Beskrivelse: Omkring solnedgang fløj uglen ned fra lærketræerne og begyndte sing jagt: Den sad lidt og pudsesde sig på en gren ikk elangt over skovbunden i det alder sidste lys.
Beskrivelse: Vipstjerten i Lomma har forårsaget en del diskussion. Jeg provokerer lidt ved at lægge den som "hybrid Gul vipstjert X Citronvipstjert", der er en ligeså stor mulighed for ren art.
Fik selv set fuglen idag, og føler mig fortsat usikker omkring bestemmelsen til Citronvipstjert. Fuglen forekom lysere og mere kontrastløs end jeg tidligere har set hos Citronvipstjert. Hovedtegningerne kunne godt tyde på Citron, men jeg savner lidt mere "smæk" på tegningerne i form af tydeligere mørk markering langs kinden, samt en dybere grå overside. Fuglen sås i forskellige lysforhold idag, og oversiden forekom afvigende: bruntonet på skulderfjer, lysere grå på bagryg/overgump med lidt mørkere overhaledækfjer, men kun lidt - hvilket skulle fremgå af dette foto.
Vingebåndene og tertiærkanterne opfatter jeg på dette tidspunkt af året som bredere hvide end hos denne fugl.
Den udbredte gule farve på undernæbbet var ikke en illusion - den var direkte iøjnefaldende på stor afstand. Jeg har aldrig set noget tilnærmelsesvis så bredt lyst på nogen Citronvipstjert, men det passer på Gul (skal man drage paralleller til et andet bestemmelseskompkeks, så tænker jeg på Lille/Taigafluesnapper, hvor Lille har lys basis af undernæb, Taiga (normalt) sort. Men undtagelserer set begge veje rundt)
Stemmerne forvirrede noget. I flugten hørtes én gang et kald, der blev opfattet som identisk med Citronvipstjerts. Her forekom fuglen også tilstrækkeligt rundmavet og fløj i reel bueflugt, og som sådan kunne fuglen, hvis den havde trukket forbi et træksted, sagtens have gået som Citronvipstjert. Den fødesøgende fugl snakkede usædvanligt og meget. Jeg mindes ingen vipstjert, som har pludret så meget som denne, og her høres flere kald dels lidt rullende (og helt som østlige Gule vipstjerter og småcauserende Citronvipstjerter), dels mere rene, ala vestlig Gul vipstjert, og to gange et højt, lidt pibende kald, der mindede om rødstrubet Pibers.
Hvis nogle skal kigge lidt på forskelle i bagkloens længde mellem Gul Vipstjert og Citronvipstjert er der her lidt at se på.
Jeg vender gerne tilbage med flere informationer, men alle overvejelser omkring denne fugl tager tid.
Uploadet 2009-11-20
Publiceret
2009-11-20Motacilla citreola x Motacilla flavaCitrine Wagtail x Yellow Wagtail
Jeg havede selv fornøjelsen at se denne spændende fulg i går. Og lad mig sige det med det samme - jeg tør ikke gøre mig klog på, hvorvidt det er Gul- Citron- eller "bastard" vipstjert.
Angående det gule undenæb har jeg grundet lidt:
Det at fuglen har så gultonet under-inder-næb, samt at ben ej heller fremstår helsorte, og at foden er tydeligt gultoner underneden - er det i grunden ikke i højere grad en ungfugle karakter, end et argument for at det ikke kan være en Citron vipstjert? Helt juvenile Citron vipstjerter har jo ikke sort næb og sorte ben...
Kunne man tænke sig, præcis som fældning kan være forsinket, at også udfarvningen af næb og ben hos nogle (Citronvipstjert)individer kan være forsinkede, så de på denne tid endnu ikke har opnået helsort farve og derved fremstår som ovenstående fugl?
Dette bare en tanke..
Bh
9s
Denne fugl vil nok blive diskuteret fortsat, i hvertfald på Netfugl.
En mulighed er jo også, at den tilhører en af de østlige Gule Vipstjertformer, hvis ungfugle hyppigt er grå/hvide uden gult. De driller tit ved bestemmelse fra Citronvipstjert. sådanne fugle optræder typisk sent på efteråret, hvor de fleste Skandinaviske Citronvipstjerter ses ult.aug.-pri.okt.
Antager man, at fuglen kan tilhøre en af disse, f.eks. beema fra Centralasien, kan flere ting teoretisk passe. Beema er lyshovedet i forhold til flava, og nogle skind på Zoologisk Museum er meget citronvipstjerteagtige. Indenfor Gul vipstjert-komplekset minder man undertiden ungfugle, der ligner "spøgelsesversioner" af adult sommer, og dette kan tænkes at forklare den meget lyse pande og lyse midterkind. Se også thomas Varto´s kommentar under andet foto.
Beema har jeg set i Kasakhstan side om side med Citronvipstjert werae. Dele af bestanden overvintrer i NØ Afrika. Mønsteret med novemberfund af fugle fra dette yngleområde og med dette vinterkvarter matcher meget godt, bare tænk på Nonnestenpikker og Isabellatornskade, der har lignende udbredelse og vinterkvarter.
At få studeret f.eks. beema er vanskeligt. Efter de har forladt ynglepladserne trækker de gennem de lande, der p.t. er vanskelige at rejse i, førend de dukker op i f.eks. NØ Afrika. Og hvor mange får for alvor studeret Gule vipstjerter under besøg i f.eks. Oman og UAE, hvor arten ses i urolige, trækkende flokke med en adfærd, der også kendes fra efterårets træksteder for Gul vipstjert. En bestemmelsesmæssig parallel til efterårs Hætte- og Brunhovedet Værling, der ligeledes trækker gennem områder, hvor man som vesterlænding ikke kan rejse ubesværet (for at sige del mildt!) førend de dukker op i vinterkvarteret i Indien.
Som Klaus helt rigtigt påpeger er Beema vanskelig at studere, også på den sidste del af trækket/ankomst til vinterkvarter i Østafrika ses Gul Vipstjert i meget urolige flokke, oftest med en flugtafstand på 40-50 meter. Det gør det også meget vanskeligt at fotografere.
Sjovt nok falder de lidt til ro i løbet af vinteren og er til at komme tættere på om foråret!
TVN
Klaus, du omtaler sorte overhalefjer som en god karakter for Citron. Prøv engang at kigge på dette kræ: http://www.hkbws.org.hk/BBS/viewthread.php?tid=9284
Den kan da om nogen give grå hår i hovedet...
/LPa
Här är en genväg till Lars Motacilla
Motacilla
Det som ser ut som olivton på skapularerna talar för gulärla. Topparna på större och mellersta täckare ser väl smala ut för en citron vid den tiden som anges. Tydligen kan gulärlor ha ljusomgärdade örontäckare.
JanJ
Tak til Lars for linken. Endnu en problematisk sag, der deler smalle vingebånd og mørktegnet tøjle med Lommafuglen! Denne fugl har dog CV´s tydelige lyse rand omkring kinden.
Vender tilbage efter et døgns tid.
Tak, Jan for genvejen. Jeg tror nu også denne fugl er en gul vip. Udover skapularernes olivenfarvede skær, ses påfaldende nærmest blå overgump, langt tyndt næb med lys inderste halvdel af undernæbbet, men tøjlen synes jeg nu fremstår endnu mørkere end Lommafuglens, Klaus. Se iøvrigt Johan Stenlunds nærfoto af Lommafuglens hoved i galleriet på www.skof.se, hvor tøjlen virker ganske svag fra den vinkel, den ses.
LPa
Hej,
er det ikke på tide at denne fugl flyttes fra Citronvipstjert til noget andet? Det er min vurdering at denne fugl aldrig ville blive godkendt hvis det var det danske SU der skulle behandle den.
Flyt den gerne til Vipstjert sp. eller Citron-/ Gul vipstjert, at beholde den som Citronvipstjert må på baggrund at den debat der har været (i Danmark og Sverige), siges at være yderst tvivlsomt.
Mvh RS
Enig i at Vipstjert sp. eller mere præcist Citron/Gul Vipstjert pt må være den mest retvisende navngivning.
Men, kun frem til en at det Svenske SU "Raritetskommitén" har behandlet sagen. Herefter bør navngivning respektfuldt følge deres afgørelse..
Bh
9s
Hej 9s
Det svenske SU skal næppe behandle sagen, da Citronvipstjert ikke er SU-art i Sverige. I øvrigt er en "blåstempling" fra et SU ikke en afgørelse, man automatisk vil være enig i, og jeg kan forestille mig, at netop denne fugl vil dele vandene som Øresund deler Danmark og Sverige.
Jeg æder den i hvertfald aldrig som en bevislig Citronvipstjert, med tanke på de afvigelser, der er påpeget andetsteds. Lys næbbasis er extrem, men passer fint på Gul Vipstjert. Hovedtegningerne er ikke typiske, da de er noget udvandede for en Citronvipstjert (uden den typiske halvmåne bag øredækfjerene, der dog ses på nogle fotos, men især uden Citronvipstjertens i andet end extremtilfælde meget mere kontrastrige tegninger. Vingebåndene er smallere end jeg har set det hos langt de fleste Citronvipstjerter, og i felten havde fuglen ofte et forstyrrende olivenstik, der dog kun sås i overskyet - i fuld sol virkede fuglen grå som her, men det er ikke ukendt at fugle kan "skifte farve" efter lysforholdene.
At fuglen vitterligt fløj i bueflugt og virkede tungmavet i flugten, og at alarmkaldet var helt som Citronvipstjert er sværere at forklare. Kaldet hos alle østlige former kan dog nærme sig Citronvipstjertens.
Respektfuldt at følge en afgørelse, man er uenig i, er ikke min stil. Jeg ved ikke hvor mange hundreder af Citronvipstjerter jeg har studeret siden feltbestemmelse af denne art udviklede sig sidst i 1970´erne, og når jeg ikke har set en eneste der ligner denne - men derimod et antal Gul vipstjert beema, der ligner den mere, forbliver denne fugl for mit billedes vedkommende som "hybrid Citronvipstjert X Gul vipstjert" i mangel på bedre forklaring.
Det bliver i øvrigt spændende at høre om nogle, der iagttager beema i vinterkvarteret (Thomas Varto?) kan bidrage med mere, siden diskussionen om fuglen stoppede sidst på 2009.
Jeg deler d'herrers frustration over usikkerheden omkring fuglens korrekte bestemmelse. Vi var måske blevet meget klogere på denne fugl (og vipstjerte-komplekset generelt), hvis der var taget blodprøver af fuglen eller den var blevet indsamlet.
Navnet er nu rettet til så det indikerer en krydsning imellem Gul og Citron - stadig ikke optimalt...
Klaus - jeg respekterer i høj grad dine vurderinger. Og du har også så tilpas meget kompetence, indsigt og selvtillid, at jeg fuldt ud forstår at du ikke bare føjer dig for en afgørelse du ikke bifalder - respekt det også !
Men hvis Netfugl ikke automatisk skal følge et givent lands vurdering af en given SU fugls identitet - hvordan bør processen så være for, hvad Netfugl skal kalde fuglen ? Hvem skal beslutte, og ud fra hvilke kriterier ?
Dér mener jeg bare at det er mest fornuftigt, respektfuldt at følge andre landes afgørelser. At enkeltpersoner så kan have andre (og muligvis berettiget bedrevidende) vurderinger af bestemmelsen, kan med fordel fremkomme i kommentarfelt til den givne art, men, efter min mening, altså ikke resultere i ændring af det andet lands bestemmelse...
Og, i det konkrete tilfælde, hvor RK ikke har, og, forstår jeg nu, næppe kommer til at behandle denne fugl, kan Netfugl jo heldigvis kalde den hvad Netfugl vil - præcis som vi, der har set fuglen, også kan vælge, om vi vil kalde den sp, Gul eller Citron...
Bh
9s
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Er dette en citronvipstjert eller en østlig gul vipstjert?
I Sverige bliver den meldt ud som citron.
Jeg tog over for at se min første Citronvipstjert 1K, men kendte godt til diskussionen på Svalan inden.
Jeg har ingen erfaring med 1K Citron, men ifølge bøgerne skal indramningen af kinden være fuldendt og sammnhængende med øjenbrynstriben. Iøvrigt skal tøjlen være lys. Ingen af disse kendetegn har denne fugl. Jeg hørte stemmen - der kan beskrives som skarpt rullende rrrrrrrr. Men det er lidt subjektivt at beskrive en stemme med ord!
En svensker på stedet (de bor der jo) mente, at stemmen var citron men, at den manglede indramningen af kinden - han havde stor erfaring med citron fra Sydindien.
Uploadet 2009-11-15
Publiceret
2009-11-15Motacilla citreola x Motacilla flavaCitrine Wagtail x Yellow Wagtail
Man skal passe på med at udtale sig alt for kategorisk, men jeg ville aldrig kalde denne fugl for en Citronvipstjert, hverken i indien eller i sverige.
Fuglen har i mine øjne mange mangler for at være en Citronvipstjert.
Fuglen ser korthalet ud, jeg ville forvente en mere langhalet fugl hvis det var en Citorn. Desuden bekymrer det mig at rygfarven virker brunlig på fuglen, normalt ville en Citron være mere koldt grålig. Tøjlen ser på disse fotos meget mørk ud, på flere fotos der ses på ”Svalan” er den knap så udtalt, men det er dog stadig min opfattelse at det er for meget til Citron. På intet tidspunkt er der set indramning af øredækfjerdene, dette er endnu et minus. Næbbet på Citronvipstjert er sort, denne fugl har tydeligt lyst undernæb. Sidst men ikke mindst, de vingebånd er i mine øjne alt for smalle.
Alle disse minusser, sammenholdt med det meget sene tidspunkt gør at jeg er meget skeptisk over for bestemmelsen. Jeg har selv set mange Citronvipstjerter i indien, men ingen der så ud som denne kom i bogen som Citron.
Den är omdebbaterad denna citron Rasmus. Tex. den ljusa basen på undre näbbhalvan samt huvudteckningen mm. Tygeln (töjlen)varierar på olika bilder, iblan ljus, ibland mörk.
Frågeställningen = hur mycket kan en citron variera.
Se själv:
http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageid=177088
http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageid=177553
JanJ
Hej Jan,
som du ser henviser jeg selv til flere fotos på "Svalan" og jeg læser fint svensk, og har læst jeres kommentarer. Jeg påpeger blot mange mangler i fuglen, som jeg ser det og min eneste konklution er at jeg er skeptisk over for bestemmelsen.
Mvh RS
Rasmus skriver at den svenske fugl ser korthalet ud...og bl.a derfor ikke er god for citronvipstjert. Jeg har gentagne gange læst og hørt omtalt at citronvipstjert er langhalet - sågar har jeg i dofbasen læst om et fund, at citronvipstjerten var langhalet som bjergvipstjert. I den opfattelse er jeg ganske uening!
Min begrænsede erfaring siger mig at halelængden hos citronvipstjert ligger mellem gul og hvid vipstjert og klart tættest på gul vipstjert (citron erfaring fra Israel, Bulgarien og Danmark). Af alle de trækkende citronvipstjerter jeg har set (4 i DK) er min entydige opfattelse, at citronvipstjert har en krop som hvid vipstjert og en hale som en gul vipstjert. Dvs. en fugl som af mig opfattes som en korthalet hvid vipstjert!
Det hævedes i såvel de svenske (svalan) som danske kommentarer(flere fotos) at kaldet af østlig(e) gul vipstjert og citronvipstjert er "næsten" identiske. Dette kan jeg ikke afvise, da jeg ikke har erfaring med alle racer af de to arter. Det er imidlertid min erfaring (Danmark, Østeuropa og Kina), at der er forskel når det gælder trækkald (mange kald-optagelser på nettet gælder fugle iøvrigt fugle på yngleplads og det er anderledes!).
I mine øre er kaldet fra en trækkende citronvipstjert kort som en skovpiber og et meget tørt bezzzzz. Dermed ikke rullende som man hører det hos østlige gule vipstjerter.
For såvidt angår den svenske fugl afbildet her er det min opfattelse, at fuglen er intermidiær og dermed sandsynligvis en hybrid.
mvh
Alex
Jeg havde i sin tid lejlighed til at observere en oversomrende han Citronvipstjert, som holdt sammen med nogle Hvide Vipstjerter i Frøslev mose(video-filmet), det var da vores klare indtryk at vi ikke kunne se forskel på halelængderne på de 2 arter, ligesom vi fik det samme tunge haleindtryk hos dem når de gik rundt sammen, men måske er der variation indenfor raserne?
Mvh. Munken
Alla frågetecken kan inte sägas försvunna när det gäller den svenske vipstjert. När det gäller stjärtlängden - som Rasmus tycker ser för kort ut för en citron - tycker jag att det varierar lite på olika bilder, på en del ser den perfekt ut för citronlängd, på andra gulärlekort.
citronlängd
Krister Mild har som bekant uttalat sig och menar att det 'troligen' rör sig om en citron. Däremot avfärdar han 'östlig' gulärla. En 'östlig' gulärla saknar ljus panna och har tydlig mörk tygel men inte nödvändigtvis ljus näbbas.
gulärlagulärla
Så här vill man ju att en citron skall se ut:
önskecitronönskecitronsvenske vipstjertensvenskevipstjerten
Att citron kan sakna ljusomgärdade örontäckare samt ha smala(re) vingband - förmodligen på grund av slitage, står ju helt klart. Frågan är om de kan ha en sådan tydlig ljust gulaktig näbbas? Den mörka tygeln - som varierar på olika bilder återfinns på denna:
FalunfågelnFoteviken 2008, avsaknad av ljusomg. öront.
JanJ
Det er en god diskussion. Jeg er enig med Alex omkring jizzet på Citronvipstjert: tykmavet ala Hvid, men ofte korthalet ala Gul. Her spiller raceforskelle dog ind, idet formen werae (der er under spredning i Østeuropa) har kortere hale og generelt længere ben end citreola længere nordfra. Da jeg i 1989 besøgte først ynglepladser for werea (Kasakhstan) og sidenhen Sibirien (citreola) var dette ret påfaldende. Enkelte citreola kan have halelængde næsten som Hvid, mens werea har gul vipstjerte kort hale.
At en Gul vipstjert af østlig herkomst ikke kan så sådan ud? Hvem kender den fulde variation hos de former, der forekommer af Gul vipstjert ude i Fjernøsten i den aktuelle dragt?
Citronvipstjert har normalt ret mørke, næsten sortgrå overhaledækfjer. Disse er desværre skjulte hos denne fugl, men resten af det synlige bagparti ser ikke voldsomt mørkt ud.
Kaldene er ved træning vigtige, men jeg synes selv, at det kræver stor erfaring - gerne fra helt aktuele observationer. Jeg har ved flere tilfælde i Østasien bemærket "citronvipstjertekald" fra fugle, der senere kunne bestemmes til Gul vipstjert. Dette er også sket ved direkte sammenligning på ynglepladserne, f.eks. hos werae/beema i Ksakhstan og hos werae/feldegg i Østtyrkiet. flere medrejsende fra det sidste sted kan sikkert kommentere eller be/afkræfte min antagelse. Ører hører jo ikke helt ens.
Herligt med en fugl, der kan diskuteres på et fornuftigt niveau. Dét kan vi alle blive klogere af!
Jeg har den seneste måneds tid, stort set dagligt, set et bredt udvalg af Gul Vipstjert i Etiopien. Både Flava, Thunbergi, "Beema", Feldegg og Lutea forekommer almindeligt her. Citronvipstjert har jeg ikke at sammenligne med (2 dok fund + 3 udok fund i Etiopien)
Jeg ser ret ofte 1. vinter fugle som ligner fuglen på billedet her meget. Jeg kalder dem lys Beema type. Jeg nærstuderer dem normalt ikke i detaljer, men pga denne svenske fugl har jeg kigget noje paa Gule Vipstjerter de sidste 3 dage, en type fra i går saa således ud:
Hovedtegningerne passer til fuglen på billedet, meget markante hvide (Citronvipstjertagtige, dog uden hvidt bag oret, dvs ingen indramning, altsaa som den svenske fugl) tegninger i ansigtet (derfor mener jeg det er Beema). Især en meget markant ojenbrynsstribe der faktisk var saa bred at de to sider næsten modtes i panden paa fuglen og derved saa ud som hvid pande! Tojlen var også identisk (ud fra dette billede). Næbbet er også helt identisk, med lys inderste halvdel af undernæb.
Vingebåndene var lige saa brede som fuglen paa billedet (normalt er de smallere) og ang halelængde mener jeg forskellen er saa lille at det uden direkte sammenligning, for mig, er så godt som den samme.
Ang kald toer jeg ikke vove mig ud i nogen detaljeret beskrivelse, men jeg hoerer ofte kald fra Gul Vipstjert i Etiopien som for mig lyder som Citronvipstjert. Disse kald kommer fra enten Beema eller Feldegg, nok oftest sidstnævnte? - men langt fra alle fugle kan racebestemmes, saa det er lidt svaert at udtale sig om. Men jeg vover altså den påstand at Beema kan lyde meget hen ad Citronvipstjert.
Det der ikke passer til den svenske fugl var:
1)
at fuglen i gaar havde en anelse lysegult paa undergumpen - jeg mener dog sidste i aar i Nov/Dec at ha set en med helt hvid underside, inkl undergump, i Etiopien. Ofte ses fugle hvor den smule gult der er paa undergumpen er svaert at se i felten.
2)
Oversiden paa de lyse Beema typer inkl gaarsdagens fugl har mere, enkelte gange kun lidt mere, olivengront skaer end den svenske fugl, som maa siges at vaere meget koldt graa - Men er det ikke muligt at farver virker varmere i afrikas stærke sol end i den svenske, og danske, mangel paa samme?
3)
Hvidt i panden. Noget hvidt vil jeg vove den paastand at ha set, pga "Beemas" ovennævnte meget brede ojenbrynsstribe. Jeg mener at ha set næsten saa meget hvidt, som er rent hvidt paa den svenske fugl - for hvor meget hvidt er der egentlig paa den svenske fugl, for mig at se ud fra dette billede, er det meste af panden grålig med noget hvidt og ikke omvendt!
Saa forkellen paa mine fugle i Etiopien og denne fugl er altsa i de mest ekstreme tilfælde forsvindende lidt gult paa undergumpen, en farvenuance paa oversiden, kald der er uenighed om og lidt mere hvidt i panden - er det nok til at bestemme en Citronvipstjert i Sverige eller for den sags skyld Danmark??
TVN
P.S. Jeg sidder det næste dogns tid i fly paa vej hjem til Danmark, saa jeg kan ikke forsvare mig hvis nogen mener det er helt hen i vejret det jeg skriver!
Og det er således også for sent for mig at komme med fotodokumentation. Det maa vente til næste efterår!
Rigtig fint at Klaus henleder opmærksomheden på de sortagtige overhaledækfjer (mørk bagparti) som en god karakter for citronvipstjert...jeg selv oplever at dette, sammen med sortagtige centrale halefjer, giver en stærkere kontrast til såvel ryg som de kridthvide yderhalefjer i forhold til gul vipstjert...måske er det i virkeligheden en bedre/mere konservativ karakter end indramningen af øredækfjer?
Et andet forhold det kunne være meget interessant at få belyst er tilstedeværelsen af hvidt bånd i undervingen hos citronvipstjert ala det der ses meget tydeligt hos bjergvipstjert. For et par år siden syntes både TEO og jeg at vi så et sådant bånd i undervingen på en trækkende hun citronvipstjert på Grenen i Skagen. Mon vi så rigtigt?
Til Alex
Lyst vingebånd ala Bjergvipstjert har jeg set mange gange hos Citron. Jeg bemærkde det først i 1989, hvor jeg bl.a. forsøgte at fotografere kendetegnet,hvilket lykkedes. Når tiden bliver til det skal jeg checke mine nyere digitale CV-flugtfotos (og der er mange, fra Indien)og evt. lægge nogle fotos ud.
Vingebåndets gennemslyning til undervingen er ikke helt så udpræget som hos bjergvipstjert, men ofte minder det mere om dette end om vinge på Hvid og Gul vipstjert.
Dejlig diskussion.
Jeg har taget ca. 100 billeder af fuglen, bl.a. hvor den pusser vinger.
Hvis der er specielle ønsker om fjerdragten, kan jeg oploade billeder der forhåbentlig viser det. Overhaldækfjer og undervinger kan jeg forstå ville være nogle af ønskerne.
Men kom med ønskerne - så kigger jeg mine billeder igennem.
Mvh/Lars
Den fugl fra Foteviken, Jan Jörgensen henviser til har tilsyneladende de omtalte sortagtige overhalefjer. Til gengæld mangler den dele af indramningen bag øredækfjerene, ligesom vingebåndene ser lige så smalle ud som på Lommafuglen.
Alex Bühring og undertegnede så Lommafuglen i søndags. Desværre var vi ikke opmærksom på karakteren sorte overhalefjer, men overgumpen virkede mørkere blygrå mod den ellers kolde grå overside i det tidlige morgenlys.
I felten virkede tøjlen lys (kun ubetydeligt mørkere end omgivelserne, lidt afhængigt af vinklen, man så den på). Næbfarven forekom mørk, og det var først efter hjemkomsten, at jeg på fotos bemærkede den lyse base på undernæbbet. Panden oplevede jeg som lys med ganske svag buff-toning.Over den brede øjenbrynsstribe bemærkedes en kort mørk streg.
Fuglen var ret vokal. Udover almindelig småpludren under fouragering, hørtes egentligt flugtkald flere gange, der i mine øren lød perfekt for citronvip (har bred erfaring fra Rusland, Kasakstan, Polen og DK). Kaldet var i mine øre identisk med det trækkald, jeg og andre hørte fra en trækkende fugl ved Nabben i august. Dvs. det korte eksplosive BZZZE.
Fuglen virkede relativt langhalet (mellem hvid og gul vip)og iøvrigt påfaldende langbenet.
Vingebåndede var meget iøjnefaldende hvide, men i den smalle ende. Grundet de omtalte efvigelser har vi valgt ikke at notere fuglen som ren Citron, men hælder til hybridteorien. Ændelig en spændende ID-debat!
Hov, undskyld stavefejlene...;-) Det gik vist lidt for stærkt..
Det kunne iøvrigt være rart med lidt flere input fra andre, der har set fuglen live. Man får et andet indtryk af fuglen i felten, specielt omkring jizz og generel adfærd - og ikke mindst omkring fuglens stemmeytringer. Andre har måske en anden opfattelse af fuglen og dens kald end min.
Udover svensken selvfølgelig, ved jeg at en del danskere har set kræet, der vist stadig er på plads.
Det er en meget interessant fugl. Uanset om man mener det er en Citronvipstjert, en hybrid eller en østlig Gul Vipstjert er det ikke muligt at være helt sikker på nogen af delene.
Den eneste reelle mulighed for at få fuglen bestemt består formentlig i enten at fange eller indsamle (skyde?) den og efterfølgende forsøge at bestemme fuglen udfra dens DNA.
Jeg har tidligere ærgret mig meget over at DNA-analyse aldrig blev foretaget på fuglen fra Grønningen i 2003 (http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=1658).
Måske svenskerne vil vise sig mere snarrådige i den aktuelle sag?
Hvis man scroller lidt ned på
http://nubijar.blogspot.com/
findes et foto der viser det hvide bånd i undervingen på citronvipstjert.
God Jul & Godt Nytår
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Er dette en citronvipstjert eller en østlig gul vipstjert?
I Sverige bliver den meldt ud som citron.
Jeg tog over for at se min første Citronvipstjert 1K, men kendte godt til diskussionen på Svalan inden.
Jeg har ingen erfaring med 1K Citron, men ifølge bøgerne skal indramningen af kinden være fuldendt og sammnhængende med øjenbrynstriben. Iøvrigt skal tøjlen være lys. Ingen af disse kendetegn har denne fugl. Jeg hørte stemmen - der kan beskrives som skarpt rullende rrrrrrrr. Men det er lidt subjektivt at beskrive en stemme med ord!
En svensker på stedet (de bor der jo) mente, at stemmen var citron men at den manglede indramningen af kinden - han havde stor erfaring med citron fra Sydindien.
Uploadet 2009-11-15
Publiceret
2009-11-15Motacilla citreola x Motacilla flavaCitrine Wagtail x Yellow Wagtail
LFR og jeg har også været ovre, at se fuglen - jeg har desværre heller ikke erfaring med hverken Citronvipstjert eller Østlig Gul Vipstjert, men stemmen på fuglen var helt klart anderledes end det fine kald Gul Vipstjert normalt har, langt mere skarpt og præcis som jeg har hørt det på nettet under Citronvipstjert.
Bortset fra indramningen og tøjlen passer de fleste øvrige karakterer vel også bedst på Citron...?...
Hilsen
Frank
Kald der er tæt på Citronvipstjert høres hos mange østlige Guæ Vipstjert. Da mange af disse har en dragt, der ligner Citronvipstjert, skal yderligere karakterer checkes. Her er hovedtegninger vigtige. I ideelle tilfælde har Citron bred hvid indramning af kinden, men det behøver ikke altid være tilfældet. Hovedtegning so denne er kendt på i øvrigt "rene" Citronvipstjerter". Lys kind og pande antyder ligeledes Citron.
Dog er der vitterligt afvigelser: tøjlestriben er ganske velmarkeret for en Cotron, der plejer at have lysere t'jle og derved får et mere åbent ansigt end Gul. Desuden har Citron normalt sort næb, og selvom der kan være lidt lyst ved basis af undernæbbet, er der vitterligt ganske meget lyst her! De renhvide flanker passer på Citron af formen verae - men særdeles godt på østlige Gul vipstjert, og så er vingebåndene faktisk i den smallere afdeling for Citron, men nok påvirket af slid.
Helst ville jeg se fuglen selv, men meget sene Gul vipstjert (ult. okt.-nov.) har tidligere drillet.
Jeg har ikke foretaget nogen sikker bestemmelse, blot kommenteret. Håber mine kommentarer kan bruges.
Some more pic. of the presumed Citrine from Sweden showing well the head and bill features, considered to be two characters not in good line with a 1cy Citrine. As Klaus mentioned wingbars wear narrower. Normally a 1cy Citrine would show a wider supercilium behind the eye and narrower in front of the eye, not the other way around as shown by the subject bird. The dark loral stripe is quite evident in some pic. but seem to be absent or practically so in other pic.
Citrine?Citrine?Citrine?
JanJ
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.