I betragtning af, at andre arter med oprindelse fra lignende områder kan blive optaget på diverse landes lister (senest f.eks. Chestnut-eared Bunting i England), hvad er det så lige der diskvalificerer denne fra at blive betragtet som spontan?
Sikkert at det formodentligt er en gammel han.
SU har nemlig i begyndelsen af halvfemserne forkastet en rudedræbt (Storkøbenhavn) Rubinnattergal fra om efteråret.
Fuglen blev nemlig først fejlagtigt bestemt til adult af det SU medlem som undersøgte den døde fugl, og den blev (derfor?) forkastet af udvalget, idet den herskende antagelse er at langt størstedelen af "sibes" er 1k fugle.
Det var nævnte Rubinnattergal da også, men fundet er aldrig siden blevet godkendt på trods af min mundtlige opfordring til Jan Hjort Hansen, som dengang - og måske stadig - er medlem af SU....
Jeg har i egenskab af mit arbejde som zoologisk konservator undersøgt fuglen, og sågar forevist den til Jon Fjeldså, som spontant udbrød: "Det er en 1k, og den skal naturligvis godkendes!"
Hi Peter.
Det måste vara en mycket avancerad 1k sibirisk rosenfink med tanke på tidpunkten. Här samt Här 1k fåglar.
Blåvandsfågeln får väl anses 2k+, eller...
JanJ
Hej Jan x 2
Sprogforbistring:
Svend Rønnest spørger hvorfor Rosenfinken ikke blev accepteret som spontan.
Jeg svarer så at det nok er fordi den var ADULT.
Mvh.
Peter
ps: SU bør naturligvis tillægge aldersbestemmelse af sådanne fund stor betydning.
Der er ingen tvivl om, at der er tale om en vildtfarvet adult Rosenfinke. Hvad der diskvalificerer denne fugl er, at fundet var sammenfaldende med en tusindtallig stor import til Europa. Fra midten af firserne blev denne art importeret massivt, hvilket bl.a. gjorde, at arten faldt drastisk i pris og til sidst i Danmark kunne købes for 150 kr. parret. I den periode, hvor arten var talrig i bur er der Vesteuropæiske fund fra 12 år i perioden 1987 -2005. Det er jo et ganske interessant sammenfald.
Importforbuddet for vel efterhånden 10 år siden reducerede importen af Carpodacus-arterne drastisk og der har stort set ikke været et vesteuropæisk fund af arten siden! Den eneste Rosenfinke jeg har set i bur for nylig var i september 2011 på det store halvårlige fuglemarked i Zwolle i Holland. Det var en vildtfanget han til 250 Euro.
Jeg har kigget lidt i burfuglestatistikkerne og det er ligeledes svært at finde Rosenfinke i dem. De sidste jeg kan finde ved en hurtig gennemsøgning er fra 2007. Men arten findes. Jeg har mailet en tysker, der bl.a. har ynglepar af Carpodacus thura, Carpodacus rubescens og Carpodacus cassinii og han har også et par Rosenfinker, men de har endnu ikke ynglet. Han skriver ligeledes, at ” Es gibt nicht sehr viele Vögel in Deutschland” på antallet af Rosenfinker i bur i Tyskland samt at et par vildtfangede fugle kan erhverves for 500-600 euro. Men der er altså ikke mange i omløb.
At ovennævnte fugl er adult er heller ikke en fordel. En 1k ville have været at foretrække – især set i lyset af, at arten har været pænt svært at få til at yngle. Dansk førsteopdræt er for øvrigt fra 1992. I den forbindelse er det også interessant, at de norske, danske og færøske fund er af adulte hanner. Det svenske er også af en han og da det også er et oktoberfund, så må det dreje sig om en 2k+.
Oktober er traditionelt en god måned til sibiriske fugle i Vesteuropa, men tidspunktet er helt klart i den tidlige ende i forhold til de VP-fund af Rosenfinke, der anerkendes i dag. Et vinterfund ville nok være at foretrække, hvis et fund i Vesteuropa skal godkendes som spontant.
Og til Henning – Er Rørvig fundet forelagt SU? Jeg synes ikke at kunne finde fundet i sammenstillingen af Rosenfinker i DK, men kan have misset det. Ud fra det du skriver, så kunne det tyde på, at fuglen ved Rørvig var i 1989. Som jeg lige ser det, så er 1989 et blankt år i VP, så supplerende information vil være interessant.
Mvh
Morten
Hej Morten!
Det er min bror Erik som har kommenteret og ham som så fuglen i Rørvig - vistnok sammen med Knud-Erik Strange:-)
Jeg har kun set arten (et flot par) siddende i gammelt lærketræ i Mongoliet.
Bare for god ordens skyld.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.