Beskrivelse: Adult med ren-hvid hale - i modfsætning til andre adulte Havørne fra samme lokalitet; individer som udviste markante sorte haletegninger på halen.
Titel: Ad. Havørn med markante sorte tegninger på halepartiet
Beskrivelse: Adult med markante sorte tegninger på halepartiet. Jeg er en smule lunken ved udfarvede Havørne med så markante sorte tegninger... Har iagttaget adulte Havørne i Europa med sorte tegninger på halepartiet, men ikke i samme udstrækning. Monstro - der kan være tale om ssp? Er der tale om og har nogen viden om beskrevne ssp fra østlige bestande af Havørne? Jeg har iagttaget Havørne - især immature - i Centralasien med afvigende tegninger; omend ikke på halepartiet.
Beskrivelse: Ørne og glenter... Langt ude på isen røgter fiskerne hver morgen deres garn, og tiltrækker horder af glenter og ørne. Billedet viser kun i ringe grad hvilket spetakel der reelt udspiller sig. Antallet af glenter omkring fiskerne antager til tider vanvittige proportioner med 3-400 fugle. Dertil skal lægges c.50-60 ørne - både Steller's Sea Eagle og Havørne. Som man fornemmer sidder ørnene - selv adulte - ganske nær fiskerne; ofte blot 30-40 meter. Det ER vitterlig uvirkeligt at overvære, men verdensklasse! Selv "nøjedes" jeg med at nappe billederne når ørnene fløj til og fra deres hviletræer. Selv på lang afstand var ørnene stensikre vidner når fiskerne begyndte at smide affaldsfisk, og afsted fløj de. På lang lang afstand genkender ørnene og glenterne fiskerne "jizz." Selvfølgelig prøvede vi at "ligne" fiskere, men blev gennemskuet og kunne ikke lokke ørnene på samme korte distance. Nuvel, det var rigeligt flot, men næste vinter vil man uden tvivl se undertegnede iført et stk snescooter (der er langt ud til ørnene og enkelte passager er vandfyldte; men en snescooter kører let og elegant over 5-10 meter åbent vand...), et par lange stænger og koreahue. Så sker der ting og sager...
Rovfuglene spiste sig hurtigt mætte og tilbragte derefter det meste af dagen siddende i træerne - på et par af mine billeder fornemmer man pænt med ørne i de enkelte træer; men jeg har billeder af træer hvor der sidder over 40 ørne. Og glenter... tjae, nogle gange hundredevis siddende i træer.
Så det er vitterligt fantastisk og aldeles ugengiveligt på et par billeder.
Sidst kan jeg nævne at nogle dage talte vi mere end 500 ørne siddende på isen... ikke noget der kunne imponere de lokale birdere, men rigeligt. R-I-G-E-L-I-G-T...
Hej Michael
Fantastisk historie - tak fordi du giver dig tid til at skrive alle disse informationer - det gør unægtelig billederne mere interessante med lidt baggrund!
De bedste hilsner fra Nuuk,
Carsten
Fuldstændig himmelrådende, mageløst fantastisk!!
Jeg MÅ opleve det!
Spørgsmålet er, hvordan kommer jeg til det sydøstlige Hokkaido hurtigst muligt fra flyet, så jeg (gen)ser så lidt som muligt af Japan? Kan det nåes på en forlænget week-end fra København? Arbejdet skal jo passes.
Kan man leje en guide?
Mange hilsener Kim Frost
Tak for ordene!
Jeps - overmåde fantastisk...
Nej, kan ikke nåes på en forlænget week-end, med mindre man får assistance af NASA. Desuden vil det være synd og skam... synd og skam at misse alle de øvrige fantastiske fugle, der er at opleve på Hokkaido.
Vist er Steller's KONGEN men i så fald må Blakistons Fish Owl være dronongen. Dertil kommer der dusinvis af prinser og prinsesser... de smukke japanske traner, mågerne, alkefuglene, mm og ikke at forglemme når man alligevel er på de kanter om vinteren - en afstikker til øen Kyushu syd for Tokyo. Et must med fire arter traner, overvintrende sibs og eksempelvis en dag hvor man lige napper - Segland, Mandarinand og Sib. krikand - og med lidt mere benzin i blodet en overvintrende Scaly-sided Merganser. Osv osv...
Det er synd og skam ikke at få de andre fugle med - og desuden er der utroligt smukt på Hokkaido - og for den sags skyld - Kyushu.
Nå.. tilbage til ørnene. Det kræver lidt mere tid - en uge kan gøre det, og så varierer ansamlingerne af ørne fra vinter til vinter. Denne vinter var også præget af mildt vejr og ørnene var ikke at finde de vanlige steder på Hokkaido; ihvertfald ikke hvis man skal opleve disse store antal.
Det mest berømte sted er Rauso - en lille fiskerihavn. Her opleves også store antal ørne, men efter min mening/overbevisning, er det ved at udvikle sig til et cirkus! Et cirkus af hungrende fotografer fra ind- og udland, som (når der er havis) sejler ud med isbrydere og kaster fiskeaffald ud, for derefter at hale isflagerne ind i havnen, så der kan skydes løs.
Ikke lige min kop kaffe.
Så det kræver altså lidt lokal assistance - og der er meget meget få guider på Hokkaido. Eller lidt mere end et par dage for at lokalisere ørnene.
Men så er der osgå budt op til dans...
Mit bedste bud er at afsætte en uge, hvis man KUN vil opleve ørnene. langt bedre er 14 dage, hvor man snupper det meste.
Og kan man samle et lille hold af begejstrede 4-6 pax - ja så er banen kridtet op - også for en rimelig penge.
Og jeg SKAL afsted næste vinter - 14 dage! selvfølgelig for at gense ørnene, men sandelig også for at gense stederne, fuglene og spise den fremragende mad som også gør Japan til et mesterligt rejsemål. Hvis man fornemmer en vis appetit på de rå fisk, skyldes det fra min side en efterhånden sand afsky for fåre- og lammekød... Japan er gastronomisk en oase til afveksling fra Centralasiens fårekød...
Og så er Japan ubetinget det land hvor jeg i dén grad har følt mig sikker og tryg. Japanerne er utroligt gæstfri!
VH/Michael
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.