Titel: En Sjagger hvis skader fortæller os en historie...
Beskrivelse: Bemærk hvordan skaderne i fjerdragten viser at Spurvehøgen (?) har haft godt fat med kløerne i ryggen af byttet, mens den har plukket og derpå hakket i byttets nakkemuskler for at gøre det af med byttet. Men åbenbart er byttet undsluppet i sidste øjeblik. Hændelsen må være sket for nogen tid siden (uger?), idet såret ikke længere er blodigt eller væskende og har fremvækst at granulationsvæv fra sårbunden.
Beskrivelse: Fuglen har de seneste dage fourageret på et foderbrædt. En tilsvarende farvet fugl er set i Mou 14km mod øst i sommers. Også for ca 10 år siden sås 2 gange en tilsvarende farvet fugl i Skalborg 5 km mod vest.
Hej Knud.
For mig ser det ud til at nogle svingfjer og store dækfjer er lysere end andre. Desuden ser det ud til at svingfjer og srore dækfjer er selektivt mere afblegede end kropsbefjeringen. Begge disse punkter gør at navnet brown ("bruin" på hollandsk) ikke er en dækkende betegnelse, i hvert fald hvis man vil følge den hollandske nomenklatur for burfugle mutanter.
Jeg tror at den aktuelle råge har en lidelse i stil med de lysvingede krager.
Jeg kan desuden konstatere at flere at de øvrige nye farvebetegnelser under temaet Farvemutationer m.m. heller ikke passer ind i gængse nomenklature for mutanter.
Ind til videre har samlebetegnelserne leucistisk og partielt leucistisk været tilstrækkelig for ornitologer til beskrivelse af en afvigende fugl.
Det vil være en meget omfattende og udfordrende opgave at udvikle en logisk og dækkende nomenklatur, og enighed derom, for alle mutationsfarver man kan støde på i naturen.
Jeg foreslår at vi holder os til de overordnede betgnelser leucistisk og partielt leucistisk for diverse fugle med unormalt lyse fjer.
Hilsen Simon
Hej Simon
Jeg rettede betegnelsen efter, at have modtaget information fra eksperten Hein van Grouw, Nederlandene.
Han skrev, at det ikke var en leucistisk fugl, men altså det der hedder en 'brown', jf. denne artikel i Dutch Birding: http://www.vogelringschier.nl/DB28%282%2979-89_2006.pdf
Hvis nogen kalder alle blege og hvide fugle leucistiske i flæng, så er det OK med mig, men på den anden side er det da også meget sjov at blive klogere på, at så enkelt er det altså ikke. Derfor rettede jeg informationen.
Hej Knud.
Ved nærmere overvejelse kan jeg nu se at rågens farve kan være resultatet af mutationen "brown" kombineret med forskellige grader af solblegning af gamle fjer (lyse svingfjer) og nye fjer (mørke kropsfjer).
Jeg synes at emnet er interessant og kender i øvrigt godt den glimrende artikel.
Hilsen Simon
Ved nogen hvor almindelige 'brown' råger er? Normalt skanner jeg ikke en rågeflok for interessante fugle; men for nylig havde jeg to solitære fugle inden for få dage, og der har næppe været tale om den samme fugl, da det var på to forskellige lokationer.
Høgen ser ud til frivilligt at være gået i bad, eller sidder den ovenpå en dyb vandstær/bjergvip el. en anden høg? Uanset hvad: Et Once in-a-lifetime shot.
I vandmasserne ses halefjer, der vil noget mht. spredning - påfugl og urhane finder sin overmand.
Hertil kommer, at fuglen umiddelbart ser 3-vinget ud (!!) med tilspidsede højre halefjer, som var de svingfjer!
Hvis ikke næbbet var lukket, ville jeg ha' spurgt Arne, om den også sang en Verdi opera under optagelsen?
Tak, Smil og KH ............... C.
Fuglen sang ikke men var ellers uhyre samarbejdsvillig og fortrak først da fotografen billedligt talt sprang ned i vandet til den. Iø tak for de pæne ord. /AK
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.