Regner med, at dette er en af de billeder, Kim nævnte, der viser mørkøjede adulte måger.
Nu skal man ikke regne med, at alle måger kan bestemmes ud fra et enkelt foto. I dette tilfælde synes jeg ikke formen, incl. hoved og næb, afviger nok til at man mistænker noget andet end en sommerdragts Sølvmåge, der har mørkere øjne end normalt. Havde fuglen haft "vinterhoved" - som den fugl fra Enghaven, der har været kommenteret, havde man haft endnu et indicium, men det savnes på denne fugl.
Tælles man udefra må håndsvingfjer 6 have lige meget sort på begge faner. Her burde man se mere på en Kaspisk, især på yderfanen (og vigtigere: omm der var sort på hsf 5, og i givet fald: hvor meget).
Det er svært at argumentete mod denne, når man argumenterer for Enghavefuglen. Men Enghavefuglen har tidligere på vinteren været fotograferet, og så vidt jeg kan forstå har flere med meget jævne mellemrum set mågen. På januar fotos af Enghave-fuglen ser den ganske typisk ud i formen.
Godt at der bliver lagt fotos ud af måger - et emne, der optager få, men som mange føler sig skræmt af. Jeg håber inderligt, at kommentarer til dette emne her på Netfugl ikke udvikler sig i rent fjerknepperi og fældningsdetaljer. Måger er tilstrækkeligt variable til at skabe problemer. Men de er tilstrækkeligt mangfoldige til, at de er et prægtigt studieemne for de, der vil lære noget om dragtvariation og aldersbestemmelse hos fugle. Derfor er de velegnede til kommentering - alle og enhver kan jo afprøve informationerne direkte. Og selv bidrage med nyt, vi andre måtte have overset.
Hej
Jeg kan godt få den til at passe på Kaspisk, bla. pga. meget sort på p5 (som vel er den man ser inderst eller hyr.).
Nok bedst at bedømme jizz på en stående fugl, men den ser i mine øjne ikke helt skæv ud som den ligger der.
Når det er sagt syns jeg ofte man kan komme i tvivl ved bestemmelse af ældre/gamle kaspiske måger - omend de jo også godt kan være helt ligetil.
Bedste hilsner Troels
Man skal være opmærksom på at mågers helhedsindtryk/jizz kan ændres markant i forhold til hovedtegninger – altså f.eks. vinterdragt vs. Sommerdragt.
Øjet har været meget ens og karakteristisk hos de omkring 20 adulte fugle i sommer/yngledragt jeg har set primo januar til medio februar på Fanø. På afstand som et peberkorn, men på nært hold bizart katteagtigt med rød (+ anelse purpur) orbital/øjering – de ligner noget fra en anden planet!
Jeg bliver nød til at sende en CD til Netfugl, derfor varer det et par dage førend de andre fotos kan komme på. Spørgsmålet er om det kan betale sig at kommentere før da! Der bliver også nogle hoved-close ups.
Jeg vil give KMO ret i at den ikke ligner en Kaspisk Måge. Jizzet virker ikke rigtig, hovedet ikke rigtig fladt. I samme periode som Kim Fisher nævner har jeg kigget mange tusinde måger igennem fra Hvidbjerg Strand til Blåvand. Her har jeg fundt ca. 5 mørkøjede fugle, som udover denne karakter ikke havde andet til fælles med Kaspisk Måge. Jeg har ikke kunnet fundet nær så mange Kaspiske Måger som på Fanø. Jeg har blot fundet 5 fugle, hvor de 4 af fuglene var 2K mens det kun er blevet til en adult. De 5 fugle blev fundet i to omgange, 2 primo jan og 3 primo feb. Herefter har jeg ikke kunne finde en eneste. Lidt pudsigt der er så stor forskel på Fanø og Blåvand hvad angår aldersfordeling samt hvor lang tid de er i området. Det kan nævnes at den ene 2K fugl fra feb var farvemærket og ringmærket i det sydlige Polen som unge i 2004. I denne koloni skulle man have kendskab til at vores alm Sølvmåge skulle have hybridiseret med Kaspisk Måge. Hvilket jo ikke gør livet nemmere for os feltornitologer.
I mina ögon är detta ingen cachinnans. Har sett åtskilliga fåglar med dylikt utseende i sydöstra Skåne på sista tiden.
Härom veckan var jag nere och studerade trutar med bl.a. Hans Larsson i sydöstra Skåne. Vi hittade då en fågel vid Skillinge hamn som vi initialt tyckte såg bra ut för en ad cachinnans. Den fågeln var mycket lik den ovanstående fågeln. Hasse lyckades videofilma fågeln när den lyfte och när vi sedan studerade vingteckningen i still-mode på kameran kunde vi bara konstatera att den såg helt normal ut för argentatus.
Adulta argentatus med mörk iris verkar uppträda mer och mer frekvent ju längre fram på vintern man kommer. Tror därför personligen att det är lätt att låta sig luras att man ser en cachinnans när det i själva verket bara rör sig om en mörkögd argentatus. Det krävs alltså, enligt mig att man är extra kritisk när man bestämmer ad cachinnans vid den här tiden på året.
Normalt hos trutar ligger ju hp5 dold under tertialerna (om ej slitna). Om man som KMO räknar pennorna utifrån och in så blir det ju hp6 som ligger där på 5:ans plats. Var är då 5:an? Om man förutsätter att 9:an och 10:an överlappar (?) så ligger ju 5:an där med ett brett svart band! För övrigt får man inte direkt cachinnans känsla. Hälsn jan Jörgensen
Hej alle
Som Troels tidligere påpegede er den ovennævnte inderste synlige håndsvingfjer i venstre vinge vel p5?
p10 er vel skjult bag p9, som er den der ses yderst i venstre hånd?
Ellers er der meget forskel på tegningen/mængden af hvidt i de to p10´ere, idet p10 i den højre vinge ser ud til at have helt hvid spids (dvs. sammensmeltet vindue og spids).
Er jeg helt galt afsporet?
For at kommentere på noget helt andet, så nævnes det i ”Gulls”, at blot én ud af 5000 Sølvmåger har mørkt øje (finsk undersøgelse). I skærende kontrast hertil læste jeg under kommentarerne til et billede af en mørkøjet sølvmåge på http://www.fugler.net/, at ca. 2 % af Sølvmågerne har mørk iris. Hvor dette tal haves fra ved jeg ikke. Hvad skal man tro? Andelen er i hvert fald noget højere end 1/5 promille efter min bedste overbevisning.
Mvh Rune
Rune citerer fra "Gulls". Oplysningen om under 1 af 5000 er korrekt, den er stilet til rådighed af Harry J. Lehto. Hvis man læser længere nede - under adult summer, fines en supplerende oplysning: Eye might darken slightly before onset of breeding season; in mid.-late Jan. iris colour of 222 birds recorded: pale yellow to creamy in 217, dark geryish-yellow in 2 and brownish in 3". Dette er i linie med de alternative oplysninger, der refereres til.
Upplysningen på www.fugler.net som RSN refererar till - att 2% av gråtrutar har mörk iris korrigerades dagen efter till 0,02%.För övrigt håller jag med DE om att vara extra ktitisk när det skall bestämmas ad cachinnans. Det finns ju fler tyngre vägande karaktärer att ge akt på än ett mörkt öga! Hälsn Jan Jörgensen
Hej kim
Det er nogle fine billeder du har lagt på netfugl, men jeg kan nu heller ikke få det til andet end en Sølvmåge med kraftigere rød øjenring end normalt, der gør øjet mørkt. Vingen ser også for lys ud i forhold til kaspisk. Jeg har selv lige fotograferet en lignede Sølvmåge i går ved Utterslev mose og sendt billedet til netfugl sammen med nogle af en Kaspisk fra søerne i kbh., så der er noget til sammenligning. Hilsen Jakob Dall
Med risk för att vara tjatig - om det nu inte är en cachinnans vi ser här, på grund av ovanstående kommentarer, utan istället en argentatus, så är det ju en intressant sådan! Om man bortser ett ögonblick från det mörka(re)ögat och koncentrerar sig på vingen så ser envar att där är mycket svart, som sträcker sig långt innanför tertialsp,(typ michahellis, och föralldel även vissa argentatus). Framförallt gillar jag inte att se en argentatus med så brett svart band på 5:an. Hlsn J.J
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.