Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Jacobinergøg - (Clamator jacobinus) - Jacobin Cuckoo
Fugleart (IOC): Jacobinergøg (Clamator jacobinus) Jacobin Cuckoo ssp. pica - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Baringo, Kenya
Dato: 26. juni 2011
Billede opsætning: Canon 600D + Canon 300mm. 4,0 IS
Fotograf: Hans Henrik Larsen, Danmark
Uploadet den: 16. august 2011
Hits: Billedet har været vist 1485 gange.Kommentarer:

Uffe Gjøl Sørensen skriver tirsdag 16. august 2011 kl. 15.23
Rigtig dejligt billede. Race-stemmelsen af Jakobiner-gøge er vist mest noget med mål og så noget subtilt med fine streger på struben/brystet eller ej. Hvad afgør racebestemmelsen af fuglen på dette billede? Ssp. pica yngler ganske rigtigt i Kenya i månederne marts-oktober, men ssp. serratus fra det sydlige Afrika er samtidig 'vintergæst', idet den udenfor egen yngletid trækker mod nord. De to racer gentager i øvrigt tricket i omvendte roller, idet ssp. pica er 'vinter'-gæst i det sydlige Afrika, når ssp. serrator har yngletid i månederne oktober-april. Gøgene på vinterophold bruger bl.a. tiden på fældning og er diskrete - modsat ynglefuglene. Så den umiddelbart flotte dragt og synligheden taler for en korrekt bestemmelse. Hvis de ikke de brunlige håndsvingsfjer antyder noget om gamle fjer, der står foran fældning?


Hans Henrik Larsen skriver tirsdag 16. august 2011 kl. 17.37
Hej Uffe.

Racebestemmelsen af Jacobinergøgen på billedet, er bestemt fra billederne i Stevenson`s Birds of East Afrika hvor Ssp. Pica er afbilledet med lyst bryst, hvorimod den "normale" er afbilledet med mørkt bryst.
Ellers har jeg overhovedet ikke kendskab til arten.

Rigtigt fint med den uddybende kommentar omkring træk osv.

Mvh. Hans Henrik.


Uffe Gjøl Sørensen skriver tirsdag 16. august 2011 kl. 18.17
Underarten serratus forekommer i både en fase med sort underside og fase med hvid underside. I yngleområdet findes den sorte fase fortrinsvis i kystnære områder i Sydafrika, dvs. en mindre del af udbredelsen og alt andet lige må det også være den sjældneste fase.
Mens en Jakobinergøgen med sort underside derfor kan bestemmes til racen serratus, vil et eksemplar med hvid underside kunne være begge racer og en bestemmelse bør bygge på mere detaljerede oplysninger.
Generelt skal man være meget forsigtig med at sætte racenavne på fugle alene ud fra oplysninger i felthåndbøger, da der her i sagens natur ikke altid er plads til at give fuldt udtømmende oplysninger.Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.040 sek.
til toppen