Den er også udskilt som selvstændig art, på netfugl hedder den sydlig stor tornskade. Du kan se billeder af den her http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=54083.
Mvh Anton
Hej Morten,
Nej, for den hedder Sydlig Stor Tornskade. Altså samme art som du selv har fotograferet i Marokko (racen algeriensis eller elegans)
Så streg blot Iberisk Tornskade over i din Fugle i Felten:-)
Du bør få admin. til at rette artsnavnet til Sydlig St Tornskade (Lanius m. meridionalis).
Jeg tror at DOF følger navnegruppen helt slavisk, hvorfor Iberisk Tornskade nu må være slettet. Selv navnegruppen ville nok kunne indse det tåbelige i at stå i det sydlige Marokko, eller på Gran Canaria, og pege: "Se en Iberisk Tornskade!"
Mvh.
Peter
Peter har ret i, at navnet skal rettes til Sydlig Stor Tornskade Lanius meridionalis ssp. meridionalis; og Netfugl har allerede rettet. Om Morten så skal strege Iberisk Tornskade over i hans Fugle i Felten kan dog diskuteres.
Navnet Iberisk Tornskade er ikke Navnegruppens opfindelse, så hvad mener Peter mon med: "Selv navnegruppen ville nok kunne indse det tåbelige i at stå i det sydlige Marokko, eller på Gran Canaria, og pege: "Se en Iberisk Tornskade!"". Jeg er enig med Peter i at fugle fra bl.a. Marokko ikke skal udråbes som Iberisk Tornskade. Jeg kan dog ikke dy mig for at nævne, at jeg har stået i Colorado og set Islandsk Hvinand, og jeg har stået i Indien og set en pænt stor flok af Spansk Spurv.
Navnegruppen har en art, Lanius meridionalis, som den kalder Sydlig Stor Tornskade (engelsk: Southern Grey Shrike), men Navnegruppen har også en "form" som den kalder: Lanius (e.) [excubitor] leucopygos Saharan Grey Shrike Saharatornskade; så tornskader i sydlige Marokko og på Gran Canaria er således iflg. Navnegruppen "halvarter" af samme art som i Danmark, og ikke af samme art som i Spanien.
Iflg. IOC (som Netfugl følger slavisk) er Lanius meridionalis en polytypisk art, der er udbredt i bl.a. Nordafrika og Iberiske Halvø.
Fugle i Felten har Lars Svensson som forfatter, og han er ikke forpligtet til at følge IOC; og han deler tydeligvis ikke IOCs opfattelse, se udbredelskortene. Iflg. Svensson er Lanius meridionalis tydeligvis en monotypisk art, der kun er udbredt på den Iberiske Halvø og sydligste Frankrig (og fuglene i bl.a. Nordafrika tilhører iflg. Svensson samme art som Stor Tornskade i Danmark). I den engelske udgave hedder arten Iberian Grey Shrike (jeg kender ikke navnet i den svenske udgave). Når bogen skal oversættes til dansk er oversætteren selvfølgelig nødt til at følge Svenssons opfattelse, og det er her navnet Iberisk Tornskade kommer ind i billedet.
Bent,
Jeg er enig i dit svar.
Meningen med det du citerer fra mit svar er selvfølgelig betinget af at Iberisk Tornskade er helt det samme som Sydlig Stor Tornskade (altså følger IOC's definition), og det har du gjort fint rede for at det ikke er.
Heldigvis, kunne man tilføje for klarhedens skyld....
Der er skrevet en videnskabelig artikel om emnet:
Olsson U, P Alström, L Svensson, M Aliabadian, and P Sundberg. 2010. The Lanius excubitor (Aves, Passeriformes) conundrum—Taxonomic dilemma when molecular and non-molecular data tell different stories, Mol. Phy. Evol. 55: 347-357.
Jeg kender ikke indholdet af denne artikel, men som det ses er Lars Svensson blandt medforfatterne.
IOC kender selvfølgelig også denne artikel, men tydeligvis valgt at se tiden an, inden en eventuel revision. IOC skriver (seneste opdatering version 3.5/30.sept.2013): Lanius excubitor complex requires serious revision .....
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.