Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Orientstenpikker - (Oenanthe picata) - Variable Wheatear
Fugleart (IOC): Orientstenpikker (Oenanthe picata) Variable Wheatear - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: ssp. capistriata, male
Lokalitet: Jaisalmer, Rhajastan, Indien
Dato: 3. februar 2006
Billede opsætning: Canon EOS 20D + Canon EF 300mm f/4L IS USM + Extender EF 1.4x II
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Uploadet den: 1. april 2006
Hits: Billedet har været vist 2402 gange.Kommentarer:

Klaus Malling Olsen skriver lørdag 1. april 2006 kl. 17.57
Denne fugl blev mistænkt for Nonnestenpikker, og kan vise sig at være en sådan. De mest mistænkelige karakterer ses ikke på dette foto: sort på halesiderne var tydeligt mere udbredt på halesiderne end de de øvrige hvidtegnede halefjer - sådan som man ser det hos Nonne- og Middelhavsstenpikker, og således afvigende fra gængse Østlige Middelhavsstenpikkere, der har et jævnt afskåret sort halebånd. Desuden forekommer hånden ret lang, dog ikke helt i klasse med de Nonnestenpikkere, der har længere håndsvingfjersprojektion end tertiærlængde.

Nonnestenpikker er dog ikke truffet i Nordindien.

Findes der nogle tilstrækkeligt vidende eller nysgerrige feltornitologer herhjemme, der kan bidrage med nyt om bestemmelse af Nonnestenpikker fra capistriata Østlig Nonnestenpikker?

Does anyone know the finer details regarding identification og Pied and Variable Wheatear ss. capistriata? (I am aware of mentioned differences in white extension to foremantle/lower back in Pied, as well as differences in tail pattern, but does Variable Wheataer invariable show a even clear-cut tailbar? This bird showed tail-pattern closer to Pied. The photoes can be uploaded if of interest.


Michael Westerbjerg Andersen skriver lørdag 1. april 2006 kl. 21.30
Hej Klaus,

I centralasien, nærmere betegnet Kirgisien forekommer begge arter og ved flere tilfælde har jeg set begge arter optræde i samme biotop. Således er jeg så godt som 100% sikker på at der findes hybrider disse arter i mellem. Det gør det ikke nemmere. I frisk sommerdragt kan hannerne adskilles på især Nonnestenpikkers mørke tegninger på issen - disse mangler hos typiske capistrata.

Jeg har kigget på eventuelle biotopsforskelle men ikke fundet entydige forskelle; dog forekommer Nonnestenpikker flere steder uden tilstedeværelse af capistrata; dvs. biotoper med knæhøj og lavere græsbevoksning. I disse områder har jeg kun iagttaget Nonnestenpikker. I typiske stenpikker terræn som eksempelvis "grusgravslignende" biotoper og steder med klipper, har jeg iagttaget begge arter. Så måske har Østlig Nonnestenpikker forkærlighed for klippepartier; ihvertfald i yngletiden?

Det er en anelse tyndt at adskille disse to arter på biotopen, men måske det kan være en pegepil.

Vi har en formodning om, at der er forskel i stemmeytringer, men det er bl.a. noget af det vi skal arbejde med i foråret, hvor vi er en lille gruppe som drager til Kirgisien for at kigge netop på stenpikker-kompleksiteten (og den er massiv; idet flere ssp forekommer på de samme steder). Vi håber det kan bidrage til "mysteriet" men jeg skal være ærlig og fortælle at de er hamrende svære og at vi ofte har stået med fletningerne i postkassen når 10-12 stenpikkere af forsk. art og ssp. har feset rundt om ørerne.

Og så er der hunnerne...

Så det eneste jeg med nogenlunde sikkerhed kan sige, er at i frisk sommerdragt kan man med rimelig sikkerhed bruge Østlig Nonnestenpikkers renhvide isse som bestemmelseskarakter - og som jeg har iagttaget det, er det bedste feltkarakter pt.

VH/Michael


Klaus Malling Olsen skriver lørdag 1. april 2006 kl. 21.46
Mange tak til Michael for denne spændende kommentar! Jeg har selv iagttaget Nonnestenpikker på yngleplads i nordlige Kirgisien i et bakket terræn med en del buskvegetation, men desværre ikke Østlig Nonnestenpikker på yngleplads.
Derimod har jeg set arten i UAE i en ørkenwadi, kun med meget lav buskvegetation - en biotop, der kan sammenlignes med den, man finder Klippestenpikker og Broget Stenpikker i i Mellemøsten. Sjovt nok havde fuglen i UAE selskab af en Ørkensanger - de to fugle fløj hele tiden ret tæt sammen, som dannede de en birdwave i minuature, hvor den ene art skræmmer føde op til den anden. Denne adfærd - hvor en stor og en lille ørkenfugl samarbejder, har såvel i Marokko som i Gujarat og thar-ørkenen i Indien været påfaldende: stort set alle Ørkensangere set der har haft følgeskab af Ørkenstenpikker.Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.037 sek.
til toppen