Beskrivelse: På billedet ses en gule og sort fjerspids på armsvingfjer eller alula, Som måske ikke alle har bemærket af dem som har været i Skørping og se fuglen.
Beskrivelse: Denne herlige fugl var dagen igennem periodevist aktivt syngende. Sangen er transkriberet som "sweet-poor-canada-canada-canada" og lignende, og klinger smukt, i indledningen lidt ala en af de "skævt" syngende ørkenlærker (Hærfuglelærke/Lille Ørkenlærke). Den skulle allerede begynde kl. 3 om morgenen og har vækket flere af de omkringboende. Man kunne derfor forestille sig, at den ville forekomme noget enerverende, hvis den år efter år sang intensivt dag efter dag!
En meget stor tak til Chris Stilling og hans familie for en åben og positiv indstilling. Fuglen flyver noget omkring, og må også kunne ses fra de omkringliggende veje. Husk at optræd hensynsfuldt på stedet.
Beskrivelse: Denne herlige fugl var dagen igennem periodevist aktivt syngende. Sangen er transkriberet som "sweet-poor-canada-canada-canada" og lignende, og klinger smukt, i indledningen lidt ala en af de "skævt" syngende ørkenlærker (Hærfuglelærke/Lille Ørkenlærke). Den skulle allerede begynde kl. 3 om morgenen og har vækket flere af de omkringboende. Man kunne derfor forestille sig, at den ville forekomme noget enerverende, hvis den år efter år sang intensivt dag efter dag!
På dette foto ses den hvide midterstribe i issen fint, ligesom de smukke gule "briller". Set i visse vinkler havde fuglen en vis lighed med en værling - især når den sås bagfra.
En meget stor tak til Chris Stilling og hans familie for en åben og positiv indstilling. Fuglen flyver noget omkring, og må også kunne ses fra de omkringliggende veje. Husk at optræd hensynsfuldt på stedet.
Hej Klaus,
følgende kan læses om spurvens sang i Pete Dunnes essential field guide :
It has been described as a dirge "Old Sam Peabody, Peabody, Peabody" or a lament "Oh sweet Canada, Canada, Canada". Don't be dismayed if all you hear is a whistle followed by "Oh, Say, say, say, say, say"
Hilsen erik
Hej Erik & andre!
Artens meget karakteristiske sang indbyder til en ægte dansk version. Er der nogle der har en genial idé til en dansk transkription af sangen?
Hej alle!
glemte forresten min pointe, det må være varmen, at vi flere gange hørte noget der var i samme tone som fuglens karakteristiske sang, hvor i hvert fald jeg var i tvivl om det var den hvidstrubede. Det har vel været Dunnes tredje transkription af sangen: "Don't be dismayed if all you hear is a whistle followed by "Oh, Say, say, say, say, say"
Mit bud må da klart være sangen 'Du Skal Sig' Det Med Blomster' sunget af Hannibal Hildorf. Specielt beatet hvor der bliver hip-hoppet og rappet i sangen giver klart association til hvidstrubet spurvs sang.
I ka' selv checke ved at klikke her (husk at fyre op for lyden).
Nu er musik jo noget stærkt subjektivt noget, så det kan jo sagtens være at I ikke er enige :-)
MVH - Lars
Ærgerligt at jeg glemte at optage dens sang, da jeg var oppe og se og høre den ovenikøbet meget højrøstede og smukt syngende Hvidstrubede Spurv (er det normalt? - eller er det bare "vores" spurve som ikke synger?)
For jeg må tilstå jeg ikke liiige kan genkalde mig tonerne - andet end jeg syntes der var meget Vindrossel over den ofte nedadgående tonerække.
Er der nogen som ved om man kan finde sangen på Nettet? - altså en anden udgave end "Du Skal Sig´Det Med Blomster". For heldigvis er opfattelsen af musik, som du så rigtigt skriver Lars, stærkt subjektiv ;-)
Peace, Love and Understanding - Jens :-)
Tak for det udmærkede link, Erik - smuk sang og smukt miljø. Jeg fandt også JSH´s link til den lokale TV-stations optagelse, og de 2 klip virker faktisk meget ens.
KMO efterlyser en dansk version af sangen.
Stemningen i Chris og Rikkes have i Skørping virkede faktisk utrolig rar og hyggelig, og da vi danskere jo er kendt i det store udland for at være nogle rigtige hygge-onkler og -tanter :-) kunne man forestille sig Den Hvidstrubede sad og sang:
"Dan-mark er...hyggelig, hyggelig, hyggelig!"
Måske er varmen også steget MIG til hovedet, men versionen hér skal selvfølgelig opfattes med et stærkt stænk af selv-ironi! :-)
Mvh Jens
Hej. Tillykke til alle der har set denne ualmindeligt smukke fugl. Jeg kan desværre ikke rykke førend imorgen.
Tænk sig at Skørping også står for Danmarks eneste fund af Mørkøjet Junco. Håber ikke at dette skyldes andet end usandsynligt sammenfald, Juncoen´s optræden er trods alt 30 år gammel. Med forventningsfuld hilsen....Tau.
Hej Tau. Kan du ikke forsøge at holde de lidt for ivrige personer i kort snor til om eftermiddagen hvor jeg, og nok mange andre, først kan "rykke".
Sidst jeg "rykkede" kom jeg 20 min. for sent til en måske lidt for presset spottesanger...man behøver ikke stå lige under træet hvor den synger...og man kommer alligevel aldrig tæt nok på til at se den med lup...
Jeg undrer mig over, at dem der har set fuglen, endnu ikke har krydset den på DK listen her på netfugl.
Det er jo DK's andet fund. Den første blev set 23-05-1976 i Kongelunden.
Hvorfor er der ikke nogen der har krydset den - den er vel bare blevet hængende et par dag efter at have deltaget i den nærliggende Rebild-fest, som jo er kendt for at tiltrække ameriknaske gæster?
Go' obs fra Feehaar
Lige mine ord Morten....og så er Skørping jo kendt for at være stedet hvor en exentrisk fugleholder af og til lader sine amerikanere smage på friheden uden for volieren....sidst i 1980 hvor han lod en af sine Snefugle (nu Mørkøjet junco) futte ud af buret:-)
Mvh.
Peter
En ganske seværdig fugl, der gav lidt liv i gaden i Mølleparken. Hermed en stor tak til alle beboere på Mølleparken, der enten aktivt deltog i ”fuglefestivalen” eller iagttog den på afstand samtidigt med at folk fra nær og fjern studerede hver en busk på Mølleparkens matrikler.
En stor tak til Rikke og Chris på Mølleparken 10 for at melde fuglen ud og for at lade mange af os ”invadere” deres have i håbet om at få et glimt af fuglen. Som tak for det blev der, mod deres vilje, frivilligt samlet lidt penge ind som de forhåbentligt kan bruge til et par gode flasker vin eller lignende.
Fuglen har med sin meget karakteristiske sang været et mysterium i Mølleparken. Et mysterium der nu endeligt er blevet løst, men sikkert afløst af en forundring over, at så mange dukkede op i Mølleparken.
Som jeg forstod det, har fuglen været i området siden 20. juni, så de der endnu ikke har været så heldige at se fuglen, har sikkert en god chance i morgen.
Beboerne på Mølleparken har virkelig været fantastiske over for alle os, der kom langvejs fra. Der var alt fra åben have til legoudlån til twitcherbørn.
Mølleparken er en ganske smal vej, der ikke er så parkeringsvenlig. Der rådes til fornuftig parkering og de næste twitchere bør lige sikre sig, at beboere på modsatte side af vejen også kan komme ud.
Øhhh...Peter Sunesen...ved du mon noget som jeg ikke ved om fugleholdere i Skørping og omegn. Er der fx. kendskab til en fugleholder i Skørping med interesse for yanks eller laver du gas?
Hej Alex,
Forklaringen på Peters indlæg findes i SU-listen:
Fugleart: Mørkøjet Junco - (Junco hyemalis)
Titel / info: adult male
Lokalitet: Skørping, Danmark
Dato: 13-12-1980
Begge fugle er fundet på datoer, som ikke lige ligger i forlængelse af arternes formodede trækmønster.
Go' obs fra Morten
Morten 3 ud af 12 fund til og med 1992 af Mørkøjet Junco fra England, er fra December til marts, der ud over var der 2 vinter fund i wp i 2009 samt et i 2008, hvor er det lige at fundet fra dk ikke passer ind?
hvad ang. hvidstrubet, så passer sommer fund fint med andre nord europæiske fund, der ud over er arten set med min 7 fugle i UK denne sommer,
Lige en kommentar til min dofcall om at vi lægger 20 kr. Modtog ikke selv hele call'en men ordlyden var til slut; "...i privat have hvor vi må stå. Naboer er også orienteret. Vi lægger alle 20 kr så der er til fest bagefter"
Jeg har hørt at man i Sverige og England af og til lægger et lille beløb i lignende situationer. Jeg kunne godt tænke mig en lignende kultur af en slags i DK, så efter hurtig samråd med - og absolut positive tilkendegivelser fra - DOF'erne på stedet, bla MBH som var med til at sende ud, besluttede vi at det skulle afprøves.
10-20 kr kan vi alle undvære. Vi er mange der kommer, og som her, står på terassen i haven bag huset. Det giver lidt som TAK, og f.eks hvis der måske skal "sludres" lidt med naboerne over det store rykind, eller at man har givet tilladelse til at vi var "overalt" ;-)
Nogle(få) troede i dag at det var "entre" vi skulle betale for at få lov... Det er VIGTIGT for mig at påpege at det er MIG/OS der besluttede det og at Rikke og Chris sagde "at det skulle vi da så sandelig ikke" og "det var da sjovt" Nu bliver de forhåbentligt ikke så trætte af os når vi fylder i haven de næste dage ;-)
Jeg fortalte Rikke at jeg på netfugl ville nævne at det IKKE er dem, det tager entre, men mange af os DOF'er der synes at det simpelthen bare er rimeligt - vi fik forresten også kaffe. Pludselig stod der tre kander....
Herlig fugl iøvrigt og hvilken sang. Så anderledes og speciel.
Iflg Rikke og Chris er der sang fra 5 morgen til 22 aften
- og det er højt, når der er lige undefor vinduet;-)
Håber vi fremover kan få en slags "kultur" al la ovenfor beskrevet i de specielle situationer som her, hætteværling, Sort ibis, osv....
Godt jeg fik denne idag, når jeg dippede Hvidkronet i går ;-)
Stinne
Hej Tommy,
Jeg skrev trækmønster - ikke noget om WP-forekomst. I USA ligger forårstrækket i maj mens eftreårstrækket overvejende foregår i september.
Feehaar
En karismatisk fugl og en god historie, som flere medier naturligvis ikke har været længe om at tage til sig. Bl.a. kan der på TV2Regionerne ses dette indslag og på DRUpdate ses dette.
/Jens
Hej Alex
Jeg tror Peter Sunesen laver sjov, når han taler om en exentrisk Skørping-borger med hang til udsætning af amerikanske småfugle. Smiley'en plejer at være en god indikator for spøg og spas.
Jeg bemærker i øvrigt, at du i dit indledende indlæg antyder, at Spottesangeren ved Blåvand blev presset af folk, som stod under træet den opholdt sig i. Er det virkelig sandt eller har du også bare meldt dig i koret af folk, som brokker sig når der er hits?
Hej Sebastian,
jeg tror også Peter gasser...;-)
Om det virkelig er sandt at spottesangeren måske blev presset lidt for meget umiddelbart op til den forsvandt (= sidste gang den sang) ved jeg ikke - for som nævnt kom jeg for sent. Men det var det der blev mig fortalt på stedet.
Jeg har iøvrigt set den hvidstrubede men ikke "hvidkronen på værket"...og det var helt selvvalgt.
Men nu hvor chancen byder sig vil jeg ikke afstå fra at brokke mig over det, hvilket hermed er gjort ;-)
Så gerne Jørgen,
Min kommentar var, som opfattet af flere andre, ment som en spøg:-) og en sådan kan man vel godt 'lade blive hængende i luften'.
Iøvrigt helt enig med dig i at Hvidstrubet Spurv er en god kandidat til at blive godkendt som spontan, ligesom Orientsejler helt sikkert vil blive det.
Mht. Hvidkronet Stenpikker er jeg knap så sikker, men det er jo (heldigvis) SU og ikke jeg der skal afgøre dette.
Mvh.
Peter
Nu er Alex Sand Frichs evindelige brok blevet overgået.
På Fugle og Natur er en skribent sur over, at folk ikke sørger for, at den stakkels fugl får en mage:
http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?MessageID=488446&ForumID=1
Det fremgår, at det er meget sørgeligt at høre på den enlige fugl fra morgen til aften.
Men Alex og alle de andre gjorde ingenting...
I det sidst nye nummer af Birding World kan man læse, at der i dette forår er registreret ikke mindre end 12 Hvidstrubede Spurve. Faktisk blev der fundet 2 fugle i juni og begge opholdte sig i haver....
Tænkte denne oplysning kunne være interessant i forhold til det danske fund.
HKn
Under fund-info i DK-listen står følgende om fundet i Kongelunden i 1976: se DOFT 71, 1997 NR 3-4 side 147 for nærmere information om fundet...
Er der måske en, der kan videreformidle omstændighederne om dette første fund?
Bedste hilsner
Søren
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.