Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Lærkefalk - (Falco subbuteo) - Eurasian Hobby
Fugleart (IOC): Lærkefalk (Falco subbuteo) Eurasian Hobby - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: 1K, mørk variant
Lokalitet: Nabben, Falsterbo, Skåne, Sverige
Dato: 10. september 2012
Billede info: Mørk variant af Lærkefalk, 1K. Denne fugl har varmt brun baggrund på kroppen og lidt bredere samt mere diffuse striber end normalt. Undervingen er ganske mørk, kun med smalle lyse tværbånd på dækfjerene og mørkere bundfarve på svingfjerene, hvilket gav en mørk undervinge i felten (men ikke tofarvet) med tendens til mørk bagkant.
Størrelse og proportioner helt identisk med Lærkefalk, så ingen "eleonoralarm" her.
Billede opsætning: Canon EOS50D med 400 mm. tele
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Uploadet den: 10. september 2012
Hits: Billedet har været vist 2234 gange.
DK List Ranking: Set af 932 ud af totalt 1509 personer!Kommentarer:

Peter Sunesen skriver tirsdag 11. september 2012 kl. 10.18
Hej Klaus,

Forstår godt hvad du mener (at denne fugl ligger i den mørke ende af den normale skala), men syntes ikke at der er grund til at kalde den 'mørk variant', da de 'ægte' mørke varianter af arten konstateret i Italien, (men endnu aldrig fra norden?), jo er meget anderledes i udseende.

Nemlig så mørke på undersiden at striberne kun anes, og de hvide felter hovedet så formørkede at udseendet mere ligner mørk fase af Eleonorafalk.

Mener at nærværende fugl er ret normal, og at der kan findes mange billeder af ungfugle med ligeså brede striber med lige så gulbrunlig bagrundsfarve, især fra om efteråret.

Lærkefalken varierer ikke ret meget - langt mindre end ung Vandrefalk. Hovedets overside/pande er nok mere variabel end striberne på undersiden, da nogle fugle har så brede lyse bræmmer, at de næsten tangerer unge Aftenfalke, hvilket nærværende fugl slet ikke gør.
Klaus Malling Olsen skriver tirsdag 11. september 2012 kl. 11.14
Hej Peter

Jeg påtænkte at skrive "mørkere type", hvilket ville have nuanceret udtrykket en anelse, men valgte bevidst det mere provokerende "mørk variant", da dette mere radikale udtryk lettere vil kunne modsiges, og dermed diskuteres.
Fuglen fremstod som mørkere på kropsunderside i felten, og på en del andre fotos virker den tydeligt brunere; jeg valgte dette foto, der bedst viste undervingens tegning også.
Der var tale om et ræt mættet farvet individ, hvilket måske bedre ses på et andet foto, hvor oversiden ses godt. Her er den mørkere end de illustrationer, man kan se i f.eks. "Fugle i Felten" (hvor reproduktionsfasen nok har skabt et let forvirrende blåstik) eller hos Jonsson, der vælger at vise en usædvanlig lys overside, der under alle omstændigheder er udtryk for den lyseste del af variationsspektret (s. 166; undersiden s. 167 matcher bedre den her viste fugl). "Rovfugle i Felten" illustrerer en fugl med tydeligt lysere undersiden, men en overside, der er mørkere end i Jonsson. Alle illustrationer viser dog en overside, der er lysere end denne fugl fremviste i felten, hvor den nærmest virkede sortagtig.
Jeg er enig i, at overside nok varierer mere end undersiden, men er opmærksom på, at de fleste bøger viser oversider i den lysere ende af spektret. Jeg vælger at vise en fugl der er mørkere end gennemsnittet, men i felten kommer tæt på det ret ensartede mørke indtryk, en Lærkefalks overside normalt giver.


Johnny Madsen skriver torsdag 13. september 2012 kl. 00.09
Må være samme individ, som jeg har taget på spidsen af Nabben samme dag. Ret mørk bagkant på vingerne. Se HerNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.064 sek.
til toppen