Beskrivelse: Tilbragte lange perioder rastende under pilebuske. Korte aktivitetsperioder ude på vandfladen.
Tilsyneladende uberørt af alm Krikands kurtiseren.
Beskrivelse: Stellersanden tilbragte en rolig dag i inderhavnen. Fouragerede i 3 perioder, pudsede sig og sov.
7 vingeslag til bunden. Så klappede den vingerne sammen og holdt sig nede med fødderne alene. En lille strøm af luftbobler gav en fornemmelse af fuglens position ... og pludseligt skød den op som en prop.
Kun lidt besværet af hurtige bevægelser og skramlende anhængere. Kondiløbere og andet godtfolk blev overset med stoisk ro.
Beskrivelse: Stellersanden tilbragte en rolig dag i inderhavnen. Fouragerede i 3 perioder, pudsede sig og sov.
7 vingeslag til bunden. Så klappede den vingerne sammen og holdt sig nede med fødderne alene. En lille strøm af luftbobler gav en fornemmelse af fuglens position ... og pludseligt skød den op som en prop.
Kun lidt besværet af hurtige bevægelser og skramlende anhængere. Kondiløbere og andet godtfolk blev overset med stoisk ro.
Beskrivelse: Sort Glente er gået kraftigt frem i Sverige de seneste år, og de to arter ses ofte sammen.
24. september 2012 blev året første store glentedag på Falsterbo. Nogle vægelsindede fugle vendte om … og pludseligt opstod dette "close-encounter" mellem juvenile fugle af to "tvillinger".
Rød Glente turde være velkendt for de fleste; men det kan være nyttigt at indprinte sig kendetegnene, inden man vender blikket mod juvenil Sort Glente:
Rød Glente er væsentligt større end Musvåge.
Langvinget med parallelle for- og bagkanter. Fremtræder ranglet, kantet og vinklet.
Flugten er næsten slasket langsom med dybe vingeslag og noget hængende hale.
Hovedet er gråt, oftest lysest hos juvenile.
Øjet er lyst hos adulte og mørkt hos juvenile.
På vingens underside ses et stort lyst panel i håndenfladen i kontrast til både den mørke vingespids og de mørke armsvingfjer. De store dækfjer danner et mørkt bånd ned gennem vingen. Hos juvenile har dette bånd en lys yderkant dannet af de store armdækfjers spidser.
Fremskudt kno giver en knækket vinge a la Fiskeørn. Et omvendt W.
Halen er dybt kløftet, ret lys og med mørke halehjørner. Vær opmærksom på, at gamle Røde Glenter fælder halefjerene i løbet af sommeren, og at nogle fugle endnu ikke har afsluttet fældningen i slutningen af september. Endnu ses fugle stumpede eller ægformede haler … de er ikke med i felthåndbøgerne!
PÅ adulte er hele kroppens underside og undervingens små og mellemste dækfjer teglrøde. Juveile har okkerfarvet bagbug og undergump - ofte i tydelig kontrakt til det teglrøde bryst.
Det teglrøde bryst er længdestribet - fine sorte striber hos adult, brede striber i lys okker hos juvenile.
Sort Glente er et mere "normalt" dyr, som kan den være ret drilsk at bestemme, hvis den ikke ses godt. Den har tendens til at "forsvinde i mængden" og stikker ikke ud som Rød Glente.
De to arter er støbt i næsten samme form; men det er som om Sort Glente ikke rigtig kan "fylde formen ud".
Helhedsindtrykket er ikke kantet og markeret, snarere rundet og neutralt. Den er lidt mindre end Rød Glente, men forekommer lidt mere plump og tungere.
En mellemstor, brunlig og ret kontrastløs rovfugl. Bredvinget, ret langhalet og ret sløv. Vær opmærksom på, at Sort Glente varierer mere i grundfarven end Rd Glente. Se denne diskussion på Netfugl
Hovedet er gråt. Juvenile har mørk banditmaske omkring øjet,
Vingerne er noget kortere og bredere. Hånden er bredere, men ikke så fliget som hos Rød. Den W-formede vingestilling er der; men virker ikke så iøjnefaldende pga de mindre ekstreme proportioner i vingerne.
Det lyse felt i håndfladens underside er mindre og stribet. Feltet når ikke vingens bagkant og har form af et bredt komma. Hos nogle adulte forsvinder feltet næsten totalt.
Lyse spidser på de store armdækfjer danner en ret markant, men smal lys stribe ned gennem vingen.
Kroppens underside viser den samme aldersudvikling som Rød Glente, blot ikke så markant. Mørkt stribet bryst og lysere, ensfarvet bagkrop hos juvenil; næsten ensfarvet brun / rødbrun med fine sorte striber hos adult.
Det brune bryst er længdestribet - fine sorte striber hos adult, brede striber i lys okker hos juvenile. Igen en parallel til Rød Glente.
Halen er kortere med en svag kløft, der kan forsvinde helt, når fuglen spreder halen eller ved slid.
Håber at nogle kan bruge det.
med ornitisk højagtelse
Fin gennemgang af Troells.
Eftersom Netfugl er den internetside herhjemme, der læses af langt de fleste, egner kommentarer som ovenstående sig særdeles godt, og jeg håber flere vil bruge det meget store galleri til at kommentere på.
Engang ad åre kan man udarbejde en art "felthåndbog" med begavet kommenterede fotos, ikke alene som supplement til felthåndbøgerne, men til og med som en primærkilde.
Et par detaljeromkring den Sorte Glente: den markante mørke maske i det lyse hoved samt det ret store lyse felt ved håndsvingfjerenes baser er kendetegn, der ofte relateres til den østlige form, lineatus. Hvad der MEGET KLART taler ímod er, at fuglen var helt frisk i dragten og altså må være klækket i overskuelig afstand fra observationsstedet, næppe et sted i Centralasien:)
Troells. Fedt feltbestemmelses foto! Og tak for super pædagogisk tekst som vil hjælpe mig - og forhåbentlig andre dudes.
Flere af den slags feltbestemmelses fakta på Netfugl-fotos måtte gerne blive skrevet af de oploadende fotografer samt efterfølgende kommentatorer, tak!
KMO har allerede skrevet mange fine, forhåbentlig kan det inspirere mange andre.
Beskrivelse: Ryggen ligner et halvt glas rødvin på en hvid damaskesdug efter en lidt for våd fest.
En mørk plet i tøjlen. Grå nakketop og orange næbspids.
Jeg argumenterede selv hårdt for Krøltoppet Pelikan; men dommen er soleklar: Adult Rosapelikan - formodentlig i næsten fuld yngledragt.
Beskrivelse: På tæt hold ses nogle afgørende detaljer for sikker bestemmelse af Rosapelikan:
- Fjerdragten er meget løs med meget lange fjer
- Gul næbpose med fine mørkere tværstriber
- "Rødvinspletten" strækker sig ned på den bagerste del af kropssiderne og kan anes under den sammenfoldede vinge
- Grå nakketop
Beskrivelse: Mit bedste foto af pelikan-ben ... med og uden ringe.
Den Orange plastikring på venstre ben er smal med tyk. Jesper Brinkmann mente, at han kunne se en fortykkelse på ringen. Muligvis en samling eller "plombe". Lars Krogh mente at kunne se grå tal.
Håber det kan bruges til at spore fuglens ophav.
mvh Troells
Beskrivelse: Da fuglen lettede sås, at "rødvinspletten" på kropssiden blev dannet af undervingedækkerne.
På nært hold kunne vi se, at plastikringen på venstre ben er orange, ret smal men til gengæld temmeligt tyk. Lars Adler Krogh så grå tal på ringen, men det var vistnok ikke muligt at aflæse noget sammenhængende.
Kun den inderste håndsvingfjer på højre vinge er skadet og/eller klippet.
Fuglens adfærd og flyveevne tydede på, at den har haft en længere periode i frihed. Det vil være interessant at spore denne type ring.
Foto er taget 2. marts 2011.
Vi diskuterede de indiske sanguiniceps-dyr en del. I felten adskiller de sig så markant fra europæiske Gråspætter, at det er svært at opfatte som tilhørende samme art.
Indiske Gråspætter er særdeles aktive dyr med et meget stort og særdeles højrøstet stemmeregister, som ingen af os kendte fra de europæiske fugle. På vores breddegrader er Gråspætter særdeles inaktive (= dovne) og den normale stemme lyder som om det er fuglens sidste åndedræt i et akut astmatilfælde.
Jeg har iagttaget Gråspætte i Finland, Polen og Bulgarien. De udviste alle nogenlunde det samme aktivitetsniveau som Holger Danske.
Picus-slægten er stærkt repræsenteret med 5-6 arter på det indiske subkontinent.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Fotograferet under forkosten, som indtages i en åben, overdækket pavilion ved siden af fuglenes fodrings- og badeplads. Særdeles pædagogisk.
Beskrivelse: Han i næsten afsluttet fældning til yngledragt. Rester af brune fjerbræmmer ses stadig på hoved og dækfjer.
Kraftigt tegnet individ med kontrastrig dragt i sort, hvid og orange. Brystpletten strækker sig som brede tunger ned langs kropssiderne.
Kommentarer modtages gerne. Overgangen til przewalski-formen er dårlig belyst.
Beskrivelse: Arten kan på trods af en hyppigt brugt og særdeles kraftig stemme være svær at finde i trætoppene. Pludselig kom den glidende og lod sig beskue.
Beskrivelse: Vi nød indflyvning af Himalayagribbe til et ådsel skjult i underskoven, da denne mørkhovede sag dukkede op i søgeren: Langnæbbet Grib - adult ex. af denne stærkt truede art.
Adskilles fra adult Indisk Grib (Gyps indicus) på
- mørk hals og hoved uden hvide dun
- slankt, sort næb med benfarvet næbryg
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.