Beskrivelse: Ofte forekommer vores vestkyst Sølvmåger som en en håbløst hybridiseret blanding af argentatus og argenteus.
Sølvmågen her fra de Ydre Hebrider burde være en ren ssp argenteus :
Lidt mindre, med rundere hoved, perlelysere grå overside, samt lidt kortere næb.
Med mere sort i hånden, med færre hvide pletter på de yderste håndsvingfjer.
(På P10 et mindre hvidt spejl med sortere i tippen, kan muligvis variere)
Desværre er der ikke meget Middelhavssølvmåge i denne fugl. Ganske hvidt hoved ses hos mange unge Sølvmåger, men hovedet er ikke så kridhvidt som hos Middelhavs- og Kaspisk. Alle andre karakterer er Sølvmåges: rundrygget og lidt fedladen med temmeligt korte vinger, grovplettet underside, dominans af lyst i store dækfjers bånding samt brede hvide rande langs kanterne af tertiærerne.
Middelhavs ville have været mere sportstrænet med længere bagparti, hvid bryst til bug (med lidt mørke, tit pilesåidsformede pletter på flankerne) og dominans af mørkt på store dækfjer, med lyse bånd reduceret til de inderste. Tertiærerne sortere med smalle lyse rande om yderdelen.
En ganske typisk Sølvmåge m.a.o.
Hej Klaus jeg går ud fra du har tjek på det, men så kan man
ikke regne med bogen Fugle i felten, som du har oversat og bearbejdet, der er ingen unge Sølvmåger der har hvidt hoved ? og den kan vel have spist sig mæt heroppe.
Hvis det er en Sølvmåge beder jeg Netfugl rette dette.
VH/Niels
Det er en Sølvmåge. En felthåndbog kan ikke dække alle variationer, og som bearbejder har man sjældent mulighed for at korrigere fejl i det oprindelige oplæg. Det er en mangel i Fugle i Felten at man ikke viser lyshovedet Sølvmåge i 1. vinter, men det skyldes nok, at illustratøren er irer, og at sådanne lyshovede fugle mest er et Østersøfænomen.
De fleste indsatte feltornitologer er nok bekendt med, at jeg har anvendt ganske mange år af mit liv på at udrede mågernes kendetegn og variationer. Andre må anbefale en oplagt julegave til den, der vil dybere ind i mågernes kendetegn:)
En Sølvmåge er det, og derfor bør artsnavnet rettes. Og Nels kan roligt gå ud fra, at der er check på dragtvariationen her.
Tak, Niels Jørgen.
Med baggrund i Svensson kunne man (jeg) også spørge,
hvad med indblanding af Kaspisk M.:
- 'hvidt hoved' 1.v.
- 'lille hoved'
- 'lange' hhv. 'længere, tynde' ben.
men med knap så hvid underside.
VH ,,,,,,,,,, C.
-
Tak Klaus jeg vil overlade det til eksperterne, og til Carsten det er godt du kan holde gryden i kog, det havde jeg ikke lige tænkt over, spændende hvad man kommer frem til.
VH/Niels
Enhver, der kigger måger i de østdanske havne om vinteren kender sikkert til, at man støder på lyshovede Sølvmåger som denne. Der er ABSOLUT INGEN SAGLIGE ARGUMENTER for overhovedet at begynde at tænke i hybridtanker på en på alle måder typisk Sølvmåge. Denne fugl har almindelig størrelse og form på hovedet, og benene er næppe ekstraordinært lange.
Måger varierer individuelt, og nogle har længere ben end andre.
De fugle, der diskuteres som hybrider har alle haft unikke blandkarakterer fra den ene og den anden art. Interesserede kan læse de tit spændende diskussioner omkring dette under de fotos, der kan findes her i "Galleriet".
Spændingen om "hvad vi kommer frem til " er allerede udløst.
Kig andre fotos af sølvmåger igennem og lær variationen. Og husk på at en stor måge aldrig bør bestemmelse på blot en enkelt karakter - dertil er dragterne i specielt de første leveår alt for variabel.
Tror nog att den starka belysningen på huvudet inte ger en rättvis bild av hur den i verkligheten såg ut. Att ett huvud kallas vit på en trut är bara en del av sanningen - bottenfärgen kan vara mer eller mindre vit men det förekommer oftast mer eller mindre streckning. Ofta är det pannan och strupen som kan vara i det närmaste utan streckning. Se ett antal argentatus här från December och notera variationen.
Som Klaus säger är det en sölvmåge och han har motiverat detta ovan! Den korta vingen man ser på Niels Jörgen´s bild är faktiskt i kortaste laget i förhållande till halespidsen, vanligen aningen längre hos sölvmågen men ofta längre ändå hos middelhavs og kaspisk, dvs om mågen är någorlunda fräsch.
Anbefaller att titta runt i Netfugl galleriet men också här
JanJ
Titel: Adult ssp. <i>argenteus</i> med adult Sildemåge ssp. <i>graellsii</i>
Beskrivelse: Den britiske og nordatlantiske race af Sølvmåge, argenteus, har i adult dragt lysere grå overside med mere massiv sort vingespids end de hjemlige argentatus. De yderste og næstyderste håndsvingfjer har generelt mindre hvide pletter end hos argentatus, normalt som plet på p10, sjældnere hvid spids, som man ser det hos argentatus. Desuden er der kortere sorte striber ind mod basis af håndsvingfjerene, ligesom argenteus mangler argentatus hvide partier mellem sort og gråt på de mellemste håndsvingfjer.
Desuden er formen generelt mindre og "blidere" end argentatus med rundere hoved/kortere næb; de ligner derved hunner af argentatus. Godt nok er forskellen i næbbets mål de to former imellem ret lille, men forskellen forstærkes tit af argenteus´ lidt fyldigere pandeparti, der forstærker det rundhovede indtryk.
Sildemågerne til højre og over Sølvmågen er af graellsii-formen, der er lysere end de hjemlige intermedius. Således er de almindelige britiske måger generelt lysere end vores nordiske alternativer; Svartbag står tydelig ud som mørkere på ryggen end omkringstående Sildemåger, og Sølvmågerne er langt lysere end argentatus (der tit findes som en stor, grovnæbbet og mørkrygget sag mellem de nuttede britter). Dette letter desuden opdagelsen af Kaspisk og Middeælhavsmåge med grå rygfjer, da også disse er tydeligt mørkere end argenteus-Sølvmågerne.
Tak Klaus, for et godt billede og at du giver dig tid til den lange og meget lærerige kommentar.
Når den britiske Sølvmåge er mindre og finere end den danske, er det måske lige før Sildemågerne (graellsii) er af samme størrelse? Eller måske større?? End de lokale Sølvmåger.
Når jeg ser graellsii i Danmark, virker de store og kraftige, lidt bryderagtigt (eller Stig Tøfting), både størrelsen på fuglene, og med et kraftigt skulderparti, når de står! Af temperament har jeg også oplevet dem jage rundt med andre måger, incl. Sølvmåger.
Dette til sammenligning med intermedius der er mindre og slankere. Giver et spinkelt og slankere indtryk når de står, slet ikke bryderagtigt…
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: En af de karakteristiske, brogede immature Sølvmpger fra Nordatlanten. dette individ var større end de Sølvmåger, den fløj rundt sammen med, og havde fladere pande samt kraftigere næb, formentligt en han.
Stor kontrast mellem meget svagt tegnede og brune store dækfjer samt lysegrå ryg og små dækfjer, udbredt sort i halen og ret mørkt nakkemønster giver mindelser til Amerikansk Sølvmåge.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.