Kameramodel: Canon EOS 5D Mark IV Blænde: 5.6 Brændvidde: 330 Lukkertid: 1/3200 ISO: 640 Flash: Flash did not fire, compulsory flash mode Dimensioner: 2048x1366
Titel: Sammenligning af sydlig og nordlig kæmpestormfugl
Beskrivelse: Nordlig kæmpestormfugl (Macronectes halli, juv/imm, øverst) og Sydlig kæmpestormfugl (Macronectes giganteus, juv, nederst). Ungfugle af de to arter kan kun kendes på næbspidsens farve – rødtonet hos Nordlig, lyst blågrøn hos Sydlig. Kendetegnet har tidligere været diskuteret i forbindelse med billeder på Netfugl. Som det kan ses på billederne her, er det ret svage farvetoner. Kendetegnet fungerer fint på kort afstand, men på længere afstand synes jeg det er svært. Det er dog korrekt, som beskrevet i div. field guides, at den rødlige næbspids hos Nordlig virker svagt mørk på afstand, mens hele næbbet hos Sydlig på afstand virker ensfarvet lyst.
Beskrivelse: Det kæmpestormfugle - der især i den lysøjede adulte version virkeligt ser så onde ud, så de ville være en drøm som logofugl for enhver dødsmetalgruppe med respekt for sig selv, ligner hinanden.
Sydlig har grøn næbspids, Nordlig har rød. Imidlertid er Sydligs grønne næbspids så svagt farvet og så lys, som man knapt ser den mod det gule næb. Nordligs røde næbspids står ud som mørkere end næbbet, og det kan anvendes på de ofte ret korte afstande de to arter ofte ses på fra land.
Så hvis man kan se hvadder var rødt og hvadder var grønt er bestemmelsen "home and safe":)
Hej Klaus,
Fin beskrivelse af næbfarvens betydning for bestemmelse af især unge kæmpestormfugle. Er der imidlertid ikke noget om , at temperaturen faktisk har en betydning for , hvor godt kendetegnet er?
Jeg synes at kunne huske at have læst , at "Rudolfs" røde næbspids bliver mindre tydelig i koldt vejr (mindre blod-gennemstrømning for at forhindre varmetab) , og dermed bliver det sværere at bestemme de to arter fra hinanden...
Mvh.
Jon
Tak til Jon for kommentaren.
Forklaringen er spændende, og jeg har desværre ikke kunnet teste den i koldt klima. Jeg kunne dog også tænke mig, at forskellene i næbspidsens farve bliver større i yngletiden, hvor netop forskelle i farve kan have betydning for tiltrækningskraften mellem fuglene. Er der nogle, der kan bidrage med noget her?
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Titel: Southern giant petrel flyver lavt over havoverfladen
Beskrivelse: Den grønlige næbspids er en af kendetegnene på den sydlige kæmpestormfugl.
Turen over sydatlanten fra Argentina til Falklandsøerne var behagelig med medvind og sol og bød på mange billedmuligheder af diverse havfugle.
Jeg ser ingen grønlig næbspids, men hvad vigtigere er heller ikke en rødlig næbspids. Altså ganske korrekt en sydlig. Hvad værre er at jeg føler mig pikeret over at nationen angives som England i stedet for Argentina. Mvh. Tau.
Hvis diktaturstaten Argentina i 1981 fik Falkland Øerne var der nok få fugle tilbage i dag pga overfiskeri. Så jeg mener Maggie gjorde et flot job dengang i krigen mod Argentina og så slap vi af med diktatorene bagefter. Det forlyder at de dumpedee systemkritikere fra 10 km højde over Atlanten
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.