Hej Ole.
Tak for de pæne ord....tror jeg nok.!
Har selv været rundt i Sydafrika 5 gange uden at træffe denne herlige ørn andre steder end i den botaniske have i den vestlige Johannesburg-forstad Roodepoort, hvor den har ynglet igennem mange år ved et vandfald.
Hunnen er i hvert fald fra 1982, mens hannen er en yngre fugl, idet den gamle han pludselig forsvandt for nogle år siden. Hunnen er klart den erfarne og aktivt fødeskaffende, mens hannen mest kommer med grønne grene til reden. Der er p.t. (juli 2005) en unge i reden, som blev født den 3. juni. Æg nr 2 var goldt og blev fjernet af forældrene, men så slap de for 'Kain og Abel opgøret', som åbenbart er almindeligt hos de sorte ørne.
Desværre er området præget af voldsom urbanisering, og trods skilte om at vise hensyn til ørnene oplevede jeg megen larm og skrigende børn lige neden for reden (50 meter derfra).
Godt nok er disse ørne vant til menneskelige aktiviteter, men det var til tider så voldsomt, at jeg skrev et klagebrev til botanisk have og den lokale avis, som de bragte under læserbreve...Botanisk have svarede, at de skrigende børn nok havde nogle dårlige forældre...(!)
Men hvis man vil være sikker på at se sort ørn her, skal man - måske - skynde sig.
m.v.h. Bo Tureby
I januar i år så vi sortørnen meget fint fra Kirstenbosch Botanical Garden i Cape Towns omegn. Her holdt et par til langs klipperne oven for. Den botaniske have er iøvrigt meget frodig og rummer mange andre spændende fugle.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Ja hvorfor netop give Verreaux ørn - et flot navn (ikke Verraux)! - den nye benævnelse "Sort ørn"? For det første er den ikke udelukkende sort, og slet ikke ungfuglen, og for det andet er der også den malajiske sorte ørn.
Indrømmet, at der har været for mange eponymer, specielt i angelsaksisk nomenklatur (Bonelli's eagle, Montague's harrier, Rüppels warbler, Bonelli's warbler, Blyth's reed-warbler o. m. a.)! Men vi har også nogle tilbage, som de fleste nok vil medgive mig, vi skal beholde, f. eks. Bulwers petrel, Bonapartemåge, Sabinemåge, Savisanger, Provencesanger (er dog et stednavn) - og hvorfor ikke fortsat Verreaux ørn ?
Kim Frost
Tjo, men hellere montagues harrier end f.eks. fyrremejse (Tror ikke, at jeg har set een fyrremejse i et fyrretræ i dk)... Eller aftenfalk eller fjordterne. Det lægger jo nærmest op til fejlobs, i modsætning til de mere harmløse eponymer.
MVH MKH
Så sandt, så sandt: der er forvirring.
Jeg har to fieldguider fra Sydafrika - iøvrigt med Ian Sinclair som forfatter på begge - som hver især kalder denne ørn noget forskelligt. I 1993 udgaven af 'Field guide to the Birds of Suthern Africa' benævnes den 'Black Eagle(Verraux's Eagle)' og i 'Birds of Southern Africa' fra 2002 hedder den blot 'Verraux's Eagle', så hvad skal man tro?
Ad locem i Walter Sisulu National Botanical Gardens i Roodeport betegnes den på plancherne som 'Black Eagle', hvilket utvivlsomt er mere mundret for menigmand, men heldigvis har 'vi andre' jo de latinske betegnelser til at kloge os med, så der ikke forveksles. (Æret være Carl von Linné!)
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.