Beskrivelse: Dokumentationsfoto af 2K Steppehøg i Skagen. Opdaget samme sted som Aftenfalken, trækkende mod VNV (ligesom Aftenfalken). Blev sidenhen meldt ud fra Det Sorte Sommerhus (af JSp).
Bemærk bred arm og relativt kort, spidst hånd (sammenlignet med Hedehøg). Håndens er ikke indrammet af en mørk bagkant, og der ses fin kontrast mellem arm- og håndsvingfjer. Tydelig lys halskrave.
Øjenfarve kan ikke erkendes på originalfotos, så kønsbestemmelse er nok ikke mulig.
Beskrivelse: Weekend-turen til Skagen rundedes af med fundet af denne Aftenfalk, som jeg opdagede over "Aftensolen" ved Butterstien. Fuglen blev sidenhen meldt ud af JSp fra Det Sorte Sommerhus.
Fuglens isse er orangetonet, og haletegningen, med bredere hvide end mørke bånd, samt bredt "tårnfalke-endebånd" indikerer en 3K+. Men der ses måske stadig lidt bånding i dækfjerene på undervingen, så måske er fuglen en 3K?
Kommentarer vedr. aldersbestemmelsen er velkomne.
Beskrivelse: Lå pludseligt om kredsede over skoven ved butterstien og kikkede ned på mig, megafed obs. Samme fugl som TLP fotograferede fra andet sted. Spøjst som det mørke bag halskraven kan virke mere eller mindre markant alt efter solens indfald på området.
Beskrivelse: A rather yellow-headed bird and presumably the most common variant of this race? Comments to the sex and age of the bird are welcome. Some video can be seen on <a href='http://birdingnj.blogspot.com/2011/05/flot-vipstjert.html'>BirdingNJ</a>.
Beskrivelse: Rastede blandt ca. 200 Gule Vipstjerter, primært thunbergier. Flokken lettede efter et stykke tid og kun en del af dem kom tilbage. Blev ikke set efterfølgende. Kald ikke hørt.
Der anes et svagt gråstik i hætten (issen) på nogle af billederne. Dette blev ikke noteret i felten, men jeg kan have overset det, eller det kan skyldes genskind fra solen. Farvegengivelsen på billederne stemmer derudover overens med det indtryk jeg fik i felten.
Kommentarer til fuglen fra KMO:
Gennem årene har jeg set sådanne som en meget lille andel i thunbergi-flokke, hvilket kunne antyde, at de mørkeste thunbergi kan se sådan ud. I felten bliver man dog lidt mistænksom i forhold til en "ægte" feldegg, som jeg opfatter som nummeret mere "farverig" - med grønnere ryg, varmere gul underside (på din fugl virker den lidt koldere gul, som man ser det hos netop thunbergi) og større hætte med mere kantede hjørner - som var den en sort hjelm anbragt koket på hovedet! Dette har en tendens til at "forstørre" hovedet. Jeg synes at ane et ganske let gråstik i issen, som man absolut ikke ser hos en rigtig feldegg, dette kan dog skyldes sol-reflektioner. Grænsen til nakken ser ret god ud, men jeg ville gerne have haft at den gik lidt længere bagud.
I den forbindelse er det rigtigt, at hætten ikke altid er skarpt afsat hos feldegg, men kan overgå i "stænk" i nakken. Dette er muligvis hyppigst tidligt på året, da det kan skyldes smalle, grønne fjerrande, der anlægges i forbindelse med vinterdragtens hoved om efteråret. De fleste af disse fjerrande er i issen afslidt om foråret, men da fjerrandene er længere og måske lidt mindre eksponerede i nakken end på selve toppen af issen, afslides de formentligt langsommere bagtil. Jeg har selv set dette på flere fugle i marts, men ikke i maj.
Man kan nok antage at feldegg, der allerede tidligt er på plads på ynglepladserne, ville strejfe nordpå ret tidligt på sæsonen, men det hele kompliceres naturligvis af, at alle former for Gul vipstjert, på trækket blander sig med hinanden.
Jeg er mest stemt for en ekstremt mørk thunbergi. Men jeg er dog ikke 100 % sikker.
--------------------------------------------
Samlet set er der umiddelbart mest der taler for en mørkhovedet/sorthovedet thunbergi. Omvendt synes denne fugl dog også at minde en del om den feldegg der er godkendt fra Skagen 22. maj 2002, som der er billeder af i galleriet. Her ses også gråstik/solreflektion i hætten, fx her: http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=488. Fuglen fra Skagen d. 22. maj 2002 virker heller ikke mere varmt gultonet på undersiden eller mere grøntonet på ryggen ift. hvad man kunne forvente af en thunbergi.
Hvad er feldegg og hvad er sorthovedet thunbergi? Og kan man se ”gråstik” i form af solreflektion i hætten på en rigtig feldegg? Jeg har ikke selv erfaring med feldegg. Hvad siger i andre?
Hej,
Her i Skandinavien vil jeg personligt meget gerne høre et Feldeg kald for at være helt sikker i min sag. Thunbergi synes jeg kan være meget vanskelig at skelne fra Feldeg. Feldegs kald afviger markant fra Flava og Thunberg. Feldeg kan minde mere om Citron Vip i stemmen med en rullende klang. Da de Gule Vipstjerter gerne er meget vokale, specielt ved opflyvning, bør en Feldeg afsløre sig på stemmen, hvis en sådan er blandt en flok af nordlige Gule Vipstjerter.
Bh
9s
Hej Nis,
Jeg har ikke selv erfaring fra felten med feldegg-kald, har kun hørt optagelser. Men jeg har flere gange oplevet thunbergi, især ved opflyvning, give et ret rullende kald fra sig, som jeg umiddelbart vil mene godt kan lyde lidt feldegg-agtigt.
I Nyt fra SU, fra d. 23. februar 2003, under Nyheder her på Netfugl, kan følgende bl.a. læses (jeg ved ikke om det stadig er deres linje):
Endvidere genbehandledes sager af Sorthovedet/Balkan Gul Vipstjert Motacilla flava feldegg og varianter/hybrider af/med denne (fx "superciliaris"). SU besluttede at tillægge udseendet af hovedet overordnet betydning i bedømmelsen af feldegg. Kun individer med komplet sort hoved og baghals blev således godkendt som ssp. feldegg. Andre karakterer som er typisk for ssp. feldegg, såsom varmere farvet gul underside som når helt op til den sorte hætte (hos han) og bredere hvide vingebånd, blev tillagt mindre vægt. Ligeledes blev det vurderet at kaldet afviger så tilpas lidt fra fx Nordlig Gul Vipstjert, at det kan siges at være op til observatørens fortolkning og erfaring om det betegnes som karakteristisk, hvorfor også dette blev tillagt mindre vægt.
mvh
Thomas
SU´s beslutning er fornuftig. Hovedet bør tillægges den største betydning, men man skal ikke undervurdere gutl og grønt, samt kaldet som vigtige understøttende karakterer.
I nogle lande (f.eks. Sverige og finland) er der godkendt feldegg med enkelte hvide fjer i øjenbrynet. Dette kan skyldes udsagnet i "Pipits & Wagtail", der siger at mellem 3 og 10% ynglende feldgg gennem hele Tyrkiet har lidt hvidt i øjenbrynet. På 3 rejser i den centrale og østlige Tyrkiet i maj 2005-2007 har jeg dog ikke på utallige feldegg set noget hvidt, men måske ses det hyppigere mod vest, der jo ligger tættere på yngleområderne for andre former? Jeg mindes en fugl på Öland engang først i 2000-tallet, der i den ene side havde enkelte hvide fjer. Fuglen, der gennem længere tid tilsyneladende hævdede territorium, blev godkendt som feldegg.
Jeg har flere gange hørt en svag rullen fra thunbergi, men den matcher sjældent den kraftigt rullende fra feldegg - og andre østlige former af Gul Vipstjert. Dette kræver dog en del øvelse at erkende.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Hvorfor er fuglen på billedet ikke en 3k+ hun Steppehøg?
Det er især de ”kun” fire frie håndsvingfjer som jeg undrer mig over. Flere dragtkendetegn samt jizz synes jeg også mere ligner Steppehøg.
Håber de mere kompetente udi feltbestemmelse vil kommentere på billedet.
Hvornår på året fælder ungfugle af Blå kærhøg første gang deres håndsvingfjer?
Venlig hilsen
Stephan Skaarup Lund
Der har fra flere sider været efterlyst flere feltbestemmelsesdebatter her på Netfugl. Derfor synes jeg, at det er ærgerligt, at Stephan ingen respons har fået på sit udmærkede spørgsmål.
Personligt undrer de blot fire frie fingre også mig. Derudover har fuglen en udtalt halskrave og mørke armsvingfjer, hvilket vel passer bedst på Steppehøg. Halen virker dog ikke synderlig lang og smal, men mon ikke vinklen kan snyde?
Måske har fotografen nogle flere billeder af pågældende fugl?
Mvh Rune
Lasse.
Det er da bestemt også en tanke der har strejfet mig.
Billedet viser håndsvingfjerene meget godt og jeg har svært ved at se, at der skulle være tale om en fældning. Jeg synes heller ikke, at det entydigt er de fire håndsvingfjer, der peger på Steppehøg. De kendetegn Rune nævner er med til at gøre fuglen mistænkelig.
Det kunne dog i denne sammenhæng være interessant, at vide hvornår Blå kærhøg første gang fælder deres håndsvingfjer.
Venlig hilsen
Stephan Skaarup Lund
Hejsa
Blå Kærhøg fælder inderste håndsvingfjer senere på året end billedet er taget, gerne efter ankomsten til ynglepladserne. Gennem ynglesæsonen fældes håndsvingfjerene gradvis indefra og udefter; ved efterårstrækkets indledende del har fældningen nået midt eller ud i hånden; i ult. aug.-med. sept. har jeg set vækst i alt fra midterste (p5) til de yderste håndsvingfjer, og mange har fuldendt fældningen.
Jeg tror dog at vingens holdning her gør, at antallet af frie fingre er svært at opfatte - som så ofte i felten. Jeg synes at de inderste håndsvingfjers længde i forhold til armsvingfjerene er et bedre kendetegn: denne fugl demonstrerer hvordan ret brede indre håndsvingfjer går direkte over i armen. Dette er typisk for Blå Kærhøg - Steppehøg ville have kortere inderste håndsvingfjer, der kan give håndens inderdel et påfaldende svaj indad. De inderste håndsvingfjer er således tydeligt kortere end armsvingfjerene.
De hvide ansgtstegninger virker som en ret diffus klamme omkring øjet. Steppehøg ville typisk have smallere hvidt øjenbryn, isoleret fra hvid plet bagerst på kinden. Den lyse halskrave er tydelig, men sådan ser mange Blå Kærhøge ud. Hos Steppehøg er halvkraven hos adult hun ofte så smal og utydelig at den ikke bemærkes. Halskraven her kan teoretisk sidde på begge arter.
Halssiderne er nok for plettede til at passe på Steppehøg, der typisk har massivere mørkt område.
Armsvingfjerene har ret ensartet lyse bånd ind til kroppen - Steppehøg burde have smallere lyst, der slutter midt i armen, hvorimod området ind mod kroppen burde være mere massivt mørkt.
Jeg synes at formen passer meget godt for en Blå Kærhøg - ret tung krop og især bred hale.
Kærhøgenes dragtkendetegn varierer en del, men jeg mener på baggrund af ovennævnte kombination at fuglen er en Blå Kærhøg.
Tak til KMO for kommentar. Efter at have set andre billeder (tak til FA for at sende dem) af pågældende fugl, står det lysende klart, at fuglen er en Blå Kærhøg - bl.a. ses tydeligt fem lange fingre samt tung krop.
Mvh Rune
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.