And is this at all a Crested Lark.
The bill seems short (perpaps due to the angle), the crest is short, thebasic colour is rather cold brown and the facial pattern very clearcut.
These features would seem to favour Thekla Lark although this species most often shows more well defined markings on the breast than this bird (but again this feature is not seen well due to the angle).
Best wishes, Rune
Glimrende collage Ib! Fundoversigten, som der henvises til nedenfor, er langt fra komplet, da ROC's observationer kun finder vej til DOFbasen og SU, hvis andre end ham ser, dokumenterer og indsender fundene.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Fuglen er godkendt som en Amerikansk Hjejle, hvilket det i min optik også er. Fuglen sås 5-17. maj og var i overgangsdragt, da den blev opdaget. Lang hånd, fødder der ikke stak ud bag halen og stor hvid brystplet passer alt sammen bedst på dominica. Se flere fotos på DOFbasen.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Titel: Citronvipstjert eller Gul Vipstjert ssp. <i>lutea</i> ??
Beskrivelse: En fugl et sted på grænsen mellem Citronvipstjert og Gul Vipstjert (ssp Lutea pga ren gul øjenbrynsstribe).
Meget markant mørk kind med komplet indramning af gult passer godt på Citronvipstjert. MEN denne indramning sås kun fra siden og bagfra. Set forfra forsvandt indramningen bagtil!
Vingebåndene mener jeg er for smalle til citron, men dog i den brede ende for Gul vip (midt i november har kun ret få gule vipstjerter så brede vingebånd).
Mørk pande passer ikke på Citron.
Foreløbig oploader jeg fuglen som Gul vipstjert - måske der burde tilføjes et "tvivl om bestemmelsen"?
Kald blev ikke hørt, eller rettere der blev fra den flok fuglen befandt sig i kun hørt kald fra Beema/Lutea samt Flava. Havde der lydt et typisk citronvipstjert kald, ville jeg ha opfattet det fra flokken.
Der er blot to fund af citronvipstjert i Etiopien. Lutea er en almindelig vintergæst.
Beskrivelse: Mulig rødstjert af racen samamisicus eller hybrid rødstjert x husrødstjert. Kommentarer er velkomne. / Probable Redstart of race samamisicus or hybrid Redstart X Black Redstart? Comments are welcome.
Uploadet 2010-04-06
Publiceret
2010-04-06Phoenicurus ochruros x Phoenicurus phoenicurusBlack Redstart x Common Redstart
Hej Jan
Det sorte på fuglens strube går tilsyneladende ret langt ned på brystet, hvilket ikke er normalt for rødstjert. Desuden har fuglen et ret stort hvidt vingepanel. Sidstnævnte kunne teoretisk set indikere den mellemøstlige underart samamisicus.
Umiddelbart vil jeg mene, at det mest sandsynlige er, at der er tale om en hybrid mellem Husrødstjert og rødstjert. Dette understøttes (måske) af, at der synes at være ret lidt hvidt i panden på fuglen. Reduceret hvidt i panden forekommer på en del rødstjerter, men den ekstremt tidlige dato bekræfter dog, at denne fugl næppe er helt normal.
Det er altid svært at udtale sig skråsikkert om sådanne fugle, men efter min vurdering synes hybridteorien mest oplagt.
Ja det er jo markant hvidt den har i vingen, a la husrødstjert. Det overså jeg lige i første omgang (og havde ikke set foto 2 på det tidspunkt...)
Men det med at det mørke på struben går langt ned synes jeg ikke er specielt. Se fx denne fugl jeg fotograferede på Chrø i efteråret 2005:
http://www.flickr.com/photos/8560211@N05/4499135043/
Peter Lyngs fandt det ikke særligt anormalt.
Men med det hvide i vingen er jeg med på hybrid-teorien.
Den har hvidlige spidser på ihvertfald de nederste sorte strubefjer og brune kanter(spidser) på de store vingedækfjer, ergo skulle det være en 2k han iflg. "Svenson". Hvis man googler samamisicus fotos kan man konstatere at den sorte strube varierer nedefter og i kantskarphed. Iflg. "Cramp" Plate 51 Vol 5 tegning og tekst, på en yngre han: Går det hvide vingebånd ikke så langt ned mod vingeforkanten, men er konsentreret om en samlet plet. Det sorte udbreder sig længere om i nakken(også ad) og den hvide øjenbrunsstribe er reduseret(umiddelbart stor variation). Jeg tror derfor ikke meget på hybridteorien da jeg mener at forskellen burde være mere udtalt.
Beskrivelse: Vipstjerten i Lomma har forårsaget en del diskussion. Jeg provokerer lidt ved at lægge den som "hybrid Gul vipstjert X Citronvipstjert", der er en ligeså stor mulighed for ren art.
Fik selv set fuglen idag, og føler mig fortsat usikker omkring bestemmelsen til Citronvipstjert. Fuglen forekom lysere og mere kontrastløs end jeg tidligere har set hos Citronvipstjert. Hovedtegningerne kunne godt tyde på Citron, men jeg savner lidt mere "smæk" på tegningerne i form af tydeligere mørk markering langs kinden, samt en dybere grå overside. Fuglen sås i forskellige lysforhold idag, og oversiden forekom afvigende: bruntonet på skulderfjer, lysere grå på bagryg/overgump med lidt mørkere overhaledækfjer, men kun lidt - hvilket skulle fremgå af dette foto.
Vingebåndene og tertiærkanterne opfatter jeg på dette tidspunkt af året som bredere hvide end hos denne fugl.
Den udbredte gule farve på undernæbbet var ikke en illusion - den var direkte iøjnefaldende på stor afstand. Jeg har aldrig set noget tilnærmelsesvis så bredt lyst på nogen Citronvipstjert, men det passer på Gul (skal man drage paralleller til et andet bestemmelseskompkeks, så tænker jeg på Lille/Taigafluesnapper, hvor Lille har lys basis af undernæb, Taiga (normalt) sort. Men undtagelserer set begge veje rundt)
Stemmerne forvirrede noget. I flugten hørtes én gang et kald, der blev opfattet som identisk med Citronvipstjerts. Her forekom fuglen også tilstrækkeligt rundmavet og fløj i reel bueflugt, og som sådan kunne fuglen, hvis den havde trukket forbi et træksted, sagtens have gået som Citronvipstjert. Den fødesøgende fugl snakkede usædvanligt og meget. Jeg mindes ingen vipstjert, som har pludret så meget som denne, og her høres flere kald dels lidt rullende (og helt som østlige Gule vipstjerter og småcauserende Citronvipstjerter), dels mere rene, ala vestlig Gul vipstjert, og to gange et højt, lidt pibende kald, der mindede om rødstrubet Pibers.
Hvis nogle skal kigge lidt på forskelle i bagkloens længde mellem Gul Vipstjert og Citronvipstjert er der her lidt at se på.
Jeg vender gerne tilbage med flere informationer, men alle overvejelser omkring denne fugl tager tid.
Uploadet 2009-11-20
Publiceret
2009-11-20Motacilla citreola x Motacilla flavaCitrine Wagtail x Yellow Wagtail
Jeg havede selv fornøjelsen at se denne spændende fulg i går. Og lad mig sige det med det samme - jeg tør ikke gøre mig klog på, hvorvidt det er Gul- Citron- eller "bastard" vipstjert.
Angående det gule undenæb har jeg grundet lidt:
Det at fuglen har så gultonet under-inder-næb, samt at ben ej heller fremstår helsorte, og at foden er tydeligt gultoner underneden - er det i grunden ikke i højere grad en ungfugle karakter, end et argument for at det ikke kan være en Citron vipstjert? Helt juvenile Citron vipstjerter har jo ikke sort næb og sorte ben...
Kunne man tænke sig, præcis som fældning kan være forsinket, at også udfarvningen af næb og ben hos nogle (Citronvipstjert)individer kan være forsinkede, så de på denne tid endnu ikke har opnået helsort farve og derved fremstår som ovenstående fugl?
Dette bare en tanke..
Bh
9s
Denne fugl vil nok blive diskuteret fortsat, i hvertfald på Netfugl.
En mulighed er jo også, at den tilhører en af de østlige Gule Vipstjertformer, hvis ungfugle hyppigt er grå/hvide uden gult. De driller tit ved bestemmelse fra Citronvipstjert. sådanne fugle optræder typisk sent på efteråret, hvor de fleste Skandinaviske Citronvipstjerter ses ult.aug.-pri.okt.
Antager man, at fuglen kan tilhøre en af disse, f.eks. beema fra Centralasien, kan flere ting teoretisk passe. Beema er lyshovedet i forhold til flava, og nogle skind på Zoologisk Museum er meget citronvipstjerteagtige. Indenfor Gul vipstjert-komplekset minder man undertiden ungfugle, der ligner "spøgelsesversioner" af adult sommer, og dette kan tænkes at forklare den meget lyse pande og lyse midterkind. Se også thomas Varto´s kommentar under andet foto.
Beema har jeg set i Kasakhstan side om side med Citronvipstjert werae. Dele af bestanden overvintrer i NØ Afrika. Mønsteret med novemberfund af fugle fra dette yngleområde og med dette vinterkvarter matcher meget godt, bare tænk på Nonnestenpikker og Isabellatornskade, der har lignende udbredelse og vinterkvarter.
At få studeret f.eks. beema er vanskeligt. Efter de har forladt ynglepladserne trækker de gennem de lande, der p.t. er vanskelige at rejse i, førend de dukker op i f.eks. NØ Afrika. Og hvor mange får for alvor studeret Gule vipstjerter under besøg i f.eks. Oman og UAE, hvor arten ses i urolige, trækkende flokke med en adfærd, der også kendes fra efterårets træksteder for Gul vipstjert. En bestemmelsesmæssig parallel til efterårs Hætte- og Brunhovedet Værling, der ligeledes trækker gennem områder, hvor man som vesterlænding ikke kan rejse ubesværet (for at sige del mildt!) førend de dukker op i vinterkvarteret i Indien.
Som Klaus helt rigtigt påpeger er Beema vanskelig at studere, også på den sidste del af trækket/ankomst til vinterkvarter i Østafrika ses Gul Vipstjert i meget urolige flokke, oftest med en flugtafstand på 40-50 meter. Det gør det også meget vanskeligt at fotografere.
Sjovt nok falder de lidt til ro i løbet af vinteren og er til at komme tættere på om foråret!
TVN
Klaus, du omtaler sorte overhalefjer som en god karakter for Citron. Prøv engang at kigge på dette kræ: http://www.hkbws.org.hk/BBS/viewthread.php?tid=9284
Den kan da om nogen give grå hår i hovedet...
/LPa
Här är en genväg till Lars Motacilla
Motacilla
Det som ser ut som olivton på skapularerna talar för gulärla. Topparna på större och mellersta täckare ser väl smala ut för en citron vid den tiden som anges. Tydligen kan gulärlor ha ljusomgärdade örontäckare.
JanJ
Tak til Lars for linken. Endnu en problematisk sag, der deler smalle vingebånd og mørktegnet tøjle med Lommafuglen! Denne fugl har dog CV´s tydelige lyse rand omkring kinden.
Vender tilbage efter et døgns tid.
Tak, Jan for genvejen. Jeg tror nu også denne fugl er en gul vip. Udover skapularernes olivenfarvede skær, ses påfaldende nærmest blå overgump, langt tyndt næb med lys inderste halvdel af undernæbbet, men tøjlen synes jeg nu fremstår endnu mørkere end Lommafuglens, Klaus. Se iøvrigt Johan Stenlunds nærfoto af Lommafuglens hoved i galleriet på www.skof.se, hvor tøjlen virker ganske svag fra den vinkel, den ses.
LPa
Var det ikke snart på tide, denne art(/race) får sit eget danske navn på Netfugl? Navnet Turkestantornskade er vel at foretrække frem for "Red-tailed Shrike" som end ikke er dansk...
HOV! Hvor er Turkestans "prominent white patch at primary-bases" ? Hvad er farven (om nogen) på tøjlen? Heller ingen tværstribning som der ellers skal være på en hun Turkestan ... Ligner til forveksling en han Isabellatornskade ssp arenarius!
Mvh
Michael
Hej Michael,
Ja, bestemmelsen kan der også sættes spørgsmålstegn ved. Personligt ville jeg have gættet på isabellinus, men isabellinus ssp. arenarius er et godt bud. Bemærk også at der (tilsyneladende) er kontrast mellem isse- og rygfarve.
Manglen på hvid "primary-patch" (vindue) giver jeg ikke meget for som karakter - tænk bare på hvor variabel, og relativt hyppig, en karakter denne "patch" er hos de Rødryggede herhjemme.
I Dutch Birding-artiklen nævnes det jo netop at "An obvious pale primary-patch is strongly suggestive of isabelline shrike but its absence is of no significance ". Karakteren bør derfor bruges som en positiv-karakter hvis man kan se den (ikke omvendt). Bemærk dog også at artiklen nævner, at "... whitish primary-patch shown by all male phoenicuroides and isabellinus and most male arenarius ... ".
MWA skriver "Heller ingen tværstribning som der ellers skal være på en hun Turkestan". Men fuglen er jo en han, så hvorfor nævne, at den mangler karakterer for hun turkestantornskade? Vi skriver jo heller ikke "heller intet rødt næb der ellers skal være på Rødnæbbet Tropikfugl" (ej, det er bare pjat - jeg forstår godt hvad du mener).
Mvh
Troels
Hej Troels,
jeg er langt fra min computer, så jeg havde ikke lige Dutch Birding artiklen ved hånden.
Mht "pale primary-patch" har jeg endnu til gode at se en Turkestan uden, og jeg har set mange!
Selvfølgelig forstod du hvad jeg mente. Det er ikke en han Turkestan, og havde det været en hun, havde den haft en tydelig tværstribning.
Mvh
Michael
Beskrivelse: Det meget lyse og ret ensartede udseende uden mørk maske og med stirrende peberkornøje peger på Isabellatornskade, og ikke Turkestantornskade.
Godkendt af RK som en skråstreg: Isabellatornskade Lanius isabellinus / Turkestantornskade L. phoenicuroides
Beskrivelse: Found by Egil Frantzen.
More pictures of this bird can be seen her: http://cyberbirding.uib.no/photo/l_isabellinus_01.php
Accepted by NSKF as Isabelline Shrike Lanius isabellinus / Red-tailed Shrike L. phoenicuroides.
Beskrivelse: Lige nu er det højsæson for at tjekke Hvid Vipstjert-flokke igennem for deres britiske slægtninge.
Må være en 2K og vel en hun, hvis det er en ren <i>yarelli</i>? Ufældede øvre tertialer, dog er det for mig ikke muligt at afgøre, om der er fældingsgrænse i de store dækfjer?
Bestemt på baggrund af sort pletning i den øvre ryg og på skapularerne, udbredte hvide tegninger i de store og mellemste dækfjer samt tertialer.
Flankerne er ret grå og falder indenfor variation hos <i>yarelli</i>, vil jeg mene.
Overgumpen måtte medgivet godt have været mere sort, men er tegningen på pågældende fugl indenfor variationen hos Sortrygget?
Mvh Rune
Beskrivelse: Den skilte sig markant ud fra de andre vipstjerter i en flok på 9 - og blev mobbet.
Den har mørkegrå flanker og plettet ryg.
Det har alba ikke.
Uploadet 2015-04-26
Publiceret
2015-04-26Motacilla alba yarrelliiWhite Wagtail
Hej Ragnar,
Ja, der er en tendens til at racen leucorhoa er mere varm i farven, men der er en pæn variation mellem individer af nominatformen, selvom det selvfølgelig er oplagt at en sen Stenpikker fra Nordatlanten nemt kunne være af denne race.
Gamle hanner, som fuglen på dette foto, er ofte mere mættede i farverne end 1 k individer af begge køn.
Det sikreste kendetegn forbliver dog størrelsen Vingelængden er gerne over 100 mm, så i hånden kan racen i de fleste tilfælde fastslås.
Hilsen
Peter
Mvh.
Peter
Beskrivelse: Here we see a very small dark bird, which I believe to be a carbaret - lesser redpoll. The only problem is that there are no previous records of lesser redpolls on the Faroes and biometrics are probably required for safe id. On the other hand this bird was smaller than a flammea. Rostrata from Greenland or a icelandica should be bigger than a flammea, so can the id be established after all?
Beskrivelse: On this picture we see a typical big flammea on top of the fence and a very small dark bird, which I believe to be a carbaret - lesser redpoll. The only problem is that there are no previous records of lesser redpolls on the Faroes and biometrics are probably required for safe id. On the other hand a rostrata from Greenland or a icelandica should be bigger than a flammea, so can the id be established after all?
I like this picture… a lot
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.