Beskrivelse: Dokumentationsfoto optaget under kummerlige forhold: Småregn og kraftig blæst, ISO 1600, 1/60 sek., bl. 5.6. Afstand ca. 10 meter.
Ud over feltkendetegn som bl.a. nævnt i Fugle i felten kan det nævnes, at fuglen af og til opførte sig som en anden roadrunner, idet den pilede af sted på sine relative lange ben gennem vegetationen. Lige som man troede, man havde tjek på den, lettede den pludselig 20 meter fra ens venstre eller højre side. Når den lettede, fløj den ganske lavt over jorden i en forholdsvis ret linje. Stemmen hørtes aldrig, men det kunne skyldes den voldsomme blæst.
Fuglen fouragerede i opskylszonen og var i øvrigt ganske svær at se, idet den faldt fint sammen med omgivelserne.
Piberen blev fundet d. 26/12-2007 og var endnu på plads d. 02/01-2008.
Hej Steen,
Dette "dokumentationsfoto" har helt tydeligt krævet hårdt arbejde at få i kassen. Det er efter min mening væsentligt mere interessant end mange teknisk uangribelige billeder af stillesidende dyr i solskin og vindstille. Billeder som ikke nødvendigvis fortæller mere og andet end det jeg kan læse i felthåndbøgerne.
Hvis Netfugls redaktion lægger et foto i galleriet, behøver det hverken bortforklaringer eller undskyldninger!
Og tak for beskrivelsen af adfærden. Rart at vide hvad man går ind til.
Troells
Hej Troells
Tak for din kommentar. Der skulle faktisk lidt overvindelse til at lægge billedet på netfugl på grund af billedekvaliteten. På flere svenske websites ligger der væsentligt bedre billeder. Piberen skulle tidligere have optrådt på få meters afstand fra folk og fæ. Det gjorde den dog ikke på noget tidspunkt, den dag jeg var til stede.
Beslutningen om at lægge billedet på netfugl skyldtes to ting. Dels kunne jeg bidrage med lidt adfærdsbeskrivelse, som jeg ikke havde set andre steder, og dels lå der kun 6 billeder på netfugl i forvejen.
Læg i øvrigt mærke til de gulagtige, lange ben. I det mørke lys, der herskede den dag, var benene meget kontrasterende mod resten af fuglen og i visse situationer mod omgivelserne. Desværre står den `på hug` her, men den var markant højbenet.
Mvh. Steen
Vedr. benfarven:
Jeg har indtil nu kun set ret få fotos taget med Canon 40D, men kameraets farvegengivelse forekommer mig meget neutral. Det giver så vidt jeg kan se tre muligheder:
- farvejusteringen i efterbehandlingen kan være en tand for varm,
- gul slår, som du skriver, hårdt igennem mod en grålig baggrund,
- fuglen har mere gule ben end normalt for arten.
Det sidste må østfarende ornitis kunne give et bud på.
Jeg tror det kan skyldes billed-chip/billed-behandling. Se på stråene i baggrunden, de har også en ret intens ('kunstig')gul farve, ligesom græsset er heftigt grønt. Næbbets gule er også ret kraftig.
Se dog også foto 209 på: http://www.birdphoto.fi/lajikuvat/antgod/
Efterbehandling med øgning af kontrast, og lysning vil gøre de lyserøde nuancer mere gullige. Se evt http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=15283 .
I øvrigt bifalder jeg til fulde billedets berettigelse på Netfugl.
Bh
9s
Hej Steen,
Tak for linket. På de fleste af billederne opfatter jeg benfarven mere typisk - mere kødfarvet vil jeg sige. Men der er absolut også nogle, hvor de fremstår meget gulligt, som på dit billede. Selve lysforholdene spiller også ind på, hvorledes farver - specielt de mere sarte farver - opfattes. Med Rosenmågen i Esbjerg er det f.eks. meget tydeligt, at det rosa skær fuglen har på brystet ses langt tydeligere i skyet og mere gråt vejr, end fuld sol. Se f.eks. her og her af samme fugl fotograferet under forskellige lysforhold.
Kan du i øvrigt løfte sløret for, om du har lysnet og øget kontrast i biledbehandlingen?
Bedste hilsener
9s
Hej Nis
Jeg har faktisk ikke gjort ret meget ved billedet. Ud over at beskære det kraftigt, bruge Niveauer og 2 gange Uskarp maskning (Mængde 50%, Radius 0,6 pixel, Tærskelværdi 2 niveauer), har jeg intet andet gjort - hverken kontrast eller farvemætning.
Jeg har lige taget et genkig på originalfilen i RAW-format. Her ser benfarven fuldstændig ud som på ovenstående bearbejdede foto.
Uanset graden af gullighed, var benene særdeles iøjnefaldende i felten.
Hilsen Steen
Fik selv set fuglen idag. Benene var ret kraftigt farvede, men det er de hos de store pibere - givetvis en kombination af såvel farve som at de er ret brede.
Benfarven synes ikke at adskille sig væsentligt hos de store pibere, men de ret mørke forhold, fuglen kan ses under,synes at forstærke den lyse farve. I modsætning til i de "varme lande", hvor man normalt ser de store pibere.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.