret stormmåge og sølvmåge på samme dag – begge grønlandske sub-hits.
Her er hvad den navnkundige Klaus Malling Olsen skriver om fuglen:
"Det bliver spændende at følge disse fugle! Mens ex.1 ser helt normalt ud m.h.t. tegning i hånden, er ex.2 mere svært tolkelig med usædvanligt meget hvidt på p9 og især p8 (den 3.yderste håndsvingfjer. Faktisk den med mest hvidt jeg mindes at have set! Den bør der tages flere fotos af!"
Jeg skal lige for en god ordens skyld nævne at vi så fuglen sidder, og den havde det yndigste gule øje samt en veldefineret ring om næbbet.
Vi arbejder på at følge om på disse fugle!
VH, Carsten Egevang
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Ringnæbbet måge er blevet observeret mere og mere hyppigt ved Nuuk, og har været årlig siden 2000 særlig fra een lokalitet i Godthåbsfjorden. Den 5. juni blev to kurtiserende adulte fugle observeret på lokaliteten – måske bliver dette til en ny art på den grønlandske yngleliste? Der blev i øvrigt også observeret stormmåge og sølvmåge på samme dag – begge grønlandske sub-hits.
Beskrivelse: Endnu en hybridmåge? fra Nuuk - svartbag x gråmåge? Disse ses hypigt i Nuuk - og minder mest af alt om en meget lys svartbag med sorte svingfjer. Ungfuglene minder også om svartbage, men uden sorte håndsvingfjer. De er tydeligvis forskellige fra typiske gråmåge x sølvmåge hybrider, som også forekommer en del i Nuuk og på Island (adult er her meget lysere på ryg og vinge dækfjerne).
Uploadet 2006-09-03
Publiceret
2006-09-03Larus hyperboreus x Larus marinusGlaucous Gull x Great Black-backed Gull
En kommentar til fuglens størrelse, please!
Det er ikke muligt at se håndsvingfjerenes nøjagtige tegning p.g.a. fældningen, men den skiffergrå overside ligger perfekt mellem Svartbag og en af de lysryggede. Der findes flere dokumenterede tilfælde fra Grønland av Gråmåge X Svartbag, hvilket er en nærliggende forklaring. fuglen ser jo reelt meget stor og grov ud med flad pande.
Jeg synes at fuglens overside ikke passer med de lyseste adulte svartbag, der trods alt er en del mørkere, og uden det blåstik, man aner (og som giver oversiden det blåligt skiffergrå anstrøg, der i kombinaton med lyserøde fødder blandt "rene" måger ses hos Slaty-backed Gull fra nordlige del af Stillehavet). Buddet herfra - på opfordring fra fotografen - er hybrid Gråmåge X Sølvmåge.
Størrelsen er altid som svartbags eller gråmåge (dog ingen direkte sammenligning for denne fugl) - aldrig tydligt mindre, og måske en anelse større en gang imellem
Jamen selvfølgelig Svartbag X Gråmåge. tak til Knud for at gøre opmærksom på uoverensstemmelsen, og i øvrigt også til Lars for kommentaren om størrelsen, der passer meget fint med Svartbag X Gråmåge hybrider.
Godaften.
Hvordan er forekomsten af sådanne hybrider i Danmark?
Jeg så dd. på Stubben (Nordhavnstippen, København) en måge med samme udseende som Lars' foto viser: tilsyneladende adult dragt, graellsii-grå ryg og mørke svingfjer. Svingfjerenes mørke farve vækkede minder om Dværgørn og Ådselsgrib.
Fuglens størrelse var ca. som Svartbag vil jeg vurdere, men det var svært, da denne enlige måge blev set flyvende (efter rast) med 9 skarver. Senere set kredse over hallen på lidt større afstand.
Måske det har interesse for andre at se denne afvigende fugl!
Midt i en presset eksamenstid, hvor tiden er knap, er det godt man har Stubben!
TLP
Jeg har nu forsøgt at finde billeder af Sølvmåge x Svartbag, men Netfugls udbud synes kun at være en stående fugl fra Simrishamn, og der nævnes intet om mørke svingfjer. Det har de hybrider ikke, eller?
Er det kun bygriden Gråmåge x Svartbag som har mørke svingfjer?
Jeg så en anden 'birder' på Stubbens Del 1 samme dag (ABK?). Har andre set ovennævnte afvigende måge på Stubben?
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Tak skæbne.. Nu ved vi hvor Kaj eller Bøje blev af.Gjorde alt for at komme væk fra ministerskabte kæmpebyggerier og alligevel gik det galt , selv i så smuk natur...
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Dette drejer sig jo åbentlyst om en hydrid men hvilken? Kom med et bud!
Ådselet bestod af vinger og ben (kødfarvet), og størrelsesmæssigt lignede det en gråmåge. Den ene halvdel er nok en gråmåge, men fuglen blev fundet på en ø hvor der yngler svartbag, gråmåge, hvidvinget og der jævnligt opholder sig sølvmåge...... Der ses desuden jævnligt stormmåge og ringnæbbet, men det er jo nok mindre sandsynligt at det er dem der er synderen.
Uploadet 2006-06-12
Publiceret
2006-06-12Larus hyperboreus x Larus marinusGlaucous Gull x Great Black-backed Gull
Fuglens størrelse samt det faktum, at der yngler svartbag på lokaliteten også sandsynliggør, at der er tale om en hybrid Svartbag X Gråmåge. Vingetegningen passer på sådanne, bl.a. på grønlandske fugle på Zoologisk Museum i København. Hybrid Svartbag X Gråmåge er ikke helt sjælden på Grønland.
Gråmåge x Svartbag er da en mulighed, men jeg ville have forventet en mørkere grå overvinge og mere sort på svingfjerene.
En hybrid mellem Gråmåge og Amerikansk Sølvmåge ville jeg anse for mere sandsynlig. Disse bybrider kan være lige så store som Gråmåge, og Amerikansk Sølvmåge er i øvrigt temmelig hyppig i Vest-Grønland.
Hej Klaus og Knud
Tak for svarene!
Umiddelbart ville jeg også tro at oversiden ville være mere mørkegrå, men jeg er jo også kun en fuglekigger af Guds nåde.....
Se i øvrigt debatten omkring denne fugl:
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=5887
De bedste hilsner,
Carsten
På Zoologisk Museum i København ligger to adulte hybrider, der minder meget om den viste fugl. Begge har således den samme ret lyse grå overside. Jeg har i forbindelse med udarbejdelsen af mågebogen målt skindene, og hos begge er gennemsnitsmålene faktisk i den høje ende for Gråmåge og Svartbag. At der er tale om så store individer, der rent størrelsesmæssigt passer på Svartbag og Gråmåge, underbygger identifikationen for de to museumsskind til hybrid Gråmåge X Svartbag. Det kunne være fint, hvis der kunne suppleres med målangivelser ved den aktuelle grønlandske fugl.
Hej Klaus
Jeg tog selvfølgelig ikke disse vinger med mig fra felten, men der er en god chance for at der er andre folk her fra Grønlands Naturinstitut der besøger lokaliteten senere på sommeren - hvis du mener at det har en værdi (der var som sagt kun vinger og fødder tilbage af fuglen) kan jeg arrange så at de tager vingerne med retur!
Mange hilsner,
Carsten
Uden at have helt styr på, hvilke gener, der styrer hvad med hensyn til farvefordeling, så tror jeg umiddelbart mest på Knuds forslag, men Klaus er et ikon på måge området, så mit forslag bliver en ”gardering”:
Gråmåge X Gråmåge/Svartbag hybrid (i et eller andet generationsniveau).
Imod dette forslag taler – at ifølge gængse teorier, skulle hybrider være sterile. En teori, der kan være svær at modbevise i felt. Mener dog at kunne huske, at hybridglenter i Skåne med sikkerhed har produceret afkom – og når man ser på mågesystematikken generelt – burde blandingsformer her vel være en rimelig mulighed.
Mvh
Lasse
Det ville være fint, hvis bæstets jordiske rester kunne blive indsamlet - hvis nogle skulle komme forbi!
Mågehybrider er noget djævelskab, og de kan ligne alt fra den ene til den anden art, som vist med hybrider Gråmåge X Sølvmåge. Derfor kan en Svartbag X Gråmåge teoretisk godt se ud som på billedet. Men vi taler - som altid med hybrider - om teori, da det er umuligt at bevise, hvem der er ophav til fuglen.
Vel ikke helt umuligt, hvis viljen er til stede. Hvis man har bæstet eller dets jordiske rester i hånden, skulle moderne DNA teknikker vel nok kunne klare sådan en forældreskabssag.
De DNA teknikker man hyppigst benytter undersøger det mitochondrielle DNA hvorved kun moderens identitet kan fastslås. Det er naturligvis muligt også at undersøge DNA fra cellekernen, men med gamle vævsrester er der mindre chance for at dette har overlevet.
Mvh
Niels Jørgen
Læg ikke for meget i størrelsen, bortset fra at man ofte ser at hybrider bliver større end forventet ud fra forældrenes størrelse.
Det kaldes 'heterosis' (krydsningsfrodighed, på dansk) og er helt normalt inden for både dyr og planter. En hybrid mellem Gråmåge og Sølvmåge kan derfor godt blive større end en Gråmåge af tilsvarende køn.
hilsen
Knud
Yderligere et argument, der taler for Sølvmåge:
Selvom der er nok af Svartbage og Gråmåger, så burde disse kunne finde en artsfælle at kaste sig over, mens den enlige Sølvmåge derimod…
Lignende set på Hermaness, hvor en noget frustreret Sortbrynet ivrigt kurtiserede de omkringstående Suler.
Mvh
Lasse
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Hybrid Svartbag X Gråmåge er ikke ukendte fra Grønland, f.eks. ligger der 2 sådanne på Zoologisk Museum i København. Oversidenfarven på denne fugl er klart lysere end hos Svartbag, ala graellsii Sildemåge, og der er meget hvidt i hånden. En hybridform, der er ret let at kende, ikke mindst p.g.a. håndens store antel af hvidt.
Blot et par spørgsmål: Fuglen på billedet virker mere rundhovedet end Svartbagen, og det ser ud som om hånden rager længere ud over halen end hos Svartbagen. En Gråmåge har vel lige så flad hovedform som Svartbag (eller fladere?) og lige kort hånd (eller kortere?). Så er det Gråmåge der er den anden del af forældreparret.
Kjærligst Geert
Jeg er måske den der har set flest af disse lyse svartbage i felten (alle i Nuuk, Grønland), og hvis de er hybrider, hvad de vel er, da er det oplagte at de er hybrider mellem svartbag og gråmåge. De er alle meget tæt på svartbag i størrelse og proportioner, og kan man ikke lige se den lyse hånd kan det være meget svært at overbevise sig om at det ikke bare er en lys svartbag. De varierere en del i hvor lyse de er, den viste fugl er ret lys. Ungfuglene virker som unge svartbage - blot med lys brun gennemskinnelig hånd i stedet for sort. Jeg har set ungfugle sammen med gamle, en gang to ungfugle ved et par af gamle hybrider, men aldrig set noget der direkte tyder på pardannelse mellem gråmåge og svartbag. Jeg har sendt lidt flere billeder ind så man kan se en flyvende gammel, og et par ungfugle.
Form, størrelse og håndsvingfjersprojektion ligger indenfor, hvad man kan forvente af en hybrid mellem de to store arter. Der findes Gråmåger, der har længere hånd og svagere næb end denne. Med så meget hvidt i hånden på en så stor og mørkrygget måge er hybrid Gråmåge X Svartbag den eneste plausible forklaring. En tepretisk hybrid, hvor Sølvmåge/Amerikansk Sølvmåge er impliceret ville have mindst så meget sort i hånden som en Svartbag, og formentligt mere.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: En blandet flok af ederfugl og kongeederfugl på aften træk mellem den ydre del og den indre del af Godthåbsfjorden. Undersøgelser ved Nuuk har vist at ederfuglene venter til om natten med at fouragere - muligvis for at undgå predation fra havørne.
Beskrivelse: Hvidvinget måge er en almindelig ynglefugl i Vestgrønland. Vegetationen, her en rosenrod, nyder godt af den gødende effekt fra de mange fugle samlet på samme sted, og er repræsenteret med særligt store eksemplarer.
Se flere arktiske foto på: WWW.ARC-PIC.COM
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.