Jeg skal ærligt indrømme, at min viden om Snegæs er meget begrænset, men en af fuglene i øverste højre hjørne har væsentligt færre sorte svingfjer i hånden end resten af flokken.
Er der en snegåsekyndig der kan oplyse mig om, at udbredelsen af sort i hånden på Snegæs er ganske variabel. Jeg er nemlig ikke lige selv stødt på den information.
Resten af flokken er forholdsvis ensartet.
mvh
Morten
snegæssene burde ikke variere synderligt, hvad angår sort i hånden.
Spiller lyset ind? Fuglene er tilsyneladende fotograferet i sidelys, så "falske glimt" kan opstå på fotos - noget man ikke når at observere under normalt feltomstændigheder.
Et helt andet spørgsmål: kan vi være helt sikker på artsbestemmelsen? Der er jo tale om en flok, hvor man ikke ser alle detaljer godt, men en del - måske langt de fleste eller alle - ser her på min efterhånden noget forældede skærm ud til at afvige fra min normale opfattelse af, hvordan Snegås ser ud.
Flere fugle er korthalsede og kortnæbbede, i formn lidt ala Dværggæs, med øjnene anbragt ret langt fremme i ansigtet. De ligner således Dværgsnegæs - en art, der overvintrer i ret stort antal netop omkring Salton Sea.Under tesøg ved Salton Sea i febr. 2000 var ca. 90% af gæssene dér Dværgsnegås!
Hej Klaus, jeg er helt enig med dig. Her er der helt (eller i hvert fald overvejende) tale om Ross' Snowgoose/Dværgsnegås. Min fejl! Jeg håber, Morten vil korrigere artsnavnet.
Begge arter er tilstede i flokkene på stedet - nogle flokke med en klar Ross-overvægt og andre flokke en mere fifty-fifty fordeling, såsom flokken det andet uploadede billede er fra. Jeg vil ikke turde gætte på et overordnet ratio, men der var mere end 10% snegås.
Forklaringen på manglen på sort på det ene individ, Morten påpegede, kender jeg ikke. Jeg tror ikke, det er en lyseffekt.
Hej Jens og Klaus
Jeg har netop rettet artsnavnet til Dværgsnegås.
Måske du/i kan fortælle mig, hvordan fordelingen af blå fase Snegås var i flokkene af Sne-, og Dværgsnegæs?
Jeg har selv set 150-200 Snegæs i Ontario, men der var ingen blå fase i mellem. Er den blå fase sjælden?
Venligst
Kenneth
Hej,
Angående forekomsten af blå fase af snegås er den mindre almindelig, men ikke direkte sjælden. Ved Dead Creek i Vermont samles hvert oktober omkring 10.000 snegæs, i efteråret 2004 var der i mindst 50 fugle af den blå fase, så en frekvens på ca. 0.5% af den blå fase er måske ikke helt ved siden af. I øvrigt holder de sig ofte sammen i mindre flokke blandt de andre snegæs, familieflokke? I følge de lokale ornitologer er den blå fase blevet mere almindelig de sidste 5 -10 år, om det holder statistisk ved jeg ikke.
Man kan også ved ihærdig søgen finde nogle få Dværgsnegæs ved Dead Creek, men sjældent mere en 2-3 stykker ad gangen og aldrig hele flokke som ved Salton Sea i Californien.
Den blå fase af Dværgsnegås er så vidt jeg ved uhyre sjælden og jeg kan ikke mindes at der i de 4 år jeg boede i New Hampshire (2000 - 2004) sås nogen på den amerikanske østkyst , mens der var nogle enkle observationer i Californien.
Men en flot fugle er det, og et smukt syn at se en mark dækket af et hvidt tæppe af snegæs.
Stefan Stürup
Jeg så kun få blå fase-fugle ved Salton Sea, da jeg var der sidste år. Jeg har derimod tidligere set dem i mindre flokke andre steder, især på Østkystlokaliteter, bl.a. ved Lake Mattamuskeet i North Carolina (iøvrigt et rigtig godt område sammen med The Outher Banks nærved).
Det skulle vist ellers faktisk være i den vestlige bestand, at blå-fasen er mest almindelig, mens den i Atlanterhavs-bestanden (den store race af alm.snegås) er lidt sjældnere. Men uanset hvad, så er vi, som også Stefan Stürup skriver, nede at tale om en lille andel.
/Jens
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.