Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Hvidvinget Måge - (Larus glaucoides) - Iceland Gull
Fugleart (IOC): Hvidvinget Måge (Larus glaucoides) Iceland Gull - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: 3K
Lokalitet: Hirtshals Havn, Danmark
Dato: 13. januar 2012
Billede info: I andet forsøg lykkedes det at få fuglen foreviget i brugbar kvalitet. Fuglen forvirrede mig, da den virkede kraftigere end "normale" hvidvingede.
Billede opsætning: Canon 40D + 400 mm
Fotograf: Anders Østerby, Danmark
Uploadet den: 13. januar 2012
Hits: Billedet har været vist 3107 gange.
DK List Ranking: Set af 700 ud af totalt 1509 personer!
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].Kommentarer:

Klaus Malling Olsen skriver fredag 13. januar 2012 kl. 21.38
Størrelsen varierer hos Hvidvinget måge - som hos andre måger; hanner er størst med de relativt korteste vinger (samt den mest kantede hovedform og det kraftigste næb).
Men denne fugl har desuden noget mørkt i vingespidsen, der ligner tegninger på de 3-4 yderste håndsvingfjer. Altså kumliens-karakterer - men altid svært at bedømme udfra blot ét foto. Jeg så dog et tidligere på dagen via DOF-basen, som synes at vise en tydeligere tegning - det er fra undereisden, og jeg opfordrer AØ til også at uploade dette foto. Og så må fuglen godt blive hele vinteren på stedet:)


Jan Jörgensen skriver fredag 13. januar 2012 kl. 22.24
Som Klaus antyder för den tanken till kumlieni! Det ytterligare fotot vill man gärna se.

JanJ


Anders Østerby skriver fredag 13. januar 2012 kl. 22.35
Ups, de fotos jeg tog i formiddags, ligger nu på min arbejds-pc, men jeg har et hav af fotos fra i eftermiddags, som jeg nu gennemgår for at tjekke dem.


Silas Kristian Krag Olofson skriver fredag 13. januar 2012 kl. 22.44
Denne fugl er meget lys som udgangspunkt med meget mørkt øje. I kontrast til fuglens ellers lyse helhedsfarve er primærerne mørke just der, hvor Kumlien's Måge i adult dragt typisk er mørk.

Yderligere er halebåndet distinkt og kraftigt. Så jeg synes det er en ret god Kumlien's kandidat. Jeg noterer dog ikke disse som Kumlien's Måger, fordi de lige mangler det sidste før jeg er helt sikker.

En næsten identisk fugl sås i dag i Klaksvík:

http://birdingfaroes.files.wordpress.com/2012/01/hvivd-h9.jpg

Mvh Silas


Jan Jörgensen skriver fredag 13. januar 2012 kl. 23.50
På den nya bilden av Anders på samma individ är det kumlieni klinch.

JanJ


Rodmund á Kelduni skriver fredag 13. januar 2012 kl. 23.50
Fugle som disse kommer ikke gennem nåleøjet som en ssp. kumlieni her oppe på Færøerne, fuglen har tendenser til en ekstremt lys ssp. kumlieni, men lad os være realistiske, hvis svagt tegnede fugle som denne skal noteres som en ssp. kumlieni, så er der reelt ikke talen om en invation af Hvidvingede måger vi har på Færøerne øjeblikket, men en invation af Kumliens måger da langt over halvdelen er mørkere tegnet end denne, og den mener jeg ikke holder.

Jeg vil også vise til Silas´es blog, hvor der er billeder af 4k fugle med brune tegninger på p8 og p9, jeg er af den opfattelse at dette muligvis ikke er ssp. kumlieni, da fuglene ikke er helt udfarvet endnu, og så bør man vel også være opmærksom på at tegningen er ikke mørkere end farven på bryst/hals. Alle fugle med sådanne tegninger har jeg ikke noteret som ssp. kumlieni, da man ikke med sikkerhed kan sige at disse fugle reelt er Kumliensmåger.

Venligst Rodmund.


Silas Kristian Krag Olofson skriver lørdag 14. januar 2012 kl. 00.39
Enig med Rodmund.

Vi snakker over halvdelen af de yngre fugle, der så skal bestemmes til kumlieni. Nej, jeg synes kendetegnene skal være klarere end på denne fugl. Og når vi så møder disse meget svagt tegnede, så skal vi have ydmyghed til at sige, at vi faktisk ikke kan bestemme den med sikkerhed.

Ellers er vi ovre i, at kriterierne for bestemmelse af kumlieni er næsten helt udviskede, hvis bare den minste antydning tegninger på 1. og 2. vinter betyder, at fuglene er kumlieni.

Det Rodmund nævner med brunt på 3. vinter fuglenes svingfjer er noget, jeg ikke har set før denne vinter. Og det gør selv ret klare fugle ret svære.

Kan denne bestemmes til kumlieni eller er det blot fældning:

http://birdingfaroes.files.wordpress.com/2012/01/kumliens-b6.jpg

Og hvad med denne:

http://birdingfaroes.files.wordpress.com/2012/01/kumliens-mc3a5ge-k3.jpg


Jan Jörgensen skriver lørdag 14. januar 2012 kl. 01.17
Salut till Rodmund & Silas kritiska blick och försiktighet - det kan nog behövas när det gäller komplexet ifråga! Därför kan det tyckas att mitt utrop gällande Anders fågel kan kännas märkligi i det sammanhanget.
Jag utgår dock från att denna av Anders är samma individ

JanJ


Henrik Haaning Nielsen skriver lørdag 14. januar 2012 kl. 12.14
Også salut herfra for at være kritiske. Imidlertid mener jeg også at vi skal være reelle og turde erkende at der tilsyneladende ER invasion af kumlieni i øjeblikket. Jeg tror I i stedet skal lykønske hinanden med at I er igang med at skrive ornitologisk historie, men begivenheden skal naturligvis dokumenteres godt og grundigt, så så mange vingetegninger kan dokumenteres. Jeg mener især det er vigtigt at dokumentere vingetegningen på flyvende fugle, med mindre der er tale om meget karakteristiske vingetegninger som også kan erkendes på liggende/stående fugle. Hvidvingede måger skal ikke have sådanne tegninger, hvorfor der, efter min mening, er tale om rigtig mange kumlieni på Færøerne. Ved at sætte mindstekrav som Silas antyder det, er der i mine øjne en risiko for at det reelle billede bliver skævvredet. Jeg mener at Anders Østerbys fugl er en kumlieni og skal tælles som en sådan og det er der tilsyneladende også mange flere på Færøerne der skal.


Henrik Haaning Nielsen skriver lørdag 14. januar 2012 kl. 12.23
I øvrigt Silas, så spørger du til to fugle. Jeg mener at denne fugl:
http://birdingfaroes.files.wordpress.com/2012/01/kumliens-b6.jpg trygt kan bestemmes til kumlieni, mens denne fugl: http://birdingfaroes.files.wordpress.com/2012/01/kumliens-mc3a5ge-k3.jpg ud fra vingetegningen ikke kan bestemmes sikkert til kumlieni, men bør regnes som hvidvinget måge.Sebastian Klein skriver lørdag 14. januar 2012 kl. 12.42
Ikke fordi det skulle gøre den store forskel, men jeg er helt enig med Haaning (og med Klaus og Jan!). Det er ikke normale Hvidvingede Måger vi har med at gøre. Sådan plejer de ikke at se ud. Jeg er dog enig med Silas i at der må være et minimumskrav for evt. godkendelse/accept af hvad der er en Kumliens og hvad der ikke er. Men tegningen på de yderste håndsvingfjer er meget svær (umulig) at få til at passe på en normal Hvidvinget Måge. Ligesom Haaning mener jeg den første fugl Silas linker til må være en Kumliens, mens nr. 2 er lidt mere tvivlsom.

De bedste hilsener

Sebastian (som totalt har mistet overblikket over hvor mange glaucoides og Kumlienii, der egentlig er set i Danmark de sidste par uger!)


Silas Kristian Krag Olofson skriver lørdag 14. januar 2012 kl. 17.05
Hvis vi går ud fra, at måger som ovenstående er Kumlien's Måger (fugle med marginal tegning på primærerne), så har der klart været flere Kumliens end Glaucoides på Færøerne de seneste to uger - måske 400+.

Men det store spørgsmål er, om denne fugl som adult vil være en Kumlien's Måge og ikke end Hvidvinget Måge fra Grønland.

Det lyder lidt på Sebastian, at alt hvad der ikke ligner en klassisk hvidvinget er kumelini (citat: Sådan plejer de ikke at se ud.)

Men heroppe på Færøerne ser vi langt flere hvidvingede end i DK og vi ser derfor også en langt større variation end i DK.

Rigtig mange 2. vinter fugle ligner ovenstående - bort set fra at mange har fældet ryggen. Så det er lidt underligt, hvis langt de fleste 2. vinter fugle er kumlieni, mens vi ikke har set voldsomt mange 1. vinter, 3. vinter og adulte kumlien's måger - ca. 5 % af fuglene af disse har pt være bestemt til kumlieni. Hvis vi bestemmer fugle som ovenstående til kumlieni, så er det måske 50 til 80 % af 2. vinter-fuglene der er kumlieni.

Så enten skal vi definere kumlieni som alle de fugle, der ikke totalt ligner en ærketypisk glaucoides eller også skal vi være mere restriktive og kun godkende fugle, der virkelig viser klare typiske kumlieni-karakterer.

Mvh Silas

Der er invasion af kumlieni
Jan Jörgensen skriver lørdag 14. januar 2012 kl. 17.28
Som Klaus nämner inledningsvis kan fotobedömning av - i detta fallet kumlieni - vara förenat med en osäkerhetsfaktor man inte bör ignorera. På Anders fågel ovan - som jag fortfarande tycker visar karaktärer för kumlieni - anar man att p7-p9 har tydligt mörkare ytterfan med mörk spets. Dessutom anar man en ljus subterminal fläck på hp10, lite påminnande om denna
en glaucoides för jämförelse (tagen av Peter. A. utan datum men samma typ ålder, 3k (2nd cycle). Notera hp karaktärerna samt placering på hp.
Variationen är stor och det sista är inte sagt gällande komplexet

JanJ


Henrik Haaning Nielsen skriver lørdag 14. januar 2012 kl. 17.43
Uanset om I ser mange flere hvidvingede måger på Færøerne, så skal glaucoides da ikke vise mørke pletter i håndsvingfjersspidserne! En gråkrage med 3 sorte fjer på maven er lige så meget en hybridkrage som en sortkrage med 3 grå fjer på maven.
At procentdelen af kumlieni er så stor som du beskriver Silas er vel bare en fantastisk fact vi må forholde os til, men at regne hvidvingede måger med svage mørke pletter og tegninger i håndsvingfjerene for rene hvidvingede måger er meget forkert, synes jeg.
God fornøjelse med de stærke mågeoplevelser deroppe.


Jørgen Munck skriver lørdag 14. januar 2012 kl. 17.47
Hvis kumlieni er hybrider mellem tayeri og glaucoides, "hybridsværm" iflg. KMO og mange andre, er der vel ikke tale om hverken underart eller en form, men måger som har en eller anden procentdel mellem 1 og 99% af de ovennævnte to mågearter, så man kan vel ikke med sikkerhed bestemme ret meget hvilket vel også er ret ligegyldigt og noget man heller ikke gør ved andre hybrider. At de har fået deres eget latinske navn er vel lidt af en tilsnigelse, for slet ikke tale om det danske "Baffinmåge"
At der er tale om hybrider er der efter min mening rigtigt meget der taler for, da den individuelle variation er enorm også hos de adulte fugle, noget man mig bekendt ikke ser hos nogen arter eller underarter


Silas Kristian Krag Olofson skriver lørdag 14. januar 2012 kl. 18.18
Henrik, jeg har jo egentlig fået min "hvidvinget måge-komplekt"-opdragelse fra, hvilke fugle SU har godkendt og forkastet gennem tiderne. Og der er flere i mine øjne langt mere oplagte kandidater end den ovenfor, der ikke er godtkendt som ssp. kumlieni.

Det er fint nok for mig, at vi nu "må" kalde disse marginale fugle kumlieni, men i SU-henseende, har det altså kun været godkendt hvad jeg vil kalde "oplagte" kumlien's måger, hvor primærerne har været solidt mørkere end resten af fuglen.

Desuden skal man være opmærksom på, at hvis fugle med minimal tegning i vingerne skal bestemmes, så er det nødvendigt med fotos - for i de fleste tilfælde vil de mørke markeringer være umuligt at se både når fuglene ligger og flyver.

Mvh Silas


Sebastian Klein skriver lørdag 14. januar 2012 kl. 18.38
Hej Silas

Mht. din opdragelse vil jeg sige, at den minsandten er god. Du er meget vidende og engageret i måge-debatten (såvel som andre id-debatter). Jeg husker mange af dine gamle SU-indsendte Kumliens Måger fra Færøerne, som jeg som SU-medlem, selv har været med til at behandle. Jeg husker at du oftest blot indsendte fotos og ofte enkelte fotos af hver fugl - i reglen uden ledsagende beskrivelse af fuglenes udseende. Når man som SU-medlem skal vurdere en Kumliens Måge ud fra et eneste foto kan det ofte være svært at afgøre om det "smuds", der ses i vingen er reelt eller en lyseffekt eller hvad det er. SU har derfor (så vidt jeg husker) formentlig forkastet de fugle, som ikke med sikkerhed har kunnet verificeres ud fra fotomaterialet. Jeg husker, at jeg selv foretrak fotos af flyvende fugle, fremfor liggende/siddende, da vingetegningen bedre bedømmes på flugtfotos. Nogle af dine tidligere indsendte beskrivelser af Kumliens Måge er således muligvis blevet "stedmoderligt behandlet" og forkastet på den baggrund. Derfor er det altid godt, at indsende flere fotos af samme fugl og/eller ledsagende beskrivelse.
I tilfældet med ovenstående fugl er der flere fotos, der viser at vingetegningen er reel, hvorfor jeg mener det er en Kumliens Måge (uagtet, at det måske snarere er en hybridform end en egentlig race). Jeg vil dog medgive dig, at det vil mere end almindelig underligt, hvis det kun er 3-4k Kumliens Måger, der når Europa!


Jan Jörgensen skriver lørdag 14. januar 2012 kl. 18.45
...samt här


Rodmund á Kelduni skriver lørdag 14. januar 2012 kl. 19.52
Jeg synes bare man skal være forsigtig med at kalde sådanne lyse 3k og ikke udfarvede 4k fugle for kumlieni, da disse som adulte måske ikke viser sig at holde.
Og denne fugl viser efter min mening ikke en mørkere tegning i hånden end resten af dens mørke farve, jeg vil dog medgive at haletegningen "kan" hælde til en mulig meeeget lys kumlieni, men sådanne eksempler kan vel bare udelukkes ved at sætte en farvering på fuglen ?
Eller som Klaus også skriver/hentyder, om fuglen bliver på lokaliteten hele vinteren.

Begivenheden er foreløbigt blever rigtigt godt og grundigt dokumenteret og vil blive det indtil sidst i febuar, da der forventes at begivenheden er aftaget.

Og til Jan, tak for glimrende og meget nyttige link.


Klaus Malling Olsen skriver lørdag 14. januar 2012 kl. 20.39
Jeg tager meget gerne del i den aktuelle debat, men er kun på mobil - er i Vestjylland denne weekend for at bese fænomenet. Blot: fugle med tydelige tegninger - ikke blot skygger - i hånden er St regne for kumlieni. At kumlieni også aldersmæssigt optræder abnormt - kan have at gøre med sentidems storme og hård vinter i normalt vinterkvarter. Pt i sommerhus i Vestjylland, men kumlieni invaderer såvel Færøerne som Danmark p.t.
Og vil blive særbehandlet i Hirtshals på det kursus, AØ har omtalt i tråd


Silas Kristian Krag Olofson skriver lørdag 14. januar 2012 kl. 23.16
Hej Sebastian...

Tak for de pæne ord. Og ja, måger er herlige - og nok har fortidens su-rapporter været mangelfulde. Men nu hvor den er taget af den færøske su-liste, så er det rart at kunne få snakket de mindre tydelige fugle igennem. Og lidt af dramaet er vel også taget af arten, nu hvor der er så mange "indiskutable" fund fra både Færøerne og DK.

Et billede der repræsenterer det færske influx temmelig godt er dette:

http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=45641

Hvor mange fugle vil I bestemme til Kumlien's Måge her?


Jan Jörgensen skriver lørdag 14. januar 2012 kl. 23.52
Intressant val av bild Silas! Efter en längre titt och med stigande frustration kan jag bara konstatera att ingen av de avbildade inderviderna skulle jag kunna identifiera som en säker kumlieni. Skall villigt erkänna att jag i början hade den stora individen i mitten av bilden som en möjlig kandidat, särskilt med tanke på den vänstra vingen och den yttre hp teckningen. I jämförelse med högervingen blir intrycket ett annat. De faktiska omständigheterna kanske skiljer sig från fotointrycket i detta fallet?

JanJNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.063 sek.
til toppen