Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Klippestenpikker - (Oenanthe lugens) - Mourning Wheatear
Fugleart (IOC): Klippestenpikker (Oenanthe lugens) Mourning Wheatear - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Basalt Wheatear (Oenanthe (lugens) warriae)
Lokalitet: Ovda Valley, Negev, Israel
Dato: 28. marts 2012
Billede info: Basaltstenpikker er en sort form for stenpikker, der - indtil videre - regnes som en mørk form for Klippestenpikker, der er begrænset til basalt-ørken i nordlige Jordan og sydlige Syrien. Denne fugl er p.t. stationær i Ovda Valley i Negev, Israel, hvor den har opholdt sig et stykke tid. Den udgør det 6. fund for Israel.
Billedet er primært uploaded for at man kan sammenligne dens meget hvidlysende vingetegning med den sorte stenpikker, der sidste maj opholdt sig nær Sanliurfa i Østtyrkiet. Den tyrkiske fugl voldte en del hovedbrud. Der var gode argumenter for at nenævne den som en sort form for Hvidrygget Stenpikker,som den ligger som i Netfugls Galleri. Især kan det anbefales at studere flugtfotos, samt Eva Foss Henriksens fremragende studie af den sorte stenikker sammen med den hun af Hvidrygget Stenpikker, den dannede par med.
Den isrelske fugl forekom anderledes i jizzet med relativt større hoved og kortere næb (der gav den en hovedform- og farve ala Sort Bynkefugl), ligesom svingfjerene forekom langt mere hvidlysende end hos den tyrkiske fugl - næsten ala Husskade.
Den israelske fugl blev mere end nidkært overvåget af Hadoram Shirihai, der kunne meddele, at Basaltstenpikker med hensyn til morfologi, mål, adfærd og sang adskiller sig fra Klippestenpikker, som den ellers regnes som en mørk form af. Iflg. HS kandiderer den til artsstatus under navnet Oenanthe warriae. HS var i øvrigt af den mening, at også den tyrkiske fugl var en Basaltstenpikker.
Udover dette foto haves yderligere et fjernfoto af den siddende fugl, som kan uploades hvis der er interesse for det.
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Uploadet den: 8. april 2012
Hits: Billedet har været vist 1976 gange.Kommentarer:

Peter Sunesen skriver mandag 9. april 2012 kl. 13.46
Hej Klaus,

Godt med disse feltindtryk - det lader til at det lyse 'flash' på hånden springer meget i øjnene, i forhold til på tyrkiske fugl.

Det kan undre såre, at HS mener at kunne bestemme den tyrkiske fugl til Basaltstenpikker, for rent bortset fra udseendet/proportioner osv., er der jo det geografiske og biotopsmæssige fundsted, samt adfærden og pardannelsen med en hun af Hvidrygget at indregne i deduktionen.

Skal du på et ny tur til Østtyrkiet igen i år?

Hvis ja, vil jeg - med fare for at støde enkelte - opfordre til playback af Hvidryggets sang, om du skulle finde en lignende sort han igen. Om den svarer med samme tungemål eller ej, må vel interessere HS, skulle man mene....


Klaus Malling Olsen skriver tirsdag 10. april 2012 kl. 11.17
Hej Peter

HS´s statements undrede mig også, da den tyrkiske fugl afveg en del fra den herværende. HS har angiveligt studeret Basaltstenpikker i nordlige Jordan til et studie, der er publiceret sidste december. Jeg søger nærmere på dette og vender tilbage.

Desværre ikke i 2012 til Østtyrkiet, der ikke er med i forårets tournéplan. Jeg skal gerne forsøge med hensynsfuld playback ved eventuel konfrontation med en lignende fugl i fremtiden.Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.036 sek.
til toppen