Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Islom / Hvidnæbbet Lom - (Gavia immer / Gavia adamsii) - Great Northern Diver / White-billed Diver
Lokalitet: Borðoyavík, Borðoy, Færøerne
Dato: 9. juni 2009
Billede info: Jeg fandt denne lom kort før jeg skulle lave et radioprogram om fugle til Færøernes Radio. Jeg obsede fuglen med håndkikkert i ca. 10 min, hvor den lå 150-200 m ude.

Næbbet gav konstant et elfenbensfarvet indtryk og tankerne blev derfor ledt hen på hvidnæbbet lom. Jeg har aldrig set en så lysnæbbet islom, selv om juvenile islommer med blåhvidt næb ses jævnligt heroppe.

Der sås ingen mørk overkant på næbbets inderdel, men overnæbbet var dog let bøjet. Dog sås fuglen kun i håndkikkert.

Kommentarer er meget velkomne.
Billede opsætning: Olympus E-300 + zuiko 300 mm
Fotograf: Silas K.K. Olofson, Færøerne
Uploadet den: 15. juni 2009
Hits: Billedet har været vist 3282 gange.Kommentarer:

Andreas Winding Mønsted skriver mandag 15. juni 2009 kl. 22.44
Der er vel mest, der peger i retning af hvidnæbbet lom her. Først og fremmest næbbet: Det virker overdrevent klodset - og ikke bare 'stort' som hos islom. Næbfarven synes helt rigtig, og formen ligeså; det er vel næppe diskvalificerende, at overnæbbet er 'let bøjet', som du skriver. Det virker umiddelbart som om, det først er alleryderst, at der er et ganske lille dyk. Undernæbbet virker samtidigt 'særdeles bøjet' på en lidt speedway-agtig måde:-). For en 2k-fugl synes halssidernes tegning ydermere at passe bedre på en hvidnæbbet lom frem for på en islom, der vel normalt ville have lidt skarpere grænse mellem mørkt og lyst (iflg. mine bøger...)?

I uvidende ydmyghed
Andreas


Silas Kristian Krag Olofson skriver tirsdag 16. juni 2009 kl. 22.30
Hej Andreas

Tak for kommentar. I felten syntes jeg også, at der var mest der talte for hvidnæbbet. Men på billedet synes bl.a. halskraven at være ret kraftigt afsat og der er vel ret meget "mørk hætte" for en hvidnæbbet. Det er i hvert fald ting jeg har studset over. Men jeg har aldrig før set juvenile hvidnæbbede, så jeg er stadig ret usikker.

Men at næbbet konstant virkede elfenbensfarvet lyst kan jeg ikke løbe fra.

I al udvidenhed
Silas


Nis Lundmark Jensen skriver onsdag 17. juni 2009 kl. 11.34
Hej

Jeg har begrænset erfaring med 2K Hvidnæbbet Lom. De fugle jeg har set, hvar ikke været så mørke i dragten, specielt "hætten" som denne fugl.

Noget andet er hovedprofilen under fourageringen. Hvidnæbbet svømmer typisk med hovedet let opadpegende, Islommens hoved peger typisk en anelse nedad. På de to billeder du har uploadet synes jeg dette her viser let opadpegende hoved (indikerende Hvidnæb), på det andet billede peger hoved let nedad, som det oftest ses på Islom...

Jeg hælder til en Islom...

Bh
9s


Kristian Birchvald Jensen skriver onsdag 17. juni 2009 kl. 18.05
hej

Hybrid?


Klaus Malling Olsen skriver torsdag 18. juni 2009 kl. 12.20
Næppe hybrid.
Næbfarven ser reelt gulhvid -elfenbensfarvet - ud. Den lille bøjning i overnæbbets spids kan i det mindste ses hos juvenile Hvidnæbbbede om efteråret, så formentligt ikke diskvalificerende nu. Islommer med lyst næb plejer at have en grågrå toning i det lyse samt mørk kant inderst på overnæbbet, ca.til næseborene. Denne fugl virker helt lysnæbbet.
Jeg tror ikke at den mørke farve på halssider og issen betyder voldsomt meget - fjer kan slides og virke mørkere ved slid end når de er friske.
Selvfølgeligt er billederne taget på et tidspunkt af året, hvor ingen vel har voldsom stor erfaring med Hvidnæbbet Lom 2K. De fotos jeg har fra Varanger fra dette tidspunkt af året afviser dog ikke Hvidnæbbet Lom.

Det kunne være fint med andre aktører på banen. Det føles ret svagt, at man skal læse om tvivl om artsbestemmelsen på en tråd, der handler om fodbold her på Netfugl!

Netfugl skulle fortsat gerne være stedet, hvor feltbestemmelse diskuteres fornuftigt.


Silas Kristian Krag Olofson skriver torsdag 18. juni 2009 kl. 13.02
Flere billeder der forhåbentlig kan hjælpe til sikker bestemmelse kan ses her


Anders Østerby skriver torsdag 18. juni 2009 kl. 14.51
Med de sidste fotos Silas har tilføjet vil jeg bakke Nis op - næbbets størrelse og holdning (mere ligeud end opad) giver mere mindelser om sortstrubet lom. Til gengæld viser Silas' nye billeder også hvordan lyset kan påvirke opfattelsen af næbbets farve. Min erfaring med hvidnæbbet lom (primært fra træk- og enkelte rastobs ved Jammerbugten) er at dennes næb virker "overdimensioneret" og dolkeformet i forhold til isloms mere velproportionerede.


Nis Lundmark Jensen skriver torsdag 18. juni 2009 kl. 16.40
Her et link til nogle billeder af bl.a. 2 cy Adamsii

Bh
9s


Nis Lundmark Jensen skriver torsdag 18. juni 2009 kl. 16.42
Prøver lige igen..

her


Martin Søgaard Nielsen skriver torsdag 18. juni 2009 kl. 21.34
Det hvide rundt om øjet synes at være ret begrænset. Ud fra det jeg har læst og de billeder jeg har set, vil det hos Hvidnæbbet Lom være større, og især mere påfaldende skråt fremad-opadtil i forhold til øjet.

Hvorvidt der her er tale om en "slideffekt" er jo umuligt at sige så.... noget af en udfordring du har givet os her Silas.

MSNNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.055 sek.
til toppen