Beskrivelse: Adult Kaspisk Måge. Arten er repræsenteret godt i Netfugls galleri, men her lige én adult mere. Bemærk hvidt hoved, der er lidt mindre, og her lidt mere kantet end Sølvmågens, samt de mørkere øjne, der typisk ser ud som en pistolskud midt i det hvide hoved. Her skal det siges, at en del Kaspiske er næsten sortøjede, men andre har lysere grundfarve end vist her - samt at Sølvmåger med hvidt hoved (en lille andel ult. sept. - dec., men stigende efter nytår!) ofte får "mørkere øjne" grundet de hvide omgivelser. Hos typiske efterårs-sølvmåger fremhæves de hvide "Bertel Haarder-øjne" dog af mørk tegning omkring øjet.
Næbbet er slankere end Sølvmåges og typisk let grøntonet, ligesom det er almindeligt, at der er mørke tegninger ved næbspidsen hos fugle i adult dragt, som her. Desuden ses de tynde, mærkeligt "affarvede" og gråtonede ben, der er typiske for arten.
Fuglen havde i flugten sort tegning indtil p5, der havde den for arten typiske sorte vinkeltegning. Hvis ønskes kan flugtfotos af fuglen uploades. Fuglen havde den yderste håndsvingfjer - p10 - i vækst.
Antallet synes at variere en del fra år til år, og således optrådte færre end normalt disse dage på Bornholm, hvor vi først efter et par dage fandt et par klassiske fugle.
Beskrivelse: Adult Kaspisk Måge - foto af <a href='http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=30226'>den stående fugl</a> er allerede uploadet.
Fuglen har den yderste håndsvingfjer i vækst. Denne kaldet blandt mågefreaks "p10" (p=primary). Mågerne har 10 synlige håndsvingfjer, og den inderste benævnes altså p1. Denne fældes først, og fældningen bevæger sig herfra ud mod vingespidsen, så p10 fældes sidst.
Ved bestemmelse af Kaspisk måge og Middelhavssølvmåge fra Sølvmåge er tegningen i vingespidsen vigtig. Her bør man fokusere på den mellemste håndsvingfjer p5. Denne har hos Kaspisk og Middelhavssølvmåge udbredt sort tegning på både yder- og inderfane. Hos Kaspisk måge typisk som sort "vinkel", da der er mere sort på yderfanen end inderfanen. Hos Middelhavs er andelen sort mere ensartet, hvorved et større sort og rundere felt opstår. Adult Sølvmåge mangler eller har svag sort tegning på p5, normalt højst som sort plet på yderfanen. Yngre adulte kan dog have sort tegning som Middelhavs, men mangler denne, signalerer det Sølvmåge, og diskvalificerer herhjemme de to sydlige arter.
Det skal for en ordens skyld tilføjes, at ganske få Middelhavs (og formentligt Kaspisk) man mangle denne, men så er vi ude i det absolutte detalje-mageri.
Jeg synes deter svært at tælle disse svingfjer, måske bare fordi jeg ikke forstår fjers udformning helt. Jeg kan godt se, at P10 er meget kort. P9 ser dobbelt ud for mig. Er det fordi P9 og P8 ligger meget tæt og det faktisk er to fjer vi ser her, eller ser P9 bare "dobbelt" ud ?
Hvis det sidste er tilfældet vil jeg sige, at på den på billedet nederste vinge, så er der sort helt ind på P5, men hvis "P9" faktis er to fjer, så er der sort helt ind på P4 ;)
På den øverste vinge er der en mini sort plet, som befinder sig på P4, eller P3, hvis "P9" faktisk er to fjer.
Hej morten
Du har ret i at p9 ser lidt "dobbelt" ud, da den hvide plet virker brudt. Det er lettere at tælle "indad" på den synlige undervinge. Faktisk har denne fuglogså en lille sort plet på p4 på overvingen; svært at afgøre på undervingen, hvor mønsteret kan vær skjult ved at p5 dækker over tegningen.
Morten.
Om man är osäker på en bild som denna hur hsf ligger kan man räkna innifrån, dvs hsf 1 som du ser har en annan form och med en smalare vit spets än armpennaorna. Det kräver ju en bra bild (som Klaus här).
Intressant det Klaus nämner ang. hsf 5 och dess teckning -dvs att det svarta på ytterfanet är bredare än det på innerfanet i motsats till medelhavstrut där bandet är ungefär lika brett på båda fanen. Detta stämmer bra på många adulta kaspiska - och det oavsett bredden på bandet (som ju varierar i bredd). Ibland kan man se adulta kaspiska med ett brett band på ytterfanet men bara med en liten fläck (dott) på innerfanet, liknande den på hsf 4 här. Man ser också ibland kaspiska med ett smalt band på hsf 5 där bredden är lika på båda fanen. Emellertid föremommer det även hos vissa välmarkerade medelhavstrutar ett band på hsf 5 som är identiskt med den på Klaus kaspiska här.
JanJ
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.