Beskrivelse: Slagfalk som træk forbi flagbakken den 22.04.22. Vi havde allerede dagen forinden set falken på lang afstand, dog uden at kunne artsbestemme den. Falken blev set trække øst ud over havet fra Grenen d.24.
2k fugl i aktiv fældning. Fundet sendes til SU.
Fototeknisk info
Kameramodel: NIKON D5300 Blænde: 6.3 Brændvidde: 600 ISO: 280 Flash: Flash did not fire Dimensioner: 730x520
Beskrivelse: Stor Skrigeørn på trækforsg ved skagen. Fuglen havde meget mrk underside med sortbrunt hoved, underkrop og dækfjer samt en lille hvid "klammme" om knoen (basis af håndsvingfjer. I visse belysninger kunne erkende kontrast til lysere svingfjer, men dette er set mere udpræget. Oversiden mørkebrun med smalt lyst bånd på spidserne af store dækfjer; virkede ret slidt. Havde, som det ses - en del skader i ene vinge, men bred hvid vingebagkant uden forskelle i fjerenes generation signalerer 2K.
Titel: 2K hun med karakterer som ssp. <i>calidus</i>
Beskrivelse: Årligt dukker den en række meget lyse Vandrefalke op på trækket herhjemme. Selvom hjemlige fugle udviser ganske stor individuel dragtvariation, og lyse fugle som denne kan ses hos hjemlige ynglefugle (dog næppe alle karakterer på én gang), kan man betegne fugle med alle karkterer samstemmende som calidus, altså sibiriske, langtrækkende Vandrefalke, der yngler fra Finland og østover på tundraen. Denne ungfugl har et perfekt "sæt" af karakterer: stor størrelse, meget lyst helhedsindtryk på undersiden med smallere sorte kropsstriber end hjemlige fugle, reducerede sorte hovedtegninger, hvor issen er lys og blot felter omkring øjet, incl. smal skægstribe er sorte, og oversiden lyst frostgrå, selv hos ungfugle, og med brede lyse fjerrande. Ved Skagen ses sådanne lyse ungfugle typisk fra sidst i april og gennem maj, mens adulte - der er lysere end peregrinus med gråtonet isse, frostgrå overside (der også omfatter svingfjerene) og meget svagt prikket underside, synes at toppe i første halvdel af maj på et tidspunkt, hvor ynglefuglene herhjemme for længst er skredet til yngel.
Det har været fremført, at man i den meget grundige "Skandinaviens Fugle" af Lehn-Schiøler fra 1930´erne ikke finder omtale af calidus. Dette kan skyldes, at den samling af formen, der ligger på Zoologisk museum i København, ikke rummer lyse fugle som denne, der sog kan findes i andre samlinger - og er typiske for de overvintrende yngre Vandrefalke, man f.eks. kan se i Sydeuropa, Mellemøsten, samt i trpisk Asien og Afrika.
Beskrivelse: Dokumentationsfoto in extremus.... men her er det fotografiske bevis for en Lille Skrigeørn fra Flagbakken 6.5 2011 kl. 12.35. En time tidligere var fuglen meldt fra Grenen hvor den en overgang var forsvundet ud over havet - ved 1220-tiden rapporteres den dog fra Det Grå Fyr, og et kvarter senere fra Flagbakken.
Bemærk den artstypiske bånding på armsvingfjerene:) - nå, spøg til side: Lille Skrigeørn - og jeg har efterhånden set flere tusinde ved især Burgas og Bosporus, men også mange i Israel, Østtyrkiet og Østeuropa, samt flere i Skandinavien - har altid "skuffet" ved sin størrelse sammen med Musvåge. Det er den eneste indenfor kategorien de større ørne der decideret kan forsvinde i skruer af Musvåger. Her set således fuglens ringe størrelse for en rigtig ørn, samt de ret korte vinger med let kantet hånd, der - når den er samlet - ofte virker let tilspidset ulig alle dens slægtninge.
Elendigt billede, erkender jeg. Men et bevis for den fugl, der glædede en del ved Skagen denne dag.
Ja, Klaus billedet kandiderer vel til kategorien "Netfugls dårligste", men der er immervæk væsentlig information i det alligevel! Din Billed info-tekst er derimod i top. Keep on cruising Klaus.
Ja, det anskueliggør netop, som Klaus også noterer, at der mht. Lille Skrigeørn er god grund til at vise omhyggelighed når man tjekker skruerne af Musvåger.
/Peter
Tak til Klaus for dokumentationsfoto. Jeg har dd. uploadet et (lidt bedre / lidt mindre ringe) dokumentationsfoto af denne fugl, og det når forhåbentlig Netfugls spalter inden længe.
Desuden er fundet omtalt på Skagen-bloggen (http://birdsontop.wordpress.com/2011/05/06/endnu-en-skrigeørn/ ) og to fotos ligger på denne blog: tlpetersen.blogspot.com.
Bemærkede observatørerne på Flagbakken at fuglen (formentlig) mangler P10 i begge vinger, samt har beskadiget P7 i venstre vinge?
mvh
TLP
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.