Hvad sker der på Færøerne?
I løbet af ca. en uges tid har de haft 5 nye arter for øerne. Lille Bjergand, Sort Glente, Hvidskægget Sanger, Nattergal og her Rødrygget Svale.
Har der været specielle vindforhold der retfærdiggør dette.
MVH LAA
Hej Lars
Ja, det kan man godt sige. Vi har haft megen vind fra sydøst den seneste uge, og det har givet stort fald af småfugle. Alene på Svínoy var der 18. maj +20 løvsangere, +15 gransangere, 3 tornsangere, 2 gærdesangere, 2 havesangere, rødstjerter, grå fluesnapper, landsvaler, nattergal m.m. Sidste nat lader det til, at der har været endnu større fald, idet der var over 30 småfugle i den lokale plantage i Klaksvík, der ikke ligger super for trækfugle.
Den kraftige østenvind har givet godt fald på Mykines, hvor Hans Eli var ude i et par dage. Han fandt både hvidskægget og rødrygget svale. Fordelen ved denne ø er, at der intet kraft er, og fuglene er derfor rimelig nemme at finde. I plantagerne kan de let forsvinde som dug for solen.
Den lille bjergand ankom i forbindelse med et kraftigt stormlagtryk fra New Foundland, der også gav lille bjergand og brunhovedet kostær på Shetland (og sikkert også småfugle på de sydlige og vestlige øer på Færøerne, der aldrig blev fundet).
Sort glente kom efter 2 dage med vind fra NV og er lidt af en gåde, idet den ikke matcher en fugl, der var tidligere i år på Shetland, idet halen mangler en fjer og har anderledes slid.
Men ja, øget aktivitet, held og gode vejrforhold er vel de primære årsager til fund af nye arter. Men de nye skal også ses i lyset af over 40 fund af SU-arter i år (lige så mange som et helt 'normalt' år).
Mvh Silas
Hej Silas
Hvor mange kigger aktivt på fugle på Færøerne og har det ændret sig på det sidste.
Med ordet retfærdiggør prøvede jeg bare at understrege at der jo ikke i samme grad har været hits i Danmark i den senere tid.
Mvh Lars
Jeg skal der op her den 21 juni og er der på ferie så jeg spørg dig silas om man kunne få dit mobilnummer så man kunne kontakte dig vis man så noget spændende.
MVH Ragnar
Ja, Ragnar! Sig endelig til, hvis du skulle se noget usædvanligt. Hvis du har et nr, kan jeg også lige sende en sms, hvis der skulle dukke noget sjovt op.
Vi er kun en lille håndfuld, der regelmæssigt tager ud for at se på fugle, så der er brug for al den hjælp der kan skaffes :-)
SiO
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Hej Silas!
Jeg skal da lige love for, at Færørerne styrer showet pt. Det er saftsuseme godt gået med alle de rarieteter.
Det var måske en god idé at gøre sig nogle noter om vejret, fronter h- og lavtrykssplaceringer for denne periode, for over tid at kunne varsle et 'rare birds alert' for Færørerne.
Stort tillykke med fundet.
MVH - Lars
Hej Lars
Hehe... ja, jeg har næsten kikket lige så meget vejrkort som fugle det sidste halve år. Generelt er højtryksvejr og frisk vind fra sydøst kombineret med højtryk over Nordsøen rigtig godt. Østenvind gir i det hele taget fugle.
Yanks er meget sværere at forudsige. Jeg bor selv i den nordøstlige del af Færøerne (dvs ikke det bedste sted til yanks), og har ikke mulighed for at tjekke Mykines og vest generelt. Men højtryk over New Foundland/Canada kombineret med dybe østgående lagtryk er en god cocktail for yanks. Præcis disse forhold var nu da lille bjergand dukkede op her.
Ellers er Færøerne i april-juni og aug-okt generelt giftige. Dog er nord og nordvestenvind skod, og det var det dominerende vejr under operation Færøerne.
Mvh SiO
Ja, det går forrygende i Nordatlanten i denne periode og viser virkelig noget om Færøernes potentiale som trækopsamler fra et meget stort område. Seneste nyt er fra Nólsoy denne formiddag, hvor Jens-Kjeld Jensen pga. en skadet hånd hidtil ikke har haft sin helgolandsrusen åben. Men nu skulle det så være alligevel - og med det vuns var en Hvidskægget Sanger klar til ringmærkning, Færøernes nr. 2 (og inden for samme uge)og denne gang en hun.
kh Søren
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.