Umiddelbart er der ike noget i vejen for at det kan være Vandrefalk af de lyse, nordlige typer (calidus). Vingens form med bred, kort arm og lang, spids hånd samt kort hale passer på Vandrefalk. Den meget lyse isse/nakke samt den lyse overside passer ligeledes på nordlige Vandrefalke, der netop i denne tid passerer landet. Langtfra alle er så lyse som denne, nogle er identiske med peregrinus, men kombinationen af lysere hovedtegninger og den lyse overside passer på calidus.
Jeg siger tak for kommentarerne. Jeg vil tilføje, at jeg også har diskuteret fuglen med Henrik Haaning, der ligesom KMO mener, at der er tale om en 2K Vandrefalk af racen calidus. Jeg vil derfor nu ændre artsbetegnelsen i galleriet fra Falk sp. til Vandrefalk af racen calidus. Som det fremgår af kommentaren til billedet af den siddende fugl, trodede jeg på obs-tidspunktet at der var tale om en adult fugl som følge af de gule ben, og hvis det var en adult fugl,kunne det jo ikke være en ung calidus, men Henrik Haaning har været oplyst at 2K vandrefalke allerede om foråret har gule ben. Faktisk har han ved et par lejligheder set lignende 2K calidus Vandrefalke i Vejlerne i maj.
De bedste hilsner Søren Skov
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Falken ligner i mine øjne en Vandrefalk, som KMO også har skrevet på andet foto.
Kan Netfugl ikke lige svare på hvordan det kan lade sig gøre at når man klikker på det ene flugtfoto af falken (overervingen) så kommer dette foto frem, og modsat når man klikker på undervinge flugtfotoet.
Mvh RS
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Denne storfalk ligner umiddelbart meget en slagfalk, men så alligevel ikke helt. Dens lyse isse og dråbeformede pletter på brystet, der er mørkere mod bugen pegen på slagfalk, men den er for langvinget - vingespidserne når ned til halen, og falken er således lige så langvinget som en vandrefalk. De gule fødder afslører, at der er tale om en gammel fugl, så der kan ikke være tale om en drilsk calidus. På undersiden af vingen er der en svag kontrast mellem mørkere dækfjer og lidt lysere svingfjer, men kontrasten er ikke så stor, som den den har set ved slagfalk i Israel. Oversiden af vingen virker også meget ensfarvet uden de mørkere vingespidser, som slagfalken ellers har. Meget tyder derfor på at falken kan være en slagfalke-hybrid, der er undsluppet fra en tysk falkefarm, men tilsyneladende er den ikke ringmærket.
Bør info-feltet ikke rettes, hvis det ikke er en calidus?
Underarten calidus er i øvrigt aldrig godkendt fra Danmark, så hvis nogen mener at have set den i Danmark, så bør den indsendes til SU.
Jeg er i øvrigt enig i at fuglen formodentlig er en hybrid eller noget andet usædvanligt.
Der er to billeder mere af samme fugl i galleriet - her kan den ses flyvende. De tre fotos af denne spændende falk fra Nyord blev i sin tid af mig sendt ind til galleriet som falk sp, men efter debatten under de andre fotos, blev billederne overført til vandrefalk af calidus typen. Her står de endnu.
De bedste hilsner
Søren
Artsnavnet er hermed rettet tilbage til Vandrefalk ssp. calidus?, idet fundet aldrig er forelagt SU. Desuden er alle tre billeder af pågældende fugl tilføjet under temaet "Tvivl om bestemmelsen".
Mvh RSN (admin)
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Jagtfalken, der her er dokumenteret med rene dogme-fotos, opholdt sig på nordsiden af Nyords enge, og foretog fra tid til anden flyveture ud mod sandrevlen Sækkesand og bugten op mod Præstø. Den var ivrigt mobbe-mål for Vandrefalk (der blegnede i størrelse mod bæstet), Tårnfalk og blå Kærhøg.
For en Jagtfalk virkede fuglen ret lyshovedet med temmelig bred lys øjenstrube og usædvanligt store, runde ovaler (falske øjne) i nakken. Dette ses hyppigt hos mindre rovfugle,men Jagtfalkens er blandt de største jeg kan mindes. Hovedtegningerne fremstår grundet billedbehandling nok lidt mere kontrastrigt end i felten - bemærk dog brunstikket i hovedtegningerne, samt kindens gråstik, det skyldes let stribning i dette område. Desuden ses, at falken virker langstrakt med tyngdepunkt ca. ved benfæstet og et god bid hale ud bag de sammenfoldede vinger.
I flugten ses meget tydeligt mørkere undervingedækfjer - især påfaldende mod lys håndflade - over vandet og set bagfra vækkede fuglen minder om bortflyvende kjover, da håndfladen glimtede lyst!
Jagtfalken blev så sent som lørdag 17.12 meldt fra Nyord, hvor den det meste af tiden er blevet set jage over sydengene.
For en uge siden blev en række langt bedre fotos tilsendt Netfugl. Blandt andet ses fuglen i flugten, og sidddende på tæt hold, og foruden at vække kære minder kunne de medvirke til at opklare, hvorvidt Nyord og Gedserfuglen er en og samme fugl.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.