Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Terekklire - (Xenus cinereus) - Terek Sandpiper
Fugleart (IOC): Terekklire (Xenus cinereus) Terek Sandpiper - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Terekklire - SU-beskrivelse
Lokalitet: Fovrfeld Bækkens udløb, Esbjerg Havn, Danmark
Dato: 20. maj 2011
Billede info: SU-Beskrivelse:
Terekklire, Fovrfeldbækkens udløb, Esbjerg Havn, d. 20. maj 2011, kl. 09:22-10:20 (OZG*)

Mens jeg checkede vadefladen ved Fovrfeldbækkens udløb for vadere og måger, opdagede jeg en klire trække ind fra øst, dvs. fra Fanø. Da jeg fangede den i kikkerten 4-500 meter ude over vandet, kom den lige imod mig og så egentligt ikke særligt suspekt ud. Jeg tænkte, det nok var et rødben og var ved at smide den, men da den sås mere fra siden blev opmærksomheden skærpet, og da den landede stod det straks klart, at der var tale om en Terekklire. Det tætte, kortbenede og grålige helhedsindtryk med tydelig stejl pande og opadbøjet næb, var afslørende. Selv i håndkikkert på nogen afstand.

Fuglen fouragerede næsten alene yderst på vadefladen og sås kun sporadisk sammen med Hættemåge, Rødben, Strandskade, Almindelig Ryle og labrador. Den var relativt tæt på i begyndelsen, men som tidevandet ret hurtigt trak sig tilbage, sås den på større afstand. Her dukkede solen desuden kraftigt op og gav en irriterende varmedis. Under hele forløbet fouragerede fuglen yderst på vaden på grænsen til vandet. Den var ind imellem på vingerne, men blev på lokaliteten på trods af forstyrrende elementer som en mobbende krage, motionsløbere på stenmolen og endda en hund på vaden. Efter en times tid, mens jeg talte i telefon med RSN, lettede fuglen mere målrettet end ved tidligere forsøg. Den fløj ud mod øst igen og rundt om havnen i sydlig retning, hvor den forsvandt bag dispensoren. Da havnen ikke rummer yderligere rasteområder for vadefugle, er den nok gået videre sydpå eller mod Fanø igen.

Den flyvende fugl, set fra siden, bekræftede det ovennævnte helhedsindtryk, af en plump, grålig og korthalet vadefugl, med relativt hurtige vingeslag. Desuden var den stejle pande forbløffende tydelig i flugten.

Under fouragering på vaden var fuglen særdeles aktiv, og den løb en del rundt og fløj mindre strækninger. Den urolige adfærd til trods, blev fuglen dog ret længe, i modsætning til mine forventninger. Lokaliteten er ikke umiddelbart oplagt til Terekklire, som oftest ses ved ferskvand i Danmark, selvom den er ret almindelig ved saltvand i overvintringsområderne.

Mere detaljeret kan fuglen beskrives som havende tydeligt korte og gulorange ben. For- eller bagfra var benene bemærkelsesværdigt adskilte givende fuglen et hjulbenet og cowboy-agtigt indtryk. Næbbet var ca. halvanden gang så lang som hovedet, sortagtigt og opadbøjet - kun med gulligt anstrøg allerinderst på undernæbbet, hvilket man skulle anstrenge sig for at ane. Hele oversiden af fuglen var gråmelleret i kontrast til hvidlig underside. De artstypiske sorte skinner på ryggen var til stede, om end mindre tydelige på denne fugl, end jeg har oplevet det ved tidligere lejligheder, hvilket kan indikere en 2k-fugl. På undersiden var kun brystet gråligt vatret/fintstribet i en formation der mindede om et brystbånd. Forsiden af halsen, struben og det forreste af kinden var lyst gråligt. Ansigtet var domineret af en hvidlig, ret tydelig øjenbrynsstribe som strakte sig fra næbbasis til et stykke bag øjet over det bageste af kinden. Øjenbrynsstriben stod frem imod en mørk, smal øjenstribe en grålig isse, nakke og kind.

I flugten sås tydelig hvid bagkant på vingen, meget lig det som ses hos Rødben. Hånden var sortagtig og tydeligt mørkere end den grålige arm. Vingeundersiden virkede hvidlig, men sås ikke i detaljer.

Jeg hørte ved flere lejligheder fuglen kalde i flugten med karakteristiske fløjteserier, som sammenlignet med Rødben og Hvidklire virkede hurtigere og mere sammenhængende, nærmest rullende.

Fuglen blev twitchet af en håndfuld folk, hvilket ikke er mange taget i betragtning at lokaliteten ligger ca. midt i en større by, men datoen indikerer måske, at de fleste var i Skagen.

Ole Zoltan Göller
Fotograf: Ole Zoltan Göller, Danmark
http://www.ozg.dk/
Uploadet den: 14. juli 2011
Hits: Billedet har været vist 2607 gange.
DK List Ranking: Set af 395 ud af totalt 1509 personer!
Mere detaljeret information om dette fund findes her: [fund information].
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].Kommentarer:

Tommy Kaae skriver torsdag 14. juli 2011 kl. 12.31
Er dette fremover en måde at lave sine SU-beskrivelser på, og herefter linke til SU? Det er en rigtig god idé informativ og lærerigt.
Foreslår at der oprettes et tema under navnet SU-beskrivelser i galleriet.

Halvmisundelige hilsener

Tommy


Nikolaj noel christensen skriver torsdag 14. juli 2011 kl. 13.06
Dette bør da klart være fremtidens måde at gøre det på, sådan :).

Mvh Nikolaj


Ole Zoltan Göller skriver torsdag 14. juli 2011 kl. 19.07
Tror det har været afprøvet før her på netfugl, men måske SU hellere vil have beskrivelserne ind i deres eget system, hvor udvalget bl.a. har deres forum. Jeg lægger den gerne op her, hvis det ønskes - selvom det da ville være lettere bare at linke hertil.

Uanset, er det altid interessant at se, hvad der har ligget til grund for en bestemmelsen af en fugl og hvordan forløbet har været. Derfor ser jeg da gerne at folk lægger beskrivelser ud til offentlig skue.

NB: rettelse til første linje i beskrivelsen: Fuglen kom naturligvis fra vest, ikke øst!

OZGNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.033 sek.
til toppen