Dear CHRISTOPH
When You the 19th inst. uploaded exquisite Madeira
sea bird species, I wondered if You observed any
White-faced P.
I enjoy the above photo, displaying even yellow
web like Wilson's.
Many thanks ............. C.
NetFugl er ikke helt up-to-date med systematikken for NØ-Atlantens Pterodroma-petreller, hvilket har tvunget Christoph til at lægge sit fine billede ud under det gamle navn, Kap Verde Petrel (P.feae). Billedet viser Deserta Petrel (P.deserta), som DNA- og stemme analyser på det seneste har vist bør opfattes som en selvstændig art. Som ynglefugl kendes arten kun fra Bugio, den sydlige ø i Desertas øgruppen 20 km syd for Madeira, og man ser derfor også navnet Bugio Petrel benyttet.
For få siden blev NØ-Atlantens Pterodroma-petreller regnet som en del af arten Soft-plumaged Petrel P.mollis, der er udbredt på den sydlige halvkugles oceaner. Men de er nu blevet til ikke mindre end tre arter med hver sin stærkt begrænsede yngleudbredelse: Kap Verde Petrellen (endemisk for denne øgruppe), Desertas/Bugio Petrellen (endemisk for Bugio) og så Madeira-petrellen (endemisk for selve Madeira, hvor den yngler i 1800 meters højde centralt på øen). Se Christophs formidable portræt af Madeirapetrellen (foregående billede her på NetFugl) og bemærk forskellen i næbbet størrelse, der er eneste rigtige kendetegn for de to arter, der kan ses ved Madeira. Kap Verde og Desertas Petrellerne kan formodentlig ikke adskilles i felten, så man må her alene forlede sig på deres adskilte udbredelse, der må være den grundlæggende årsag til deres udspaltning til selvstændige arter.
Maderira Wind Birds er et nyt tilbud på den dejlige ø, hvor man kan komme på velarrangerede pelagics i åbne gummibåde og over tre dage se en betragtelig del af de sværest tilgængelige af NØ-Atlantens havfugle. Der sejles ud hver eftermiddag og man er på havet i omkring 8 timer. Jeg deltog på samme tur, hvor Christoph tog sine formidable billeder - sammen med bl.a. Jørgen Bech og Erling Krabbe. Det kan kun anbefales.
It is noted, that the picture shows a Deserta (or Bugio) Petrel (P.deserta) – the recent split from Fea’s Petrel P.feae which today is endemic to the Cape Verde Islands.
In english:
All pictures formerly listed as Fea's Petrel (Pterodroma feae) from Madeira have been moved to Desertas Petrel (Pterodroma deserta) due to the recent changes regarding the systematic on the pterodroma-petrels in the northeastern Atlantic Ocean.
På dansk:
Alle billeder fra Madeira, der tidligere har været angivet som Kap Verde Petrel (Pterodroma feae) er blevet flyttet til Desertas Petrel (Pterodroma deserta) jvf. ændringerne i systematikken, som UGS i ovennævnte indlæg refererer til.
Best wishes/mvh RSN (administrator)
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
For at forklare nærmere om fundet, så kan det nævnes, at jeg kl.20.49 fik en e-mail fra Chistoph med følgende ordlyd:
Hi,
Attached you'll find some fotos of the Roller on Bornholm (18th August). The landscape foto shows the location and has a geotag, so you can see the location on google earth.
Greetings!
Christoph
JSH og jeg skulle lige have afkodet billedets Geotag førend jeg kunne melde den ud. Derfor gik der lige en halv times tid inden den kom ud på DOFcall.
mvh
Morten
Udover den også ret slidte dragt på den svenske fugl, viser et par af mine fotos at p2 på venstre vinge er knækket præcis som det ses på den svenske. Det kan bla. ses af et foto på www.dof-bornholm.dk (foto 8)
Mvh sune
Om man detalstuderar fågeln noga på de bilder som finns på Netfugl och jämför med dessa framgår det med all tydlighet att det är en och samma individ. Att döma av en bild som ligger på Netfugl - tagen den 20/8 - betyder det att dagen efter satt den på en tråd mitt i Småland!
JanJ
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Endelig atter ellekrage i DK - den er snart sjældnere her end tyknæbbet dværgryle! Håber, at mange der mangler den på DK-listen når at se den.
Venlig hilsen
Kim Frost
Det ser ud til, at ellekragen nu sidder i Småland. I hvert fald har fuglen fra Småland i dag samme hak i venstre vinge som den bornholmske.
Et billede af den svenske fugl kan ses her her
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.