Beskrivelse: Et godt tip til at finde unge Sildemåger herhjemme i september er, at de stort set er i ren juvenil dragt (med skællet overside, da de enkelte fjer er mørke med regelmæssige lyse rande) på et tidspunkt, hvor hjemlige Sølvmåger samt Kaspiske og Middelhavssølvmåger har udskiftet (en del af) ryggen med grå fjer med mørke tværbånd eller pletter.
Beskrivelse: Denne 2K sildemåge er set på flere datoer i vandhullet på Ishøj Strand i juni 2017. Bemærk, at fuglen har fældet ca. 60% af de inderste armsvingfjer. Klaus Malling Olsen har venligst kommenteret:
"En spændende fugl, som har det rette jizz for en han heuglini; som en lille svartbag med lange vinger. Dragtmæssigt kunne fuglen også godt passe på heuglini, med sin avancerede fældning (50% armsvingfjer og indre håndsvingfjer udskiftet samt store dele af oversiden). Nyere undersgelser fra Holland har dog underbygget, at de længsttrækkende intermedius kan fælde så avanceret som heuglini og altså opnå et udseende, der er stort set identisk med denne fugls. Jeg har sammenlignet med fotos af heuglini, intermedius og fuscus og bliver fortsat mere forvirret; i bogform kan kan forsøge at skære tingene ud, men gang på gang frustreres man over den enorme variation, og modsætningsfulde karakterer der toner frem.
De fleste heuglini jeg har set fotos af har dog været noget lysere i grundfarven på de nye fjer; her er din fugl nærmere i linie med intermedius (heuglini er nærmere som graellsii, de mørkeste dog som intermedius, men de udgør et mindretal).som jeg altid har opfattet som stort set identisk med Svartbag med hensyn tl oversidens farve; din fugl er kun lidt lysere, og for at være sikker på heuglini ville jeg gerne have haft en lidt lysere grå tone på de nye fjer på oversiden. Undervingen ser interessant ud, da langt de fleste intermedius har mere udbredt mørkt. Heuglini har dog her stor variation. Sm svenskerne er inde på har nogle betydeligt lysere undervinge end intermedius/graellsii, hvilket godt kunne passe på fuglen her. Men hvor meget af undervingedækfjerene er fældet til lysere fjer (2. generation)?. Det er i øvrigt kun et mindretal heuglini, der har så lyse undervinger som svenskerne er inde på; det samme gælder i øvrigt fuscus, omend lyse undervinger ala Kaspisk er et godt kendetegn for fuscus/heuglini hos 1-års fugle før fældningen indledes.
Udfra det ret mørke helhedsindtryk tror jeg mest på en avanceret fældende intermedius af den type, som stort set ikke kan kendes fra heuglini; Men gem endelig fuglen. Godt nok har feltornitologer bokset med heuglini-problemet de sidste 25 år, mindst, men fremtiden kunne bringe nyt for dagen. Hvis vi snakede lægevidenskan er fænomenet heuglini at sammenligne med cancer."
Foto af 2K intermedius-typer fra juni her:
http://www.gull-research.org/lbbg2cyb/grael2cyjune.html
Foto af 2K heuglini-typer fra juni her:
http://gull-research.org/heuglini/02cyjune.html
Foto af en formodet heuglini fra Öland i juni 2017 samt diskussion om bestemmelsen her:
https://www.artportalen.se/Image/1809981
Beskrivelse: Ung Sildemåge i flugten er meget kontrastrig: overgump og halerod lyser hvidt op imod bredt sort halebånd og vingerne er mørkebrune. De kan virke næsten ensartet mørke i felten, men her ser man en let tendens til lyst "vindue" i de inderste håndsvingfjer, der dannes af lysere inderfaner på disse fjer. De langt mere udbredte lyse felter hos Sølvmåge skaber disses artstypiske lyse "vindue" i inderste håndsvingfjer. måge-fundamentalister kan gå år med at diskutere hvor kraftige disse felter kan være hos Sildemåge, men her er de dokumenteret i et splitsekund.
Beskrivelse: Baltisk Sildemåge (ssp. fuscus) er i voldsom tilbagegang, og overhovedet at få set denne form, der kandiderer til artsstatus herhjemme kræver et besøg på Bornholm, hvor tingene nu yderligere kompliceres af indvandrende intermedius-Sildemåger.
Baltisk Sildemåge afviger på mange måder stærkt fra andre former af Sildemåge, og her taler jeg ikke om Sibirisk Måge (heuglini), der bør splittes fra de vestlige intermedius/graellsii.
Et påfaldende træk ved de unge fugle er, at årsungerne forlader ynglepladserne i juvenil dragt. Det gør de fleste vestlige sildemåger også, men til forskel for disse, fælder de intensivt i vinterkvarteret og anlægger en dragt, der for de flestes vedkommende ser ud som på fuglen til venstre. Den er 2K, men ligner 3K af andre former da fældningen på vinterkvarteret er langt mere omfattende. Den omfatter det meste af oversiden, tertiærerne samt sving- og halefjer, hvor andre lignende måger om vinteren fælder meget begrænset og først gennemfører en så omfattende fældning når de er tilbage på det sted, hvor sommeren tilbringes.
Idealet af en 2K fuscus - Baltisk sildemåge - ser ud som fuglen til venstre. Den har på afstand matbrun overside - tættere på set blegere partier af tiloverssiddende juvenile fjer med smalle lyse og nedslidte rande - hvidt hoved og underside samt nye matbrune svingfjer. Halen har et bredt sort endebånd, der står tydeligt ud mod oversiden. En færdigfældet Sildemåge i denne dragt kan med stor sikkerhed bestemmes til Baltisk Sildemåge (hvis den da ikke har noget lysere overside og kan være en heuglini). Bestemmelsen underbygges her af fuglen lille størrelse, nette indtryk med stormmågeagtigt hoved og slankt næb, slank krop og meget langt bagparti; ved erfaring jizzer man Baltisk på dens ualmindeligt slanke proportioner i forhold til de øvrige sildemåger, der har langt mere af Sølvmågens jizz over sig.
Fuglen til højre har samme jizz, men er langt mindre udviklet med dominans af juvenile fjerpartier, og i flugten kunne man se, at blot de indre 5 håndsvingfjer var skiftede, resten af svingfjerene juvenile og slidte. Den repræsenterer en let retarderet version af 2K Baltisk Sildemåge, der med hensyn til dragtudvikling meget mere ligner de vestlige Sildemågers. En sådan bør kun bestemmes til Baltisk, hvis man ser den ti direkte sammenligning og gerne i selskab med andre Baltiske Sildemåger - og bestemmelse udenfor Østersøen tilrådes ikke!
Besværligt? Tja - udfordrende kan det også kaldes. Her er i hvertfald lidt komprimeret omkring Baltisk Sildemåge i 2K dragt til almindelig information
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.