Er der ikke blevet væsentligt færre Gråkrager herhjemme som træk- vintergæster de senere år?
I forbindelse med et meget stort musvågetræk i oktober 1984 ved Falsterbo noterede erfarne 60ér birdere sig, at dette store træk mindede "om et stort kragetræk". En mindelse, det er lidt svært at følge de senere år, hvor jeg synes at der kun kommer småklatter af trækkende krager - slet ike i stil med hvad jeg mindedes fra 1970´erne. Her kunne det spille ind, at vintrene måske generelt er blevet mildere, hvorfor kragerne vælger at blive længere nordpå. Bare en tanke til kommentering.
Hej Klaus.
Her ved Hellebæk/Julebæk plejer vi hver nat på denne årstid at have 2000 - 3000 overnattende kragefugle i de høje træer på skrænten ud mod Øresund.
Vi har talt om, at vi i dette efterår kun har set et fåtal (måske 200 - 300 pr. nat), så der er noget om det, du skriver i dit indlæg.
Lige mine ord, Klaus!
Jeg har også en klar fornemmelse af, at man 'i gamle dage' så betydeligt flere Gråkrager på træk end nu om dage. Klikker man ind på Falsterbo Fuglestations træktællinger bliver man bestyrket i opfattelsen, da man her kan se, at gennemsnittet for trækkende Krager i 1973-2005 ligger på 3988 fugle, mens der i 2005 trak blot 1268, og i 2006 er der indtil nu trukket sølle 744. Derimod er Råge og Allike ikke gået tilbage, Alliken er nærmest gået frem. Jeg kan godt genkende dette billede fra steder som Gilbjerg om foråret og Stevns om efteråret. Ser man på DOF's vinterfugleindeks er dette gået beskedent tilbage fra indeks 100 i 1975 til 86 i 2003, mens ynglefugleindekset er gået kraftigt frem fra indeks 100 i 1976 til 151 i 2004. Så det er åbenbart primært på direkte træk, at tilbagegangen er sket, i det mindste i Østdanmark. I Nordjylland kan man vistnok stadig se trækkende Gråkrager i antal, der er væsentligt større end i Østdanmark, men om tallene også her var større i gamle dage vil jeg overlade til andre at svare på.
Ved Rørvig ses også betydeligt færre trækkende Gråkrager i forhold til tidligere. Lasse Braae talte træk fra Korshage dagligt i starten af 70'erne og lavede vist nok speciale på kragefugle træk. Han nåede i 1974 19030 og i 1975 11820 trækkende Gråkrager. I årene herefter er dækningen ikke daglig og tallene herefter skal selvfølgelig ses ud fra dette, men der alligevel tal der dokumenterer tilbagegangen. Højeste forårstotal i 1980'erne var 3323, i 1990'erne 1283 og siden år 2000 er højeste forårstotal 626 !. Det bekræfter den fornemmelse os der har kikket på træk i snart mange har haft. Årsagen er måske som Klaus siger at Gråkragerne bliver nordpå på grind af mildere vintre en hypotese som Lasse også har nævnt ved flere tilfælde når vi har mødtes om foråret på Korshage i marts-april og har undret os over de manglend trækkende Gråkrager.
Selvom Christiansø ikke er verdens bedste krage-træksted, ses der også her klart færre gråkrager om efteråret end tidligere. Fx bogførtes der i årene 1976-1993 i snit 136 gråkrager/efterår (og 11 af 18 efterår havde mere end 100 krager), men efter 1993 er antallet faldet til i snit 35/efterår (hvor ingen af de 13 efterår havde > 100 krager). Faldet er især sket efter 1993.
mvh
Lynx
Bent Jacobsen har netop mailet, og beretter, at såvel ved Blåvand som Falsterbo er antallet af trækkende fugle gået klart tilbage. Men også de svenske vinterfugletællinger viser tilbagegang, ligesom arten nu er sjælden vintergæst i holland. Der synes altså at være en generel tilbagegang i hele Nordeuropa - og særligt informationerne om det aftagende antal overvintrende i Sverige er interessante, da det jo ikke ligefrem understøtter ideen om, at flere fugle overvintrer længere nordpå. Men Sverige er stort, og muligvis overvintrer flere i dårligere dækkede egne længere mod nord?
Nu så mange erfarne feltbisser allerede har været på banen kunne det være interessant med informationer fra Nordjylland. Skagen var jo tidligere kendt for sit meget stort kragetræk i det tidlige forår.
Indtil videre har Falsterbo i efteråret 2008 kun haft 297 trækkende Gråkrager. Med ugunstige vejrudsigter op til årets sidste dag på træktællingerne i morgen, underbygger det kun de tendenser, flere så smukt har skrevet detaljeret om ovenfor.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.