Fuglen er en 3K+, da de 3 slidte yderste håndsvingfjer er for markant tegnede til at passe på en 2K, ligesom alle armsvingfjer er adulte; her ville en 2K formentligt fortsat have indslag af juvenile fjer. Den er næppe ældre, da øjnene er mørkere end hos en ældre fugl
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: En lys og ret slidt Lille Skrigeørn, der må være til at kende, hvis den trækker ind i Danmark. Fuglen er et lille eks., der kan tages for en våge. Ret slidt og falmet, men med tanke på de lyse spidser på de store overvingedækfjer, der danner lyst vingebånd - samt ret ensartet lyst gulbrunt felt på oversiden af armen, er det måske mest nærliggende at betragte fuglen som 2K. Fældningsgrænse i inderhånden antyder også dette.
Beskrivelse: En lys og ret slidt Lille Skrigeørn, der må være til at kende, hvis den trækker ind i Danmark. Fuglen er et lille eks., der kan tages for en våge. Ret slidt og falmet, men med tanke på de lyse spidser på de store overvingedækfjer, der danner lyst vingebånd - samt ret ensartet lyst gulbrunt felt på oversiden af armen, er det måske mest nærliggende at betragte fuglen som 2K. Fældningsgrænse i inderhånden antyder også dette.
Beskrivelse: Denne kærhøg, der passerede Falsterbokanalen kl. 13.40 ovennævnte dato, blev af flere bestemt til Steppehøg på baggrund af hoved- og kropstegning. Dens vingeform og lidt stive flugt afveg dog ikke fra Blå Kærhøgs, og en forklaring er, at der er tale om en ung Blå Kærhøg med maximalt kraftige (og steppehøgeagtige) hovedtegninger, i en giftig kombination med minimalt stribet underside, der på afstand blev opfattet som ret ensartet lysorange.
Da den på mange måder ligner en blanding mellem steppehøg (hoved- og kropstegning) og blå kærhøg (vingeform og vingetegning), uploades den som hybrid, idet jeg som altid betoner, at man aldrig skal overvurdere hybridfrekvensen. Mange hybrider kan formentligt ikke kendes fra den ene eller den anden art - og bestemmes fornuftigt nok til den art, de ligner, mens andre er en perfekt blanding.
Uploadet 2013-09-27
Publiceret
2013-09-27Circus cyaneus x Circus macrourusHen Harrier x Pallid Harrier
This harrier passed the Falsterbo Canal, 28 Sept. at 1:40PM. The jizz and flight set was like Hen Harrier, but the head and underbody pattern was rather similar to juvenile Pallid Harrier, with well-marked head-pattern and seemingly unstreaked or very faintly streaked, pale orange underbody. It was suspected as a hybrid Hen X Pallid Harrier on the base of combination of the above mentioned characters. But could a 1-year Hen Harrier combine extremely well-marked head with atypically indistinct streaking (if any) in underbody?
The referred unstreaked juvenile from Bornholm was a bird i saw myself, which - together with a few birds more, made me realize than almost unstreaked Hen´s do exist. What is special about the Falsterbo bird is, that it too had head-pattern very similar to Pallid. Few Hen´s I have seen have appeared so contrasting regarding head-pattern. As jizz, wing-shape and flight set was practically identical to Hen Harrier it is likely that the bird indeed was a Hen. Judged from the hudsonius I have seen in USA, they all had a darker and deeper reddish ground colour to the underparts and darker head-pattern, as the least pale-marked Pallid or even darker.
I have photoes of the upperparts as well, which could be uploaded.
Thanks Klaus.
I realise that the identification of harriers such as the one here, be it a possible Hen x Pallid or an unusual Hen, or for that matter, Pallid - is probably not always as straightforward as some of us might think. The discussion of Hen x Pallid, with a couple of birds here on Netfugl, all seemed rather straightforward, however, not all 'peculiar' birds are though. Much to be learned!
For what it´s worth, it would be interesting to see more pic Klaus!
JanJ
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: En smuk hvidfarvet ung Landsvale, der 26 og 27.9 sås ved Falsterbokanalen, og samme fugl formentligt om morgenen 27.9 på Nabben.
Formen - med dyb halekløft - siger Landsvale, og brunt på struben udelukker helt anden langhalet svale....bemærk, hvordan undervingedækfjerene er brune i stor kontrast tio de smukt gennemlyste svingfjer. Enhver svale med undervingekontrast som vist er altså ikke en af klippesvalerne:)
Nis Lundmark har på Galleriet uploadet et foto af en fugl, fotograferet 11.10 2012 ved Falsterbo, der mistænkeligt ligner denne. Kan det være den samme fugl, der begge år noget sent på sæsonen trækker forbi Falsterbo som en moderne, nedtonet version af 80´ernes legendariske Kejserørn, Kaizer Franz?
Hej Klaus,
Så selv ungfuglen i 2012 på Nabben, og da dit billede også viser en ungfugl, er det nok ikke en 'repeat performance', men snarere en ny single.....
Da jeg så dette billede tænkte jeg det samme som Klaus - gad vide om det kunne være samme fugl. Og, er I helt sikre på at ovenstående er 1K. Hvis ikke, så er genganger et rigtigt godt bud i mine øjne...
Bh
9s
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Efter gårsdagens udladning af ørne ved Falsterbo sås idag 2 Lille Skrigeørn på trækforsøg. Den første fugl var en 2K med tydeligt fældningshak på de inderste håndsvingfjer, meget ensartet lyse overvingedækfjer og store hvide håndrodspletter.
Fugl nr. 2 havde mere anonym overside, ligesom undersiden var ret karakteristisk. Mest påfaldende var en hvid rand omkring hånddækfjerene (knoen) og kun svagt lysere baser af hånddækfjerene. Desuden var indre håndsvingfjer ret lyse, hvilket kan ses på en vis gennemskinnelighed i yderdelen af de indre håndsvingfjer.
Begge disse kendetegn var mere ala Stor Skrigeørn, ligesom fuglen ikke var den mindste Lille Skrigeørn jeg har set. Den 7. finger manglede grundet fældning, hvilket kan ses hås 2K og 4K; Jeg ville dog gerne have set længden af denne finger, eller en komplet hånd for nøjagtigt at kunne afgøre håndens form. Da fuglen gled imod os kuplede den vingerne ganske meget, hvilket vi tilskriver den friske modvind, da en lignende silhuet ses på dagens første fugl, der m.h.t. dragt og jizz var "ur-typisk".
Den viste fugl er i det mindste ret karakteristisk, og bør kunne genfindes de nærmeste dage.
Beskrivelse: 3.9 2012 bød på hele 3 Lille Skrigeørn i Falsterbo. Dette er nr. 3, en 2k der sås fra Falsterbokanalen 1355.
Fuglen har stort set juvenile svingfjer, bortset fra inderste håndsvingfjer og nok enkelte armsvingfjer; vingebagkanten var let udbuget som hos netop meget unge fugle. Oversiden var ganske kontrastrig med meget lyse, helt ensartede dækfjer og et smalt, men komplet hvidt bånd gennem store dækfjer. En lignende fugl huserer, men kendes på mere flossede indre håndsvingfjer, et hak i halen samt mere ujævn tegnet overvinge.
En 3.fugl er betydeligt mørkere på oversiden og kun med meget svage lyse håndrodsfelter samt generelt mørkere underside med ret tydeligt hakket vingebagkant samt de to yderste håndsvingfjer i vækst - denne sands. en 3K.
Ingen af fuglene er set trække ud eller observeret på Stevns.
Beskrivelse: 2k overside er der ikke så mange illustrationer af...
Dagen bød på i alt 3 Lille Skrigeørn - ingen trak dog ud. Billedet hér er 3. fugl.
Se
https://picasaweb.google.com/106206028078139657737/Nyheder
for flere billeder af de 3 fugle, som nok kan forventes at gøre trækforsøg igen inden længe.
Billedet viser fint Lille Skrigeørns typiske kontrast mellem mørk ryg og lyse forvinger. Dragten er overvejende juvenil, men slidt og falmet. De ensartet lyse overvingedækfjer må for et år siden have været varmt rustbrune, og det hvide bånd på de store dækfjer bredere; læg dog mærke til, at store dækfjer yderst på armen er mørkere med tydeligere hvide spidser; det er nyanlagte fjer, der er i kontrast til mattere og lysere slidte længere inde på vingen. De 2-3indre håndsvingfer er nye,og i kontrast til mattere ydre. Armsvingfjerene er overvejende juvenile - en enkelt eller to nye forstyrrer ikke indtrykket af en ensartet vingebagkant.
2 af 3 Lille Skrigeørn fra Falsterbo 3.9 2012 var 2K med lignende dragtudvikling, idet den anden fugl har lidt mere uensartet overside med indslag af mørkere fjer på dækfjerene og skadede midterste halefjer, der på spredt hale giver et hak i halen (og får halen til at se ret kort ud på afstand). Den tredje fugl var min. 1 år ældre, med hakket vingebagkant, de to yderste fingre i vækst og ret mørk overside med ukarakteristisk små hvide håndrodsfelter.
Det formodes at alle tre fugle er gået retur, så chancerne for Lille Skrigeørn ved vejrbedring i Falsterbo (kommende wekkend? Vejret ser indtil videre rimeligt ud) er ganske store.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Steppehøg 2k hun ved Falsterbokanalen 3.9 2012 kl. 1440,senere set udtrækkende på Nabben samt på Stevns.
I felten så fuglen mere langvinget ud end her, og især forvirrede én ting: hovedet, der havde en for steppehøg giftig kombination af meget svag halskrave og større hvidt felt under øjet end normalt. Desuden opfattedes den ret grovtegnede underside af kroppen som mere i line med Hede-og Steppehøg.
Fuglen bestemtes preliniært til Hedehøg, men fotos - og bl.a. senere fotos fra Nabben, der kan ses på Svalan - viser steppehøgekarkterer i vingen: manglende sort bagkant på hånden og ikke mindst overvejende mørke armsvingfjer; armsvingfjer er en blanding af ensartet mørke (bruntonede og slidte) juvenile og nye sorte med meget smalle lyse tegninger. Armhulefjerene er mørke med små lyse pletter, ikke de distinkt tværbåndede som hos Hedehøg.
Fuglen passerede "kanalen" i aktiv flugt, og blev opfattet som ganske langvingt med fyldigere inderhånd end ventet fra Steppehøg. Men hun Steppehøg afviger en del fra den hanner, vi den sidste tid har set. Hanner er små og storhovede/langhalede med meget bred arm og tydeligt smallere, spids hånd. Hunner er større og lidt tungere, og synes tit at have lidt mere fyldig inderhånd, der kan lede tanken til såvel Hede- som blå Kærhøg. Efterårets første hun forvirrede altså en del. Nu er vi forberedte.
Beskrivelse: Mindst 3 Lille Skrigeørn sås i Skåne mandag 3.9; 3 fugle i Falsterbo og desuden observationer fra det skånske sø-område, der dog kan være de samme fugle, som midt på dagen optrådte i Falsterbo.
2 af fuglene, der allerede er uploadet, er 2K. Denne fugl er en 3k+, og på oversiden mørkere end de to øvrige, meget typiske fugle; denne fugl har desuden mindre hvide håndrodspletter end man oftest ser det hos arten, og oversiden virker langt mere ensartet og ukarakteristisk end hos de to mere kontrastrige 2k´ere.
På undersiden er fuglen mere typisk. "Fingeraftryk" er hakket vingebagkant (typisk for 3k) og de yderste 2 håndsvingfjer i vækst. Kombinationen af disse karakteristika siger 3K, men en 4K med mindre avanceret fældning kan ikke udelukkes.
Nu er alle tre skånefugle lagt ud her på Netfugl - så er et op til skånefarere eller observatører på Stevns at genfinde dem; kommende weekend ser ikke helt tosset ud vejrmæssigt.
Beskrivelse: Denne fugl passerede kanalen som nr. 2 af 3 denne dag. Dette individ er identisk med én af de fugle som blev set inde ved Næsbyholm primo august - se bl.a. <a href="http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=49946" target="_blank">dette</a> billede af samme fugl: Et godt kendetegn er det lille hul i fuglens venstre vinge. det ses dog typisk ikke i glideflugt, men kun når fuglen kredser.
Hvad angår alder på fuglen er jeg blevet noget lunken på 2cy. I så fald burde den vel have nogle juvenile fjer tilbage stadgivæk, og det synes jeg ikke den har.. ?
Men øjet er jo relativt mørkt, så helt adult kan den vel ikke siges at være ?
Bh
9s
Først og fremmest er det en Rød Glente, meget dyb kileformet hale, for rød til at været sort glente. Om det er en 2 eller 3k vil jeg ikke kommenterer.
Mange hilsner
Jakob
Sammmen med 9s så og fotograferede jeg selv denne fugl ved falsterbokanalen, hvor den - overvåget af mange kompetente observatører - blev korrekt bestemt, til Sort Glente. Halen er ikke specielt dybt indskåret, men holdes blot maximalt samlet - og så kommer den til at se sådan ud. Grundfarven er desuden ikke "for rød", men matcher de varmere farvede Sorte Glenter (se f.eks. s. 48 i "Rovfugle i Felten"). Bemærk også at håndfladen er grå og besat med mørke tværbånd, ikke lysende og næsten utegnet som hos Rød Glente.
Med det "mellemfarvede øje" kan fuglen nok henregnes til en yngre adult. De yderste - ufældede - svingfjer burde på en 2K nok have tydeligere hvide baser og nok generelt være mere slidte. Bemrlk de mange "nok" der antyder en vis skepsis, opnået ved utallige tilfælde hvor en fugl i miiature stadier har snydt aldersmæssigt.
Må bøje mig i støvet for Klaus, den havde jeg nok aldrig bestemt som Sort Glente i felten, synes den er meget atypisk for Sort Glente, havde både Sort og Rød Glente i går på Falster, men heldigvis ingen der lignede denne. Kunne det være en hybrid ?
Tak
Jakob
Hej Jakop,
Hvad er det du finder svært bestemmeligt og atypisk ved denne fugl?
For mig at se intet der tyder på hybrid med Rød Glente.
Mht. alderen mener jeg ligesom Nis og Klaus at håndsvingfjerenes baser er for mørke til at det kan være en 2k.
Iris varierer (og lysforhold spiller ind), så heller denne detalje kan udelukke en adult.
Iøvrigt pudsigt at at der i de senere år ses så relativt mange Sorte Glenter ved Falserbo om efteråret.
Oversomrende fugle som er kommet op om foråret på forlænget træk, eller en lille (voksende?) fast bestand, som måske nu er blevet så stor at 'risikoen' for blandingspar (som sås ret ofte i tidligere årtier) med Rød Glente formindskes?
Oplevelsen af fuglen i felten var typisk Sort Glente. Jacob, husk at et enkelt billede ikke altid formidler det typiske Jizz man opfatter i felten.. Se
href=https://picasaweb.google.com/106206028078139657737/Nyheder#5784382858241485330>her og frem for flere billeder af fulgen..
Mht forekomst af Sort Glente ved Falsterbo, så er de senere års øgning jo i fin tråd med at der ses en del oversomrende individer, og også ynglende fugle, i Skåne - med kerneområdet Havgård/Näsbyholm. Hybrider mellem Rød og Sort er mig bekendt også konstateret i år.. Jeg vil tro at Mathias Ullmann ligger inde med stor viden om de Sorte Glenters forekomst i Skåne..
Bh
9s
PS - dagstotalen på 12 stk trækkende 13/9 ved Falsterbo er er vel "all time high" på én dag ?
HeJ Peter
Undskylder at jeg var for hurtigt ude med at sige Rød glente, da jeg kun havde set hurtigt på den.Men synes først og fremmest synes jeg, at farven er usædvanligt rød og den kileformede hale meget dyb, i forhold til hvad jeg oftes har set på sorte glenter. Kan godt se at det vil være meget atypisk for Rød Glente med så grå en håndflade som denne fugl, men da vingen ikke er strakt, kan den virke mørkere end når den er strakt.
Sorry
Jakob
Håndfladens udseende påvirkes ikke i nævneværdig grad af at være strakt eller samlet. Vigtigst er den grålige - ikke hvidlige - grundfarve og den tætte tværbånding, der overhovedet ikke matcher Rød Glentes. Fuglen er IKKE for varmt farvet til at passe på Sort Glente, og der er ikke noget som helst der tyder på hybrid her. Det kan ca. 30 meget kompetente fremmødte under en langvarig og fin observation af fuglen sikkert bekræfte.
Hybriderne kender vi udmærket, og der er altid uregelmæssigheder som netop håndflade, usædvanligt halelængde og form, og oventil mere kontrasterende rød glenteagtig overside med store orangetonede felter over armen. Overhalen og hale af en mørkt rødbrun farve mellem Rød og Sort Glente. Ikredsflugt fra oversiden havde denne fugl Sort Glentes typiske brune overside med de svage lyse felter over armen som den meast afstikkende karakter.
Facit: Sort Glente 3k+
Jeg betvivler ikke bestemmelsen, var for hurtigt ude med udmelding og undskylder dette.
Jeg har bare ikke set så rød en sort glente i felten endnu....
Men tak for klar besked om bestemmelsen og godt at lære om farveforskelle ved Sort Glente.
Tak Jakob
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Årets første Lille Skrigeørn ved Falsterbo, en immatur, trak over Falsterbokanalen 1.9 kl. 1210,og blev siden set på Ljungen samt trækkende mod nord ved Knösen, hvilket kunne antyde returtræk.
Fuglen var en typisk Lille Skrigeørn med lysebrune dækfjer (lysest på de mellemste/store dækfjer) og mørkere svingfjer med et erkendtligt "dobbeltkomma" ved knoen. Oversiden var med lyse dækfjer og moderate hvide pletter ved håndroden; lyse bånd over store dækfjer kunne ikke ses, men er tit svære at se på 2k+ Lille Skrigeørn, da de allerede i juvenildragten er smallere end hos andre aquila-arter med vingebånd.
I det skarpe lys opfattedes oversiden som noget spraglet med indslag af meget afblegede lysere partier og mørkere friske.
Fuglen havde et karakteristisk hak midt i halen, der dog ikke kan erkendes her, men var tydeligt på den spredte hale, hvilket man kan være opmærksom på, hvis den ses sidenhen i Skåne eller i Danmark.
Beskrivelse: Denne 3k+ han Steppehøg passerede Falsterbokanalen kl. 1228, og blev siden set udtrækkende på Nabben 13.11 samt senere indtrækkende ved Stevns, hvor rapporten gik på "uudvokset han".
Fuglen ligner en adult, men har antydning af yngre fuglen hovedtegning - som svage skygger,grå hals og på den ene undervinge sås en enkelt mørkere dækfjer,ligesom oversiden ikke så helt så rent lys ud som hos de rigtigt "hvide" hanner. Derfor 3k+ herfra - samt fra meldingerne fra Skanör og fra kanalen fra Matthias Ullman, der opdagede fuglen. Alternativt blev fuglen rapporteret som ad.han fra Nabben.
Fuglen havde i øvrigt de to yderste håndsvingfjer i vækst, hvilket forstærkede den smalle falkeagtige hånd i glideflugt.
Årets første i Falsterbo, og en ret tidlig én. Det bliver spændende at se, hvor mange der tælles her efter rekord-foråret ved Skagen.
Beskrivelse: For tredje dag i træk sås denne Lille Skrigeørn vende ved Falsterbo, hvorfor der er gode chancher for at den vil kunne ses i weekekden 2-4.9, hvor der er både Falsterbo Bird Festival og Bivråkens Dag ved det sydsvenske hot-spot.
3K kan endeligt fastslåes, da de 2 yderste håndsvingfjer er slidte og falmede, i ret god kontrast til mørke, friske mellemste. Som det ses har denne fugl ret mørkt hoved og forhals imod lysere bug og undervingedækfjer (især de mellemste). Oversiden kendetegnes ved meget lyst sandfarvede "skuldre mod mørk ryg, og ret små hvide håndrodspletter.
I øvrigt ende en god rovfugledag, der med flere musvåger, røde glenter og begyndende træk af Blå Kærhøg antydede september. mindst 4 steppehøge sås rundt om (og der meldes fra Nabben og 4 hede/steppehøge), 4 sorte glenter og 4 havørne indgik i vågestrømmen, der idag var nede på et mere humant niveau.
Beskrivelse: Én af dagens 3 små skrigeørne, og den lyse af gårsdagens to fugle (den nederste på foto fra 31.8). Denne er ret mørk på hoved og forhals, men lyst gulbrun på bug og undervingedækfjer, og ser adult-agtig ud på oversiden. Den blev grundet ret ensartet fjerdragt bedømt til 2K igår, men er nærmere 3k+.
Alle tre små skrigeørne kom for sig selv, udenfor dagen imponerende hvepsevågestrøm (ca. 2800 trak ud!)og gik retur ved 13-tiden, så der er gode chancer for at de også vil være på plads til Falsterbo Bird show og Hvepsevågens dag i weekenden. Om søbdagen - Hvepsevågens dag- så byder på nogle hvepsevåger vil tiden vise. Trækket 1.9 2011 er vist det største på stedet siden 26.8 1989.
Totaklt 17 rovfuglearter registreredes ved Falsterbokanalen, der idag blev valgt som obs.sted- og så mangler Blå Kærhøg. Af andre højdepunkter var 1 slangeørn, 2 sorte og 18 hvide storke, 27 fiskeørne, 4 1k steppehøge (ved kanalen; yderligere 1 rastende på Ljubgen før de ved kanalen trak iflg. Matthias ullman), 5 sorte glenter, 4 havørne og en 1k hedehøg. En af de bedste dage jeg har oplevet på Falsterbo.
Tak, KLAUS, for lysbuget Pomarina foto,
og for glædelig F.bo rapport med HVEPSEVÅGE antal
som i gamle dage.
Mht rovfuglearter på én dag, ligger SKAGEN med 20
(skriver t-y-v-e) arter d. 10. maj 2000
vel stadig foran Falsterbo-halvøen?
Vh .............. Yours C.
Ja,største antal rovfugle på en dag i Falsterbo er (vist) fortsat 17. 1,9 manglede blå kærhøg, der kunne have øget antallet til 18.
Skagens 20 arter på nævnte dato står sig.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Fuglen er en 3K+, da de 3 slidte yderste håndsvingfjer er for markant tegnede til at passe på en 2K, ligesom alle armsvingfjer er adulte; her ville en 2K formentligt fortsat have indslag af juvenile fjer. Den er næppe ældre, da øjnene er mørkere end hos en ældre fugl
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.