Jamen, billedet blev netop lagt ud pga. den påfaldende og nærmest urimelige øjenfarve. Sikkert fremkaldt af den lave og skarpe vintersol direkte på. Det skal jeg ikke kunne sige.
Og - ”Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten” v/Beaman m.fl. noterer, at øjenfarven hos Topmejse er rødbrun. Ikke rustbrun.
- Peter
Rødbrun eller rustbrun? Helt ligegyldigt, for begge er blot generelle farveangivelser der dækker utallige nuancer. Den højrøde øjenfarve på Peters foto viser blot at det er overbelyst.
Med venlig hilsen
Nu må I da holde op! Den (meget flotte) øjenfarve på billedet svarer til, hvad jeg selv sad og beundrede hos en topmejse ved vores sommerhus i september. I lav aftensol. Jeg synes det er en fin dokumentation af, hvordan øjenfarven kan se ud i denne type belysning. Altså en reel effekt, der kan opleves live, fremfor noget, der skal redigeres bort. Så næste gang tante Erna spørger til en sjov fugl på hendes foderbræt med top og røde øjne, så kan man f.eks. have dette i tankerne?
Ud over at det er et flot billede.
Faktisk kan man (i mange tilfælde)bruge netop øjenfarven til at aldersbestemme Topmejser, og denne fugl er helt afgjort en adult/2k+. Unge Topmejser har nemlig en langt mere gråbrun øjenfarve (normalt helt uden rødt), som først ændrer sig sidst på vinteren.
Så er der lidt mere at imponere Tante Erna med ;)
Beskrivelse: Hvor de i maj/juni holdt en sikkerhedsafstand på mindst 8-10m, er fuglene igen i år blevet meget tillidsfulde i haven her i starten af august. De adulte sætter sig uden tøven 1½-2m afstand – nogle gange lander de midt under jagten, på blot 1m afstand. Fodringen af 1k’erne i trækroner er blevet meget sporadisk; nu drejer det sig om at ekspedere kuld nr. 2.
Jeg måtte finde det gamle objektiv, 100-400mm f/5.6 frem, med 1,8m som mindste afstand, fordi 400mm f/4 blot har en mindste afstand på 3,5 m.
Hej Steen –
Rart med fluesnappere omkring sig - her til eftermiddag havde den adulte en løvsanger og 3-4 juv. munke på slæb nærmest. De forsøgte faktisk at smutte ind foran den for at se, om de kunne hapse svirrefluerne før den. I mellemtiden tømte den voksne han-munk en ribsbusk!!
Den 26.6 har jeg noteret: - De 5 unger fløjet af reden til morgen (2 dage senere end i 2007) - fodres af forældrefuglene i træerne rundt om.
De normalt 5 æg lægges ca. 1. juni og udruges, fortrinsvis af hunnen, på 12-13 dage. Ungerne forlader reden 12-15 dage gamle. Så spørgsmålet er, om vi oplever 3. kuld på vej her?
Efterårstrækket forløber i perioden sidst i juli/sidst i oktober – de voksne trækker næsten en måned før ungfuglene – så mon ikke de kan nå kuld nr. 2 i Vesløs?
Vh/Peter
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.