Iflg. IOC (som Netfugl følger) og andre kilder er Hvidskæggede Terner i Thailand ssp. hybrida, hvorimod ssp. javanicus ikke forekommer i Thailand overhovedet.
Der er nu ikke noget mærkeligt i, at Helge hævder at racen i Thailand er ssp. javanicus. Den race har nemlig ført en særdeles omskiftelig ”tilværelse”.
Craig Robson (2000): A Field Guide to the Birds of south-east Asia, nævner kun èn race (javanicus). Om Robson fastholder ssp. javanicus i nyere udgaver, herunder ”…. Birds of Thailand”, ved jeg ikke, men hvis han gør, står han temmelig alene i denne opfattelse.
Årsagen til uoverensstemmelsen mellem IOC og Robson hedder som antydet ”javanicus”. I dag opfattes ssp. javanicus som en race der udelukkende yngler på den sydlige halvkugle (Australien). Det er imidlertid ikke afsindig mange år siden, at racen i Australien blev kaldt ssp. fluviatilis, og ssp. javanicus udelukkende ynglede på den nordlige halvkugle, dens mere præcise udbredelse varierede fra kilde til kilde.
Så sent som 1996 (Handbook of the Birds of the World) blev arten delt i 6 racer, hvor udbredelsen for ssp. javanicus er angivet som "NE India and probably Sri Lanka; winters Malaysia to Indonesia". Blandt de 5 øvrige racer har HBW 1996 ssp. swinhoei (Transbaikalia, E China and Taiwan); ssp. indicus (E Iran and Pakistan to N India) og ssp. fluviatilis (Australia; migrates to New Guinea and Moluccas).
De 2 første udgaver af Howard and Moore (1980, 1991) havde også 6 racer, men dette blev ændret radikalt fra og med tredie udgave (2003), som dannede grundlaget for IOC´s liste over arter og racer med tilhørende udbredelser. Nu var swinhoei og indicus reduceret til synonymer af nominatracen (Vaurie 1965: The Birds of the Palearctic Fauna, havde begge som synonymer af ssp. javanicus (dengang javanica)), og den australske ssp. fluviatilis er nu synomiseret med ssp. javanicus. Og ssp. javanicus er således nu udelukkende ynglende i Australien. Typisk burde ssp. javanicus være í yngledragt i midten af januar.
På Netfugls species factsheet fremgår det, at Hvidskægget Terne er delt i 3 racer (nominate hybrida, delalandii og javanicus); udbredelsen i Netfugl for hver af de 3 racer er alle identiske med udbredelserne i IOC Version 3.3., eller snarere en del af IOC´s udbredelser (nemlig breeding subregion). Under ssp. javanicus står der således under Netfugl ”Australia” (og intet andet). Udbredelsen uden for yngletiden (nonbreeding subregions) er udeladt. Under ssp. hybrida er således udeladt (nonbreeding …): Africa, s and se Asia south to Sulawesi and the Philippines. Og under ssp. javanicus er udeladt (nonbreeding …) n Australia to Philippines.
IOC har fodnoter til både ssp. hybrida: Includes ssps. swinhoei and indicus (Dickinson, 2003) og til ssp. javanicus: Synonymous with C. h. fluviatilis (Dickinson, 2003).
Måske er jeg galt på den hér, men hovedtegningerne minder altså for mig mere om Hvidskægget Terne. Endvidere er halekløften heller ikke så dyb, og den sorte bagkant på håndens underside er heller ikke særlig tydelig.
Er jeg juleskør?
Mvh Rune
Ja, næbbet er forkert, tegningen på siden af halsen har Sandterne ikke, ej heller issetegningerne som denne og det øvrige nævnte, som umiddelbart ligner en 1k Hv.sk.te.
Denne fugl er afgjort ikke en Sandterne, men derimod en Hvidskægget Terne. Gad vide, om tegningerne på kropssiden er rester af adultdragten, da jeg ikke mindes at have set dette på unge Hvidskæggede Terner?
På baggrund heraf ændrer jeg artsnavnet fra Sandterne til Hvidskægget Terne.
Mvh RSN (admin)
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Hej Lars
Jeg synes mere, at disse terner ligner unge Hvidskæggede Terner. Hovedtegningerne er mere "sterna"-agtige og ikke som Hvidvinget Ternes normalt mere isolerede plet, der kan give mindelser om en hørebøffer på den hedengangne walkman.
Endvidere er store dele af ryggen fældet til 2. generations grå fjer, hvilket Hvidvinget Terne ifølge min erfaring generelt gør senere end Hvidskægget Terne, hvor denne rygfældning ofte ofte er ret fremskreden allerede i løbet af september.
Mvh RSN
Mojn Rune,
sidder med samme smag af Hvidskægget Terne i munden som dig, især når man sammenligner med TVN's foto af 1K Hvidvinget Terne fra Etiopien, som er langt mere brunrygget og med hvid blis.
Jens
Dette er Hvidskægget Terne.
Hovedtegningerne har mere mindelser til sterna-terne end til Hvidvinger, det typisk har vinklet mørk øreplet, bredere hvidt parti omkring øjet og meget smallere tegning i nakken. På fuglen til højre ses nogle juvenile fjer med brune vinkelagtige tegninger, der er typiske for Hvidskægget Terne; Hvidvinget har mere ensartet mørkebrune juvenile ryg-og skulderfjer, og de fældes senere end hos Hvidskægget. Sidst i september ville så høj andel af grå rygfjer som det ses her være at forvente hos Hvidskægget, men ikke hos Hvidvinget, der anlægger sin grå "vinterryg" senere end Hvidskægget.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.