Beskrivelse: Utsjoki i Finland ligger tæt ved grænsen til Norge,hvorfor mange biler ankommer for at tanke op og købe ind.
Gråspurvene her har åbenbart også fundet sig en lille niche,idet de forbløffende målrettet farer ned til især firhjulstrækkeragtige biler med store,dybe kølergitre og forsvinder lynhurtigt derind, ofte allerede inden bilen helt er standset ved benzinpumpen,så kun den ivrige hale ses.
De har ca 2 minutter,som udnyttes effektivt,også lygter og vinduesviskere får lige et rutineret tjek for friske insekter.Derpå forsvinder de op til ungerne med næbbene fulde.
De holdende biler inspiceres hoppende ned hen ad P-pladsen,da der måske kunne være enkelte friske insekter tilbage. Som her en fouragerende Gråspurv igang med nummerpladerne.
Har bilerne holdt i længere tid,har de ikke helt samme interesse – så de tager nok de helt friske,lune bilmyg og vejinsekter,som det på disse egne vrimler så meget med,at der i sommertiden sidder næsten sortuldne lag på de forreste dele af bilerne.
Beskrivelse: En anden lyst udseende Grå-/Hvidsisken i sommerdragt fra Pohjantuli i Nordfinland.
Forsøgsvist sat på som Gråsisken p.gr.a
lidt mere snusket brunlig kind og lidt langt næb.
Kunne muligvis være en Hvidsisken,som også findes der,men har ingen erfaring med det.
mvh efh
Hej Eva
Den er giftig. Dens tykke nakke og lidt klodsede fremtoning peger i retning af hvidsisken. Det gør øjenbrynet ikke rigtig, det burde gå længere bagud. Der er lidt i uorden i fjerene her, men det ser ikke ud som om der er hvidt længere bagud end den røde plet, der i øvrigt er meget i retning af Stor gråsisken. Den svage rosafarvning på kinden, tættest ved næbbet, er ok med hanner af hvidsisken-underart exilipes, som netop er den der kan findes i Nordfinland, men jeg kan være i tvivl om det går med hunner. Resten af kinden er til den mørke side og peger mod Stor gråsisken som du også bemærker. Striberne på flanken er lovligt livlige til hvidsisken når det ikke er en ungfugl. Undergumpen ser fint hvidsiskenagtig ud - det gør den lille del af overgumpen man kan ane under vingen ikke, lige som der ikke sker en udtoning af de mørke streger hen mod gumpen. De hvide bremmer danner da nok antydning af et stort vingebånd, men det lille, forreste er der ikke nok af til hvidsisken. Næbbet er som bemærket langt og har ikke hvidsiskens kegleform.
De to arter hybridiserer ifølge "The Birds of the Western Palearctic" (bind VIII s 661)i det Fenno-Scandiske område, hvor ca 2% af fuglene er mellemformer. Din fugl KUNNE være sådan en, men jeg synes placeringen under Stor gråsisken giver mening, trods hvidsisken-trækkene.
Håber det kunne bidrage lidt, selv om det ikke var en afklaring.
mvh
Wilhelm
Det ligner en ret normal Nordlig Gråsisken, i ret slidt dragt. Undergumpens mønster kan nok ikke afgøres sikkert fra denne position, da man skal se den lige fra undersiden for at erkende striberne. Undergumpens sider kan godt være næsten utegnede.
Så længe der ikke er klare tegn på hybridisering (der ikke er voldsomt almindelig) på et foto bør den kaldes artsren.
Mange tak for kommentarer - bedst til afklaring er,hvis man tydeligt kan se under-og overgumps tegninger.Kan man ikke det,f.eks når fuglene fouragerer på jorden,kan også de dejligt mange små beskrevne pro-contra dragtdetaljer absolut bidrage til et fornøjeligere og bedre forberedt kig på fuglene næste gang,man sidder i en flok lyse blandsiskener og funderer påny.
mvh
EvaFH
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Hotel Pohjantuli, Utsjoki i NordFinland,hvor man kunne se Krognæb, har skiftet ejer.
Skiltet med Krognæb på 7 sprog er taget ned,og fuglene er der desværre ikke længere.
Mvh Eva
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.