Titel: Han med karakterer af racen <i>mystacea</i>
Beskrivelse: I betragtning af, hvor få fald af småfugle, der konstateredes i Eilat i marts og først i april 2013 er det godt gået med hele 2 Menetries Sanger på én dag. Den viste fugl blev et stykke tid, og sang desuden ivrigt indenfor et lille område.
Fuglen havde tydeligt rosatonet bryst, hvilket kunne tyde på mystacea-formen fremfor den mere kontrastløse rubescens.
Beskrivelse: Han ssp. rubescens. Jeg var lidt overrasket over, at hætten på samtlige af de 6 fugle vi så, var mørkere/sortere end jeg havde forventet - og fuglene skulle derfor kigges efter i sømmene for at udelukke Sorthovedet Sanger. Bemærk dog, at hætten gradvis bliver lysere mod nakken, øjenringen er temmelig mat og måske vigtigst, så er tertialerne temmelig kontrastløse - og selv om det er en ssp. rubescens, so er der ofte et svagt rosa strøg på brystet.
Beskrivelse: Han ssp. rubescens. Jeg var lidt overrasket over, at hætten på samtlige af de 6 fugle vi så, var mørkere/sortere end jeg havde forventet - og fuglene skulle derfor kigges efter i sømmene for at udelukke Sorthovedet Sanger. Bemærk dog, at hætten gradvis bliver lysere mod nakken, øjenringen er temmelig mat og måske vigtigst, så er tertialerne temmelig kontrastløse - og selv om det er en ssp. rubescens, so er der ofte et svagt rosa strøg på brystet.
Beskrivelse: Jeg var lidt overrasket over, at hætten på samtlige af de 6 fugle vi så, var mørkere/sortere end jeg havde forventet - og fuglene skulle derfor kigges efter i sømmene for at udelukke Sorthovedet Sanger. Bemærk dog, at hætten gradvis bliver lysere mod nakken, øjenringen er temmelig mat og måske vigtigst, så er tertialerne temmelig kontrastløse - og selv om det er en ssp. <i>rubescens</i>, så er der ofte et svagt rosa strøg på brystet.
Thank you very much, JanJ.
We were quite lucky with these fine Sylvias as two males appearently had a territorial dispute causing them to ignore our presence almost completely as they kept chasing each other constantly.
Silas
Yes, the Zuiko 300 mm f2.8 serves me well. The real advantage is its small size compared to most competing brands with 300 f2.8 or 400 f2.8 (Olympus has a 2x crop factor). So it is easy to hike with the lens for hours - and that is what I am really enjoying. And with a 2x teleconverter you have a 1200 mm equivalent with f5.6 - which in good light even can be used handheld. So I'm quite happy with it - even though I've never seen anyone else shooting birds with this equipment :-)
Silas
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Tak for kommentarerne.
Da denne fugl kun har en svag eller næsten ingen tone af rosa på hals og bryst,blev jeg i tvivl,om det var mystacea og ikke evt. en ssp rubescens.
Her
en særligt rød ssp mystacea fra 21.5, ligeledes fra Igdirområdet helt østpå i Tyrkiet (http://www.pbase.com/dophoto/image/135852685 ) , og
her
(http://www.pbase.com/dophoto/image/125342407) en ssp rubescens med rødt i struben fra Birecik 12.5.
(Klikker man øverst på ”Menetries warbler” ses hele det flotte galleri fra de to områder).
Mit pørgsmål er nu : er Rosasangerne så stedfaste I de tyrkiske områder,at fugle set i Birecik kun kan være rubescens,og fugle fra Igdirområdet tilsvarende mystacea ?
Prøvede derfor at finde andre ting end det rosa,der evt. kunne kendetegne ssp mystacea ifht.
rubescens.(Synes,graden af mørkhed på ryggen kan være svær at vurdere på fotos)
Fandt flg. i Helms ”Sylviawarblers” på s 447 flg,som må pege på fuglen som værende mystacea trods mangelen på en klar,rosa farve :
1) tydeligt grå flanker
2) hætten øverst har mere diffus, svag sort farve
3) hætten smelter mere blødt og glidende over i det
nakkegrå,er mere diffust afgrænset til nakken
(4) lidt finere næb, evt. lidt kortere vingespids?)
Kommentarer er velkomne.
Mvh Eva
Hej Eva
I tyrkiet er de to former formentligt tydeligt geografisk adskilt. Birezik-fuglen er af den lyse form rubescens, i lighed med fuglene fra lavlandsområderne i det sydøstlige Tyrkiet. De er geografisk adskilt fra mystacea, der findes i det allerøstligste Tyrkiet, da bjergene i Østtyrkiet synes at udgøre en barriere for spredning.
Begge former variarer noget angående rosafarvning på undersiden. Kraftigst farvede rubescens (5-10% ifølge egne oplevelser ved Birezik under 5 besøg)kan have tydelige rosa anstrøg på undersiden end angivet i "Sylvia Warblers", ligesom svagt farvede mystacea, som på Evas smukke foto, forekommer.
Mange tak for forklaringen med adskillelsen af racerne via bjergbarrieren samt udredning af fuglenes farvevariationer.
Østtyrkiet er et meget spændende område, hvor en længere,velplanlagt rundtur næsten dagligt kan byde på nye arter.
Mvh Eva
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Mens de fleste ser Rosasanger af den blege form rubescens ved Birezik, er det mindre kendt at den "rigtige" Rosasanger, formen mystacea, også kan ses på en rundrejse i Tyrkiet. Godt nok i et oråde begrænset til grænsegnene mod Armenien øst for byen Igdir, men her lokalt karakterfugl ved småbuskadser, gerne langs kanaler.
Beskrivelse: Efter ABK, AEC, KBJ og jeg havde nydt Lille Sanglærke, fandt vi denne Rosasanger i samme melonmark.
Racebestemmelse baseret på antydning af rosa på brystet;
kønsbestemmelse på begyndende mørk hætte (ses som tøjle samt omkring øjet).
Kommentarer vedr. bestemmelsen er meget velkomne.
Hej Jan,
Det er vist kun ret få individer (gamle hanner om foråret) der har lidt rosa, eller snarere teglrødt på brystet, og kun af racen mystacea.
KMO kaldte den Rosenbrystet sanger (et smukt navn), men navneudvalget er imod navne der består af to ord, så det er blevet til Rosasanger med disse IMO uskønne (og for lægfolk svært forståelige) sammentrækninger, som listen vrimler med (Elleempidonix, Brillevandsanger og Kappetrel).
Jeg tror at navneudvalget her har udvist dets generelle modvilje mod fuglenavne der indeholder personnavne.
Arten hedder jo Menetries's Warbler på engelsk.
En modvilje der har berøvet os det flotte (og stærkt etablerede) Stellers Havørn. E
nkelte er dog kommet gennem nåleøjet feks. Stellersand.
En mesterlig logik.
Mvh.
Peter
English:
Hi David,
Jan and I congratulates you for the fine potrait ....the rest of the text is about the Danish name of the species.
Ja Brillevandsanger er vrøvl i særklasse, hvordan skal det forstås? Da der ikke er tale om en særlig type af vandsanger, må det forstås som brillevand-sanger, om så brillevand er et stednavn eller sådan noget, som man pudser sine øjenforstærkere i, får stå hen i det uvisse :-)
Jeg er helt på det rene med at Navnegruppen burde have lavet et bedre stykke arbejde (eller helt have ladet være), men ret skal nu engang være ret og jeg mener at huske at NaG har kaldt Ovenbird for Brillevanddrossel og ikke Brillevandsanger.
In my oppinion its a pitty the copyright+name is so huge written. It simply destroy the impression of an otherwise sublime picture.
Kind regrads
Michael
Det er noget bedre så! Jeg gik ud fra, at Peter havde refereret korrekt, og kunne godt gennemskue hvilken art det måtte dreje sig om. Kan det have været -sanger i en ældre draft måske?
Helt rigtigt Sebastian.
Beklager min sjuskefejl, pointen er blot var at når navnet består af flere sammensmaskede ord, finder lægfolk det ofte umuligt at vide hvordan navnet overhovedet er sat sammen, skal udtales osv.
Jeg spurgte 5 tilfældige personer om hvor Kappetrel skulle deles.
Alle mente Kappe-trel, selvom ingen vidste hvad en 'trel' var.
Naturligt nok kendte ingen af dem fuglegruppen petreller....
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Den lyse, halvørkenlevende form rubescens af Rosasanger (= Menetries Sanger/Rosenbrystet Sanger) er ret hyppig omkring birezik, og den form, gæstende ornitter i Tyrkiet får set. Den ligner Sorthovedet Sanger, men har duffus overgang mellem isssens sortgrå og nakkens grå. Brystet er lysegråt, undertiden med let rosa anstrøg.
Arten har en karakteristisk vane med at "logre med halen".
Beskrivelse: Mens de fleste besøgende i Østtyrkiet får set den blege form af Rosasanger (Menetries Sanger/Rosenbrystet Sanger)rubescens ved Birezik, har jeg ikke stødt på nogle rapporter, der har denne farveglade form, mystacea, med. Den yngler kun de de yderste østlige afkroge af landet.
De to former yngler allopatrisk i Tyrkiet.
Mystacea ligner mest en alternativt farvet Hvidskægget Sanger: bemærk det lyserøde bryst i god kontrast til hvidt skæg, samt den gråsorte hætte.
Vifandt arten helt tilfældigt, da vi vedlandsbyerne øst for Igdir - langs grænsen til Armenien - gjorde forsøg på at genfinde de kolonier af Grøn biæder, der er meldt derfra. Der var dog kun almindelige Biædere - men sangeren blev en værdsat erstatning.
Beskrivelse: Photo: Aron Edman / Simon S. Christiansen
Tertial pattern.
Taken during spring 2009. In this case the menetries had moulted all tertials while the subalpine had moulted only the innermost tertial.
/SSC
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.