Beskrivelse: Den stockholmske Gulbrynede Værling, som man kan forvente sig at se dem (sammenlign med de fotos,der blev uploadet igår!).
Da adskillige hundrede sikkert også i fremtiden ønsker at få glæde af denne smukke fugl, er det kotyme at alle holder den samme afstand. I Sverige er der ikke noget med at visse fotografer fredes eller søger at få særrettigheder. Dette også ment som en besked til de, der ønsker fotos af Bergman-kvalitet - det er næppe muligt!
Hvis man ønsker at se fuglen kan den nåes ad flere kanaler.
Med offentlig transport udgår man fra Stockholms CentralHerfra tages pendeltoget til Jakobsberg station, hvorfra man kan tage bus 567 til Säby Gård/ Flottitilsområdet. Dette ligger ret tæt på et enormt indkøbscentrum, hvor man sigter efter IKEA.
Dette område nåes med bil ad vej E18 (Stockholm-Oslo) ca. 15 km. fra Stockholm Centrum. Drej fra mod Kakbsberg og tag parallelvejen til E18 til Järfalla- Kør nordpå lands en flyveplads og herefter nogle 100 m. til IKEA.
Ved IKEA leder en vej mod øst ind i en skov. Følg denne ca. 1 km, og man er fremme. Stedet er markeret ved et par skilte med JOF´s fuglefodring og der er idag tilføjet en planche med information om Gulbrynet Værling.
I sammenlagt 5 timer viste fuglen sig åbent et par minutter på ca. 40 meters afstand. Og i glimt, der åbner for forsåtelsen for hvorfor narkomaner forsøger hårde stoffer. Den var gudesmuk med sit skarpt afsatte gule øjenbryn imod sort og sin hvide underside (der mest iøjefaldende på afstand).
Fuglen blev opdaget af Olle Bernard, der gennem 15 år har stået for vinterfuglefodringen. Han kan nåes på telefon +46703405883, hvis man ønsker at aflægge fuglen et besøg. Det er velset at give en donation til fuglefodringen.
Som ofte før går det ged i tasterne.....
Ovenfor står således forvirrende at læse:
"kør fra mod Kakbsberg"..... det er der ikke noget der hedder, der skal stå
Jakobsberg
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: En glad og stolt Olle Bernard (tv) fortæller on location om sit utrolige fund af den Gulbrynede Værling lørdag den 3. januar 2009 til Klaus Malling Olsen (i midten) og Jørgen Bech (th). Fuglen ses stadig ved Jakobsberg, lige nord for Stockholm. Den har slået hidtidig rekord mht antal besøgende fuglekiggere til et hit i Sverige, i dag var der vel et par hundrede, men der kommer nok mange flere her i weekenden.
Gulbrynet Værlings latinske artsnavn er chrysophrys.
Det er hundekoldt at stå i sne og frost og vente på at den kommer frem, så svenskerne har meget vittigt døbt den "kryds og frys"!
Netop hjemkommet fra en særdeles vellykket tur/retur Malmö-Jakobsberg sammen med Poul Ulrik, André og Lars, vil jeg lige tilføje lidt fakta på status på Gulbrynet Værlings tilstedeværelse....
Jeg fik en lang snak med Olle som er en rigtig hyggelig og meget jovial mand. Han fortalte, at fundet havde fået hans hænder til at ryste. Anledningen til fundet er en forvildet tamkat, som fanger hans opmærksomhed og i dens synsfelt sidder "Guldlok". Lars Svensson fik i går på lokaliteten en stor tak fra Olle, fordi han har ladet fuglen medtage i "Fugle i Felten". Som Olle sagde, uden billedet havde vi ikke fået den bestemt.
Klaus har i en anden tråd opfordret danske ornitologer til at tage op og se den, hvilket jeg gerne vil følge op på. Det er faktisk en meget smuk fugl, og turen føles med det rette selskab ikke særlig lang. Klaus´kørevejledning er rigtig god, og leder direkte hen til denne lille perle....
Hvor længe Guldlok bliver afhænger so altid af flere forhold - Kattens tilstesdeværelse og temperaturens udvikling. Bliver det varmere, mener Olle at den vil forsinde ud i landskabet....
Fedt at søndagens danskerhold også fik denne lille åbenbaring med!
Den må allerede nu kandidere til årets sjældenhed i Sverige, og det varmer ekstra meget, at idelle personer, der år efter år står for en frivillig vinterfodring krones med sådan et held. Gulbrynet Værling er nemlig en af de mest eksklusive østasiatiske fugle. Den yngler fåtallligt i et ret begrænset område i Østsibirien, og overvintrer i mellemste og sydlige Kina. Selv har jeg tidligere set arten på yngleplads i Østsibirien, og en håndfuld på hver af de to Kinarejser om foråret.
Fuglen kræver mindst nogle timers indsats. Det var en oplevelse af kosmiske dimensioner, da den pludseligt sad helt åbent. Godt med gule musvitter og blåmejser skal gennemses, og så: en hvid mave og et skarpt gult øjenbryn mod sorte værlinghovedtegninger!
Arten iagttages også et langspyt længere vestpå ved eksempelvis Baikal søen. Fåtalligt, men ikke mere fåtallig end andre af de mere spetakulære sibes som optræder i Europa.
En stor vinterfoderplads som der tilsyneladende er tale om ved Stockholm (og en hård vinter eller kuldeperiode) kunne måske mane til eftertanke, om vi her i DK forsøgsvis skulle prøve noget vinterfodring i områder med f.eks storee antal vinterflokke af Gulspurve - så kunne der måske med lidt held, hives en Hvidkindet Værling eller enddog en Gulbrynet Værling ud af flokken?
VH/Michael
Helt enig i vinterfodringstanken Michael. Det snakkede vi meget om på vores lange tur hjem.
Mod forventede indvendinger vil jeg sige, at det ikke skaber ubalance i naturen. Hvis det kan støtte fuglenes fouragering og samtidig øge interessen for fugle, så er det en Win-Win situation.
Et DOF- og/eller statsfinancieret mega-foderbræt placret på et par strategisk vigtige steder som Kongelundsskoven, Blåvandsområdet og Hanstholm Fyrhave og andre steder kunne være en succes på mange fronter
Vi er nogle stykker, der kører derop igen denne weekend - hvis du vil have kørelejlighed derop, så ring på +45 3137 6904 / +45 2010 8717.
Afgang lørdag morgen:
Malmø 03.30
Helsingborg 04.15
Hjemgang søndag middag
Stockholm 12.00
Helsingborg 18.00
Malmø 18.45
Vi har taget overnatning til kr. 600 i Stockholm på dobbeltværelse.
Den fugl har en dragende karakter, og jeg skal bare op og nyde den samt Slagugle i nærheden og andre delikatesser i nærheden
Mvh Søren
Til inspiration for andre vil jeg lige rekapitulere denne weekends oplevelser:
Thomas, Claus Brostrøm, Mette og undertegnede kørte fra Malmø lørdag morgen 03.30 og klokken 10.35 stod vi og så på Den Gulbrynede Værling. Olle Bernard kom hen og spurgte om jeg slet ikke kunne undvære fuglen, og jeg måtte bare sige som det er - Nej!
Vi fulgte planen som jeg smed ud på denne tråd torsdag, og vil til andre sige. Tag op og se fuglen; den er både smuk og meget seervenlig. Klaus har beskrevet dens sjældenhed, og det er ikke sikkert vi får den på disse bredde- og længdegrader igen. Turen er på ca. 650 km fra Malmö til Jakobsberg. Hoteller kan benyttes i Stockhom for en pris på ca. 600 DKR incl. morgenmad.
I ca. 3½ timer jagtede vi Slagugle i Uppsalas byparker og de kendte steder den er set den seneste uge. Men desværre uden held. Til gengæld havde vi Hvis Vipstjert, som ikke er en almindelig januar art i -8 grader.
Hvis fuglen er pp i primo marts vil vi sandsynligvis kombinere endnu et besøg med en ugle- og spættetur til Uppland og Dalarne.
Sverige har meget at byde på...
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.