Beskrivelse: Iær senvinter og forår ses en del Sølvmåger med gule ben, hvilket kan lede til fejlbestemmelse til Middelhavssølvmåge. På denne gulbene fugl bemærkes dog, at vingespidsen har for lidt sort til at passe på en Middelhavssølvmåge. Således har den yderste håndsvingfjer (p10) bred hvid spids, hvilket kun meget sjældent ses hos Middelhavs-, og den næstyderste (p9) har alt for stor hvid plet til at passe på Middelhavssølvmåge. Vigtigt er det desuden at checke de mellemste håndsvingfjer (p5), der her mangler sort markering. Hos Middelhavs- er der altid sort tegning på denne fjer, ligesom også de efterfølgende imod vingespidsen har mere sort end her.
Desuden har Middelhavssølvmåge mørkere grå overside end fuglen her, der er en gulbenet variant (kaldet "omissus") af Sølvmåge.
Beskrivelse: Det er Gråvinget måge til højre - men bemærk denne look-alike Sølvmåge med lignende næbtegning, hovedtegning der også ligner den gråvingede måges noget, samt mørkt øje. De væsentligste forskelle er Sølvmågens sorte farve på de kortere håndsvingfjer, samt den lidt slankere form.
Den Gråvingede Måge blev eftersøgt det meste af dagen af Morten Christensen, Henrik mikkelsen og KMO. Tilfældigt kom vi i kontakt med Kristian Birkvaldt Jensen, der ved 14-tiden ringede fra Pier 1, hvor hittet holdt til den næste times tid.
Halløj
Er der noget tvivl om fuglens artsrenlighed jvf. http://birdingfaroes.wordpress.com/2010/11/15/hvor-sv%C3%A6rt-kan-det-v%C3%A6re/ - eller er det bare vrøvl?
De ret korte, og i stilen lidt for konsekvente kommentarer på den refererede hjemmeside viser, at man skal være forsigtig med at bedømme en fugl ud fra lot enkelte fotos. Jeg valgte at uploade et billede her,der viser vingetegningen som den opfattes i felten, og her matcher den perfekt de Gråvinget Måge fra artens hovedudbredelsesområde, også med al respekt for de mange hybrider med Western Gull (og andre store måger), som er tilgængelige på de amerikanske zoologiske museer.
En del af mine andre fotos viser en vingespids, der virker for mørk, men det skyldes lavt sidelys, og effekten forsvinder når fuglen optræder i fuldt medlys eller i skyet.
At næbbet mere skulle ligne en sølvmågetypes er noget vrøvl. Næbformen hos Århusfuglen er genfundet på et antal fugle fra Californien og Japan og underbygget på skind i forbindelse med studier til "Gulls".
I mine øjne er fuglen en Gråvinget Måge uden synlige tegn på, at andre måger skulle indgå.
Ja, jeg mener også den er klar gråvinget. Men lige en lille kommentar til Klaus. Da jeg så fuglen i sent klart aftenlys på temmelig kort afstand, var det påfaldende, hvor forskellig hånden opfattedes i felten. Så man fuglen forfra virkede den næsten til at have sort hånd, men sås den fra siden virkede den meget lysere. Derfor synes jeg ikke man kan tale om en entydig opfattelse i felten. Det afhænger jo af afstand og lys samt optik og i sidste ende øjet der ser. Og hvordan fastslår man så lige gråtonen på kodak-skalaen?
Det samme gælder for øvrigt rigtig mange andre måger, så som mørke smithsonianus-typer og kumliens-typer, som vi havde et eksempel på her på netfugl for nogen tid siden.
Så som Klaus siger, så skal man være mere end ekstremt varsom med at udtale sig om en måge ud fra ét foto eller fotos fra samme vinkel.
Mvh Silas
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Efter en lang dag på havnen...... et hold birdere fra hele landet, mange inkarnerede mågefreaks - nærmer sig kampens afslutning, og må se endnu et nederlag i øjnene i Anno horribilis, 2009. Tim Andersen har dog fortsat kikkerten for øjnene.....
Uploadet 2009-11-28
Publiceret
2009-11-28
2407
Kommentarer
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.