Beskrivelse: Sløruglens ring nr. lykkedes det at aflæse via billederne og nummeret (4R-0265) fortæller, at sløruglen er ringmærket af undertegnede i Lysbild på Als som unge i et kuld på 5 for over 9 år, præcist d. 14. juni 2003.
Uploadet 2012-06-23
Publiceret
2012-06-23Tyto alba guttataWestern Barn Owl
Hej Palle
Der var mange detalier der skulle tænkes igennem, så der er både blevet brugt flash, fjernudløser, vidvinkel, indirekt lys og overvågningskamera for at kunne tage billedet. Det tog ca. 2,5 time at få alt udstyret sat op og justeret ind før jeg var klar til "skud" senere på natten.
I 2010 Var der 10 Slørugle ynglepar på Bornholm.
Du kan se hvor mange ynglepar der er i de forskellige Amter her.
http://www.tytoalba.dk/projekt_status/amtvis/
Naj, Hans Henrik
I 2010 var der 6 ynglepar på Bornholm, medmindre der er 4 par som ikke optræder i opgørelsen på http://tytoalba.dk/projekt_status/amtvis/
I øvrigt det eneste sted i Danmark hvor der var fremgang i 2010.
Gad vide hvor mange/få der overlever denne vinter?
mvh
Per
6 säkra ynglepar på Bornholm 2010 alltså! Vad med de övriga 4? Var där inga observationer alls på Sjælland 2010? Stort tak för hjälpen Hans Henrik och Per! Vintern är hård mot våra ugler...
Hej Søren,
Et virkeligt flot billed, og ja en ugle i sit miljø.
Et virkeligt vanskelligt billed at tage i det lys skulle jeg mene. Vil du løfte sløret for hvordan?? Blænde, lukkehastighed, iso osv.
Hilsen
Ivan
Hej Ivan
Billedet er taget på 1/60 sek, bl 5/6
den inbyggede flash er brugt, men ikke med ønskede virkning, da uglen sidder ca. 10m væk og en del spær har taget det meste lys. Jeg har givet det en blænde op i Adobe lightroom.
Jeg tog en del foto's, helt ned på 1/8, med kameraet på stativ oven på nogle løse halmballer og så skudt serier på 5-10 billeder af gangen, for at ramme enkelte billeder med fornuftig skarphed.
Dette billede er det eneste, der har ramt, med den rette stemning af høloft, hvis man kan sige det sådan. Det bløde dæmpede lys.
Mvh
Søren Nancke
Hej Søren.
Dejligt stemningsfyldt billede.
Det hjalp at komme til det mørke Jylland, så du fik dit ønske opfyldt, med at se og fotografere en Slørugle.
Mvh. Hans Henrik.
Beskrivelse: Utroligt så manøvre dygtig Sløruglen er.
Vinduet den flyver igennem er 15 cm. bredt og 18 cm. højt.
Billedet er taget med ISO 1600
Blende 8 og en lukketid på 1/1000
Uploadet 2009-08-09
Publiceret
2009-08-09Tyto alba guttataWestern Barn Owl
Ja, så fik jeg også set det, Hans Henrik.
Det er et kanonbillede. Motiver af den kaliber, ser man sjældent, så kvaliteten betyder knap så meget, Og den er da ikke så slem.
Søren Nancke
Hej Søren.
Tak for kommentaren.
Du fandt vist selv ud af i aftes, hvor lidt lys der er på et høloft, når man fotograferer Slørugle.
Håber du fik et par billeder der er ok, som du kan tage med tilbage til "Djvævleøen" og nyde i de lange mørke vinteraftener.
Vh. Hans Henrik.
Flot, dramatisk billede.Et billede man husker!
Tak for din indsats i dag, med opsætning af tårnfalk-, natugle- og sløruglekasser.
Du er bare så prof.!!! mvh Jørgen
Hej Jørgen.
Ja man kan vel roligt kalde det et dramatisk billede.
Personligt kan jeg faktisk bedst lide billeder med liv i.
I stedet for stillesiddende fugle.
Angående kasserne der blev opsat igår, så kommer der helt sikkert Tårnfalk og Natugle i næste år. Sløruglen tvivler jeg mere på, når der er natugle i området.
I øvrigt velkommen på Netfugl.
Venlig hilsen. Hans Henrik
Tak for det Steen.
Desværre forsvandt/døde denne Slørugle og dens mage om vinteren hvor dette foto er taget i August.
I 2009 havde vi 68 Ynglepar i Nordjylland og i 2010 havde vi 10 par tilbage.
Det bliver uhyggeligt spændende at se om der er nogen par tilbage efter endnu en hård vinter.
Hej Tobias
Jeg kender ikke det endelige landsresultat. Men Sløruglen er IKKE uddøende i DK - sandsynligvis endda i beskeden fremgang efter "katastrofe-vinteren" 2009-10, hvor omkring 85-90% døde.
Antal ynglepar fra Sydøstjylland (Kolding-Vejle-Egtved- Vamdrup):
2009: 23-25
2010: 4
2011: 5
Jeg har hørt samme melding fra flere andre uglefolk: Trods endnu en hård vinter 10/11 klarede uglerne sig.
mvh Sten
Hej
Tak for billed ros Sten.
Slørugle ynglepar i Nordjylland blev ikke kontrolleret i 2011.
Men jeg ved at 1/3 af kasserne blev kontrolleret (Dem i Østvendsyssel)
I de kasser var der i 2010 4 ynglepar og i 2011 var der ingen ynglepar.
Så dejligt at høre at Slørugle i Sydøstjylland har haft en fremgang.
Mvh. Hans Henrik.
Hej Tobias.
Det ser desværre ud til Projekt Slørugle her i Dk. er indstillet.
Jeg kan se at http://www.tytoalba.dk/ ikke er blevet opdateret siden 18.03.11 og Klaus Dichmann som har siden svarer ikke når man sender ham en mail.
Så jeg tror ikke der er nogen der ved hvordan det er gået i DK. 2011
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Slørugle på aftenlig jagt. En af magerne i et par på Vadehavscentret i Vester Vedsted, som p.t.har hele 8 unger! 3 store og et nyt, langt mindre kuld, der formentligt ikke har store overlevelseschancher.
Uploadet 2009-07-07
Publiceret
2009-07-07Tyto alba guttataWestern Barn Owl
Første slørugle i flugt på natfugl. Godt gået. Mon ikke de klarer den? jeg synes slørugler opfodrer unger til langt hen på året.
De bedste hilsner
Wilhelm
Nu angående hvor mange Slørugleunger der overlever i andet kuld (Efterårskuld), så er erfaringerne her oppe i det Nordjydske omkring 20-30 Procent, dog er de rigtig sene kuld hvor ungerne går af kasserne i starten af November næsten 0 Procent. Problemet med de sene kuld er at på grund af fødemangel, så går de af kasserne inden de rigtig kan flyve, og i en ringe foderstand. Ofte så ender de nede mellem kreaturerne og bliver trådt på, desuden er de et let offer for Husmår, katte og Hunde.
Venlig hilsen. Hans Henrik
Er det ikke meget usædvanligt at de har både første og andet kuld samtidigt? Det normale, i hvert fald her på Fyn, er et første kuld nu her. Som bliver smidt ud i løbet af juli/start august og et andet kuld umiddelbart efter i september/oktober.
mvh
Per
Her i det Nordjydske har vi i de år jeg har arbejdet med Slørugle ikke været ude for at ungerne fra første kuld, får lov til at blive i de gamles revir, efter at de er gået igang med kuld nummer to.
De bliver sparket på porten ligeså snart hunnen går igang med at lægge æg.
Jeg kan som en sidebemærkning tilføje, at det åbenbart har været et dårligt museår, da vi i år har mange kuld på to eller tre unger.
De største kuld vi har haft i år, er på fem unger, hvor vi sidste år havde et kuld på syv unger, flere på seks unger, og adskillige kuld på fem unger.
Desuden er mange par (Specielt de nye) startet senere i år.
Da jeg var rundt og kontrollere kasser D. 26 Juni var der tre kasser hvor hunnen stadig rugede. (henholdsvis to steder med fem og et sted med syv æg.
Venlig hilsen. Hans Henrik
Umiddelbart virker året normalt her på Fyn, med et snit på lidt under 4 unger pr. kuld. Ser dog ud til at de er lidt senere i år, og de har været fine at ringmærke i denne uge. Dog kan bemærkes at tre kuld på en lille Sydfynske ø allerede har forladt redekasserne, men af en eller anden grund er fuglene altid mindste 14 dage tidligere ude her end alle andre steder.
Men kunne Klaus ikke præcisere sin kommentar lidt mere. Sådan som jeg læser den har uglerne 3 store unger + nogle mindre fra to forskellige kuld i samme kasse. Er det sådan det skal forståes? Det lyder ikke rigtigt.
I øvrigt skal der nok også snart blive nogle Slørugler tilovers til sjællænderne! Vi kan allerede begynde at mærke at de har overskud i Jylland, hvilket har betydet at den fynske bestand er vokset på tre år fra 3 par til 13-14 par i år, så mon ikke der snart kan blive lidt til eksport :-)
mvh
Per
Invænte redekasse var der 8 unger. Tre var store, de resterende fem var meget små, og formentligt klækket indenfor den sidste uges tid. Her virkede det altså som om der var tale om to forskellige klækninger. Men da jeg har lige så meget forstand på ynglefugle, som en nonne har på analsex, må jeg nærmere henvise til f.eks. Vadehavscentret selv, der huser det aktuelle ynglepar.
Mon det så alligevel ikke er unger fra samme kuld. Da uglerne begynder rugningen efter det første æg er lagt, og der i øvrigt kan gå op til to dage mellem hvert æg, vil der hurtigt være betydelig størrelseforskel mellem de ældste og de yngste i et kuld. Kan ikke forestille mig at uglerne påbegynder et andet kuld, mens der stadig er unger fra første kuld i kassen.
mvh
Per
Her på Netfugl, var for et par år siden en der lagde et link ud, til en film, hvor man så en af de store unger sluge en af sine søskene i en mundfuld.
HNP
Hej H.H. Larsen: Du skriver om fødemangel i begyndelsen af november? Mange gnaverarter har maksimale populationsstørrelser omkring Oktober-November. Hvad æder ugleungerne?
Jeg kan godt se at det virker mærkeligt, hvis det er pga. mangel på føde, at ungerne hopper af reden inden de kan flyve.
En mulig anden årsag kan være, at der er så meget utøj (Lopper og Lus) i reden, efter at reden/kassen er blevet brugt siden Februar måned,så de hopper ud i ren panik.
Dog skal det siges at de unger vi har været ude og sætte retur i kassen, har stort set kun været skind og ben.
Slørugleunger bliver fodret med mange forskellige ting. Alle arter Mus indklusiv Spidsmus. Mosegrise, Muldvarpe, Rotteunger,Fugle både voksne og unger, Padder og somme tider Indsekter og Orme.
Mvh. Hans Henrik.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Sløruglen på billedet med ringnr. 4R- 6082 er nummer 1755 i rækken af slørugle der er ringmærket af undertegnede i Sønderjylland siden 1997.
Hilsen Klaus Dichmann
Måske man kunne lave en konkurrence med årets billede(r) på netfugl.dk ? Så ville dette da i hvert fald være en kandidat. Jeg elsker det gamle runde vindue med rust og slidt glas! Stemningen er helt suveræn og hælder lidt til det skumle med et kig indtil en dunkel verden indenfor, hvor sløruglen regerer.
Hej Klaus
Kunne du røbe lidt om teknikken bag dette unikke foto?
Taget med 80 mm.. Er det noget med opstilling af udstyr incl fjernudløser inde i bygningen (hvor uglen yngler?), og så sidde og vente på at den ankommer med bytte, og så udløse??
Bh
9s
Et rigtigt flot billede - tak for det.
Det er godtnok et ordentligt lokum af en mus, uglen har gang i. Er der mon nogen der ved, hvilken mus der er tale om her?
MVH - Lars
Hej Nis
Du har gættet helt rigtig. Uglen yngler i en opsat kasse inde i laden, så jeg måtte aflure parret hvilken vej de benytter, når de om natten kommer med mus til deres 5 store unger. Jeg håbede de benyttede den manglende rude i det flotte vindue (ruden er for flere år siden blevet fjernet for uglerne skyld), og heldigvis havde jeg gættet rigtigt.
Kameraet og et overvågningskamera bliver herefter monteret på en egnet hanebjælke, og Indirekte lys bliver opsat. Jeg kan så fra mit fotoskjul følge med i hvad der sker ved vinduet via min monitor og betjene kameraet via fjernudløser.
Til Lars
Musen på billedet er en halsbåndmus som har en kropslængde på 9,2-13,4 cm. Sløruglen kan tage byttedyr op til Mosegris størrelse og små rotter.
Hilsen Klaus
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Elsemarie Kragh Nielsen og Henrik Vang Christensen begyndte at sætte kasser op til Slørugle for 3-4 år siden. På det tidspunkt var der 2 kendte ynglepar i Viborg amt. Med 60 opsatte kasser, heraf 30 i Thy, er det blevet til 80 ringmærket unger bare i år!!! I kassen hér var der 5, fra en dununge, til to stort set udfarvede, som ABK eller Skat forhåbentlig får indsendt billeder af ved lejlighed.
Til venstre ses Flemming, der er den stolte ejer af laden med slørugle-kassen, mens Elsemarie håndterer ungerne.
Hvis der er nogen der er bosiddende omkring Thisted (max. 3 kvarters kørsel) er Elsemarie og Henrik på evig jagt efter folk, der gerne vil have opsat en kasse.
De kan evt. kontaktes gennem mig.
Med venlig hilsen
Peter Christiansen
PS. Når man ser Slørugle SÅ godt, er det som at få en ny art!
Hvor er det bare kanonflot at der er nogen der har lyst og kræfter til at gøre sådan et stykke arbejde for at hjælpe en af Danmarks sårbare ynglefuglearter. Og det er også dejligt at landmændene går positivt ind i Slørugle-projektet.
mvh
Knud Flensted
Hej Moisés!
Kasserne sidder hovedsaligt i eller på lader rundt omkring på gårdene. De fleste lodsejere, der har ugler på gården er meget positive overfor at få kasser op, og det kan sågår føre til små nabo-konkurencer om hvem der har flest unger i kassen!
Næsten alle er også med på at Henrik og Elsemarie kommer og ringmærker, mens nogen få takker ja til en kasse og lader det blive ved det.
Med venlig hilsen
Peter Christiansen
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Sammen med Svend Erik Frandsen kører René Larsen Projekt Slørugle Nordjylland, som dækker den østlige del af Vendsyssel. De har sammen opsat 90 kasser til slørugler og disse billeder er taget ved kasse nr. 67.
Uploadet 2003-11-01
Publiceret
2003-11-01Tyto alba guttataWestern Barn Owl
3937
Kommentarer
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.