Beskrivelse: Dette individ har i forhold til klassiske semeoowi begrænset gult, her blot i ansigtsområdet - der anes evt. lidt svagt gult på en i øvrigt grålig underside. Fuglen ligner dog klart den vestlige form cineracea, der kun findes på Lesbos og i det sydvestligste Tyrkiet.
Formentligt repræsenterer den en grålig variant indenfor semenowi, men den er skummel nok til at kunne mistænkes som i det mindste en overgangsform til cineracea. Såvel Michael Schwalbe og KMO har set sådanne fugle nær Gaziantep og antaget dem som overgangsformer.
This greyish, cineracea-like bird was prsent between many typical yellowish semenomi at Nemrut Dagi near Adiyaman. Similar-looking birds have been seen in Gaziantep formerly, and is the reason for ideas, that both semenowi and cineracea occurs in Eastern Turkey. See pp. 457 in "Birds of Turkey"
Hvorfor ikke kalde denne smukke fugl, for askeværling nå nu vi har ildsangeren?
Tjek definition af cinerous her
ci·ne·re·ous (s-nîr-s)
adj.
1. Consisting of or resembling ashes.
2. Of a gray color tinged with black.
[From Latin cinereus, from cinis, ciner-, ashes)
Spændende billede Klaus, er du forresten kommet frem til en endelig bestemmelse af pågældende fugl.
Mvh Nikolaj
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Lys Stenspurv nomadiserer, og er visse år den sværeste af alle target-arter at få med under en rundrejse i det østlige Tyrkiet.
2009 synes at være blandt de bedre år. Vi havde ialt 11 syngende ved Nemrut Dagi 26.5 2009. Sangen er mærkelig: en høj, cikadeagtig tone, der meget godt matcher artens anonyme - næsten selvudslettende udseende.
Pale Rock Sparrow is often very tricky to get in Eastern Turkey, but 2009 is probably one of the better years. At Nemrut Dagi, we had 11 singing in the morning of 26 May 2009.
Beskrivelse: Jeg har vist selv været med til at introducere det helt fejlagtige navn Rødhalet Stenpikker for denne art. Dét var dengang, da den udgjorde én art sammen med den helt anderledes Afghanstenpikker (under navnet rødgumpet Stenpikker).
Kurdisk Stenpikker anvendes i flere lande, og har også været envendt herhjemme. Det er et passende navn, da arten primært findes i de områder, der går under betegnelsen Kurdistan. Hvis Navneudvalget har været ramt af en upassende politisk korrekthed og har bevaret "Rødhalet" for ikke at fornærme nogen bør det påpeges, at navnet "Palestinasolfugl" er blevet brugt - en politisk parallel til Kurdisk Stenpikker (der jo formentligt ville blive til Kurderstenpikker....).
Hej Klaus,
Tak for foto af en sjældent fotograferet art.
Ja navnet er uheldigt og viser jo netop min til bevidstløshed gentagne påstand OM at dette udvalgs arbejde faktisk er en "OMMMER". Men lad nu være med at anspore udvalget til at fotsætte med dets forkærlighed for "puha-navne":-) Såsom Balearskråpe; Kurdisk Stenpikker lyder fint for mig, men udvalgets argumentation er vel netop at eftersom denne fugl IKKE har rød hale, er navnet fjong? eller hur?
Mvh.
Peter
Til Navnegruppens forsvar skal det retfærdigvis siges, at de efter anmodning har ændret artsnavnet til Kurdisk Stenpikker, som Netfugl introducerede samtidig med at AERC anbefalede et split.
Navnet er hermed ændret.
/Jens
Ja fedt med billeder af lident fotograferede arter. Klaus jeg er helt vild med dine billeder der ikke altid er "Ole Krogh-standard" ;) ... men altid oser af stemning og giver rejselyst!
Som lille anekdote til debatten om navnegruppens arbejde vil jeg bare nævne at jeg forbindelse med mit arbejde med udstillinger på Statens Naturhistoriske Museum har været overordentlig glad for at kunne sætte danske navne på alverdens fugle således at vi ikke er nødsaget til at bruge engelske navne i danske tekster!!! I formidlingssammenhæng har det været virkelig anvendeligt. Og ja man kan altid være uenig i den slags henseender (hvilket jeg også er med en række arter). Men jeg tager alligevel hatten af for at nogen har gjort sig ulejligheden :).
Hej Joakim
Rart med lidt feed-back fra nogle, der rent faktisk har haft praktisk nytte af Navnegruppens arbejde. Netop i mindre indforståede kredse end blandt de engagerede ornitter her på siten, er den sikkert vigtigt at have en liste at rette sig efter.
Tak for billedros - og ja, jeg har selv taget dem allesammen.
ses
Klaus
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.