Hej Henrik.
Ja, det er en absolut fantastisk fugl! Og som du jo selv ved alt om, så er det ikke den letteste fugl at få at se.
Vi var gået i land for at finde en stor Orangutang han, som vi kunne høre kalde fra båden. Men avekatten lod sig ikke finde. Til gengæld hørte vi denne ekstremt sky fugl kalde langt inde i skoven, selvom guiden påstod det var Robert Chung, der fløjtede fra båden. Jeppe og jeg havde heldigvis en bedre retningssans end ham, og jagten gik ind.
Efter en lang "kamp" fik Jeppe lokket fuglen frem et kvarter før solnedgang, og jublen var stor - At vi så farede vild i regnskoven og mørket på vej ud er en mindre vigtig detalje...
Bedste hilsner
Søren
Yep Per - Den røg direkte ind på i top 10 på min "verdensliste".. Og det tror jeg også gælder for KBC og JBu, som ikke var mindre begejstret over obsen.
Hvis man googler Giant Pitta, så finder man ikke ret mange billeder af dyret, og en stor del af dem er fra en tysk fuglepark.
Billedet her er i øvrigt lige på grænsen af, hvad der rent fototeknisk kan lade sig gøre, i hvert fald fra min hånd.
ISO 6400
1/25 sek
F 2,8
300 mm.
Håndholdt
Bedste hilsner
Søren
Hvis man på nogen måde har interesse for ornitologien i sydøstasien, så kan jeg kraftigt anbefale et kig ind på Jeppe Bundgaards blog . Her kan man læse beretninger og se billeder fra de utallige spændende lokaliteter han har besøgt på sin rejse i området de seneste 9 måneder. Jeppe har bevæget sig langt, langt væk fra alfarvej, så der er også rigtig meget inspiration at hente for selv garvede sydøstasiens-rejsende.
God fornøjelse!
Søren
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Burde vel være af racen badius, som er udbredt fra den Malaysiske halvø (sydlige Thailand) over Java og Sumatra til Borneo jf. Owls of the world af König og Weick samt Clement.
Racen saturatus er heller ikke nævnt fra Thailand ifølge IOC. Så det burde vel også omfatte Klaus Malling Olsens udmærkede foto fra Khao Nor Chuchi i det sydlige Thailand.
Det er ikke godt at vide hvorfor IOC nævner racen badius som hjemmehørende på Sri Lanka, da Sri Lanka Bay Owl er udskilt med navnet Phodilus assimilis. Så mon ikke der er sneget sig en fejl ind hos IOC.
Mvh. Franck
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Enig i det ville være et fint navn til denne lille "bandit",men lur om der ikke allerede er en der har det navn,der mangler den sorte strube,ellers tror jeg den hade været oplagt.....!?!
Sorthovedet Nonne er det rette navn til Lonchura atricapilla (atri for sort; capilla for hoved) Atricapilla var tidligere underart af Lonchura malacca, Trefarvet Nonne. Sortstrubet Nonne hedder Lonchura ferruginea.
hilsen Svend
Hej,
jeg kan ikke finde nogen art der skulle passe på det i skriver i den liste Netfugl bruger, den fra IOC. Kunne det eventuelt være Black-faced munia Lonchura molucca i tænker på?
Mvh Rasmus
øhhh svend, sorthovedet nonnes artsnavn kommer af ater=sort og -capillus= som slutled -håret. altså sorthåret. slægtsnavnet er jeg lidt mere usikker på ; skulle komme fra græsk lonkhe=lanse og oura =hale. fuglen hedder så sorthåret lansehale (?!)
nå , er der nogen der kan komme navnet nærmere ?
venligst sven bødker
Hvad Svend har skrevet ovenfor er i princippet helt rigtigt. Atricapilla var tidligere en underart af Lonchura malacca. Lonchura malacca er nu monotypisk og findes kun i Indien og Sri Lanka. Det engelske navn i IOC er Tricolored Munia (var i IOC Black-headed Munia, da atricapilla,og mange andre, var racer af Lonchura malacca). Det danske navn SortHOVEDET Nonne (for Lonchura atricapilla) er også det rigtige. Hvad Svend derimod ikke nævner, er at Navnegruppens seneste opdatering ikke omfatter denne ændring, så her står stadig:
-Lonchura malacca Black-headed Munia Trefarvet Nonne
-L. (m.) malacca Indian Black-headed Munia Trefarvet Nonne
-L. (m.) atricapilla Southern Black-headed Munia Sorthovedet Nonne
endvidere:
-Lonchura ferruginosa White-capped Munia Sortstrubet Nonne
Når Rasmus ikke kan "finde nogen art der skulle passe på det i skriver i den liste Netfugl bruger, den fra IOC." er nok fordi Netfugl roder gevaldigt rundt i Lonchura atricapila og Lonchura ferruginosa. Og Netfugl kalder BEGGE arter for Sortstrubet Nonne.
Et udsnit af Netfugls "Bird Family Waxbills, Munia & Allies (Estrildidae)" ser således ud:
-(1)White-capped Munia (Lonchura atricapilla) 7 [racer]
-(2)Chestnut Munia (Lonchura ferruginosa) monotypisk
Her har Netfugl simpelthen byttet rundt på de engelske navne. Lonchura atricapilla (med 7 racer) skal være Chestnut Munia. Og Lonchura ferruginosa (monotypisk) skal være White-capped Munia. (Og de 2 arter skal selvfølgelig ikke hedde det samme, Sortstrubet Nonne, på dansk; Chestnut Munia Lonchura atricapilla skal iflg. Navnegruppen være Sorthovedet Nonne).
Hver af linierne (dvs. arter) i "Bird Family" fungerer som links, så man kommer videre til "Species factsheet". Her får man at vide, at
-1) White-capped Munia (der i "Bird Family" hed Lonchura atricapilla) nu hedder Lonchura ferruginosa (og har 7 racer)
-2) Chestnut Munia (der i "Bird Family" hed Lonchura ferruginosa) nu hedder Lonchura atricapilla (og er monotypisk).
Det betyder, at under "Species factsheet" passer det engelske navn og det latinske navn sammen. Men de 7 racer, der hører til Lonchur atricapilla er alle fejlagtigt opført under Lonchura ferruginosa. Og begge kaldes som nævnt Sortstrubet Nonne.
Bruger man linket "Species factsheet" under teksten til ovennævnte foto får man fejlagtigt at vide (i det mindste indirekte), at Lonchura atricapilla er monotypisk.
Fuglen på ovennævnte foto er Chestnut Munia Lonchura atricapilla ssp. jagori.
Og det danske navn skal være, efter Navnegruppen, Sorthovedet Nonne.
Hej Bent,
hvis jeg imod forventning har forstået ovenstående er det vel kun det danske navn der er problemet, det engelske og det latinske er i orden.
Hvis det forholder sig sådan, kan jeg ikke rette problemet.
Mvh
Rasmus
Hej Rasmus,
Du skriver: ".... er det vel kun det danske navn der er problemet, det engelske og det latinske er i orden. ..."
Rent umiddelbart kan det godt se ud som om det danske navn er eneste problem, men sådan forholder det sig desværre ikke.
Hvis du under ovennævnte foto klikker på "Species factsheet" får du en side, der fortæller at arten Chestnut Munia Lonchura atricapilla er monotypisk. Og det er forkert, arten har 7 racer, men de står "et andet sted", se efterfølgende.
Hvis du herefter under denne side ("Species factsheet") klikker på "Family: Waxbills, Munias & Allies (Estrildidae)" får du igen en ny side, som blandt de opremsede arter nævner:
-(1)White-capped Munia (Lonchura atricapilla) 7 racer og NUL fotos
- (2)Chestnut Munia (Lonchura ferruginosa) monotypisk 3 fotos
Her er der rodet rundt i fakta. Arten med de 3 fotos er ganske rigtigt Chestnut Munia, men det er IKKE Lonchura ferruginosa, og den er IKKE monotypisk, idet den har 7 racer. Her skal Chestnut Munia OG 3 fotos op og stå under den første art (1), sammen med 7 racer, og følgelig skal White-capped Munia ned og stå under sidste art (2), så det engelske navn står sammen med Lonchura ferruginosa OG monotypisk; OG der er NUL fotos.
Disse fejl er ikke noget du kan rette under ovennævnte foto; de skal rettes i de dybereliggende lag.
Mvh
Bent
Mvh
Rasmus
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Dette er Wallace´s Hawk-Eagle Nisaetus nanus ssp. nanus
Der er tale om en subadult (3-3½ år gammel); den har fået den adultes haletegning. Og denne haletegning viser, at det er Wallace´s Hawk-Eagle. Man ser 3 sorte bånd med det yderste (subterminalbåndet) en del bredere end de 2 længere inde.
En subadult Blyth´s Hawk-Eagle ville vise et endnu bredere sort subterminalbånd og et ret tyndt sort bånd længere inde; inden for dette indre bånd (dvs. halebasis) er den subadulte lys. Nogle subadulte har dog som den adulte hele halebasis sort, snarere end bare et sort bånd. Det lyse bånd inden for det sorte subterminalbånd er hos Blyth´s subadult (og adult) endnu bredere end hos den her fotograferede fugl.
Både Blyth´s og Wallace´s har hvide spidser på de fjer, der danner hovedtoppen. Disse spidser er bredest hos Wallace´s. Det er en karakter, der er vanskelig at bruge på denne fugl; dog forekommer det mig, at fuglen på billedet i midten synes at have en hvid spids, der er bred som Wallace´s på en af fjerene.
Sukau, Lower Kinabatangan River, hvor fuglen er fotograferet er en lavlandslokalitet, 100 meter over havet eller mindre. Et sådan sted er Wallace´s Hawk-Eagle den art, der må forventes. Arten er fortrinsvis udbredt fra havet til 500 meters højde. Blyth´s Hawk-Eagle findes generelt højere oppe i bjergene (hills and mountains), mest i 500-1500 meters højde, lokalt ned til 200 meter. Dog må det forventes, at omstrejfende yngre fugle kan nå lavlandet.
Hej Bent Tror du har ret i "wallace",men hvis halen var "adult" tror jeg ikke det øverste bånd havde været så blottet da det jo normalt sidder meget højt på halen faktisk delvist skjult af gumpen....måske er der 4 bånd på denne fugl's hale og med medvind og ekstrem god vilje syntes jeg at kunne se noget der ligner på billedet i midten?
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.