Iflg. den nys udkomne bog "Havørnens Danmark" markerer højre fods ringe landekoden, mens sammensætningen af venstre fods ringe er årstalskoden. Hvid/blå farveringe på denne ørns højre viser, at den stammer fra svensk ferskvand, og det vil nok sige Skåne. Sort/blå (som jeg ser det) viser at den er klækket i 2009, altså en 2k fugl nu, hvilket vel dragtmæssigt heller ikke er overraskende.
Jeg har kigget på billedet igen og kan se følgende:
Højre fod: øverst en metalring mrk. ?72 og derunder en blå ring uden mærkning.
Venstre fod: øverst en ring (måske rød) mrk. 30 og derunder en blå ring mrk. B0.
Hej Axel
Jeg sendte lige en mail til Björn Helander med et link til dit foto her, og han svarede omgående:
Tack för detta - det var en bra bild!
Vänster 30B0 motsvarar N2210 på höger fot (RC-ringens nummer).
Den är märkt i Småland, Värnamo, 22 maj 2009.
Jag hittar ingen e-postadress till fotografen. Om du har adress så meddela mig gärna!
Bästa hälsning // Björn
Björns email adresse er: Bjorn.Helander@nrm.se
Han vil gerne i kontakt med dig.
David
Hej David.
Jeg har været i kontakt med Björn Helander.
Han er meget interesseret, hvis der bliver aflæst ringe på de mange havørne, der p.t. opholder sig i Nordsjælland.
Vh Axel
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: "Adult" med så meget hvidt? Tjo.... Denne fugl har gennem flere sæsoner dannet par med en mere ensartet adult fugl ved Näsbyholm, og repræsenterer en ikke uvæsentligt andel af ynglefugle, der "ser yngre ud end de er", men store hvide felter i vinger og undertiden hale.
Kigger man nærmere på den eksponerede vinge ses, at de inderste håndsvingfjer er ret friske - de er allesammen hvide med mørke spidser. Længere ude i vingen ligger flere fjer med tydelige, adultagtige tværbånd. Da inderste håndsvingfjer hos ørne er de første til at udskiftes, havde man forventet sig, at de efter flere fjerskift ville have set adulte ud: grå med sorte tværbånd, men sådan havde man ikke beregnet det fra naturens og ørnens side her!
Adulte med hvide immatur-felter i vingen afløres tit på, at de hvide felter sidder uensartet i hver vinge. Dette var således tilfældet med denne ørn, der formentligt bliver set af en del gennem vinteren, da den er den ene part af parret ved det velbesøgte Näsbyholm i Skåne.
Beskrivelse: 2K Havørn (2. dragt). Bemærk den spraglede overside med lysplettet ryg samt at indre og ydre armsvingfjer er nye - mørkere og med rundere spids end de resterende juvenile.
Beskrivelse: Type 4. dragt. Bemærk undervingens blanding af ungfugleagtige og adulte svingfjer (bl.a. de inderste håndsvingfjer er af adult type: grå med sort endebånd og smallere mørke tværbånd) samt overvingens lyse indslag på store dækfjer, der er stærkt slidte.
1K Kongeørn i en usædvanlig dragt. Fuglen blev set gennem længere tid, hvor aldersbestemmelsen til 1K kunn foretages på baggrund af:
1: helt ensartede mørke overvingedækfjer, af nogenlunde samme nuance for svingfjerene (med lille kontrast). 2k+ bør altid have mere eller mindre tydelige lyse felter på overvingedækfjerene, der kan ligne glenternes.
2: ensartede svingfjer uden generationsforskelle.
Hvad der er pudserligt ved denne fugl er vingernes usædvanligt små hvide felter, der på overvingen falder udenfor det gængse udseende, da kun inderdelen af skafterne på håndsvingfjerene er lyse. Derfor mangler det førvetede store, hvide felt som yngre kongeørne skal have.
At det undtagelsesvist kan mangle ses altså her. Altså en advarsel om at aldersbestemme Kongeørne alene på udbredelsen af hvidt på vingen. Dette varierer individuelt (fra meget store hvide felter, der undertil dækker >50% af svingfjerenes flader, til blot smalle hvide baser på inderste håndsvingfjer).I det efterfølgende fjerskifte anlægges ungfuglelignende fjer. fuglen er flere år førend den kan yngle, og signalerer derfor ikke alder ved at "gradvis få mindre hvide felter i vingen", som ofte hævdet. Først efter flere år reduceres de hvide felter i vinger og hale, og da ved at grå, tværbåndede adulte fjer æder sig ind i felterne.
En del adulte - især hunner - synes livet ud at bevare ungfugle-lignende sving- og halefjer partielt, f.eks. flere af de skånske ynglefugle. At det ene køn agerer yngre end de i virkeligheden er kendes jo i høj grad også fra vores egen art.
Ifølge den svenske ørne-aldersekspert Martin Tjernberg er dette muligvis en fugl i 1. dragt (2cy), men han mener snarere at det er en fugl i 3. dragt (3cy), idet han ikke synes at den er så frisk i fjerdragten som en helt ung fugl burde være.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.