Beskrivelse: En "giftig" hybrid, der på afstand helt ligner Lille Bjergand. Nærmere studier viser dog afvigelser:
1: Hos Lille Bjergand er næbneglen smal, og ikke voldsomt meget anderledes i form og størrelse end næseborene (der er ret store og åbne hos Lille Bjergand). Hos denne fugl er næbneglen bred og trekantet med en lille mørk forlængelse langt næbspidsen. Dette viser at fuglen ikke er en artsren Lille Bjergand, da næbnegl og spids har træk fra Troldand (og teoretisk set Bjergand).
2: En anelse kort top kan ses i nakken (dog ikke på dette foto), ikke en knold
3: ryggens vatring er for svag for en ren Bjergandetype (begge arter) og viser træk fra Troldand
4: Størrelse identisk med eller ganske lidt større end Troldand.
Formentligt hybrid Troldand x Lille Bjegand med forbehold for Troldand x Bjergand
Uploadet 2016-10-21
Publiceret
2016-10-21Aythya affinis x Aythya fuligulaLesser Scaup x Tufted Duck
1653
Kommentarer
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Hvis mønsteret fra de tidligere vinter gentager sig - hvilket forudsætter, at det er den samme fugl, der nu igen huserer i Nordsjælland - vil anden dukke op på flere forskellige steder, hvorfra den hurtigt forsvinder igen. Da flokke af Aythya-dykænder tilbringer store dele af dagen sovende, er det sin sag at finde Halsbåndstroldanden i de store troldandeflokke. Som det ses her er der ingen grund til at opgive: hannens grå flanker er i meget stor kontrast til hvide forflanker, der virker som en stribe, der strækker sig lidt længere op mod nakken end hos troldænderne. Desuden er hovedformen typisk, næsten pyramideagtig med bredere basis, men tyndere top end hos troldænderne, hvis nakketop yderligere forstærker indtrykket af en ret bred isse - sammenlign med de omkringsvømmende troldænder.
Netfugl er fortsat det eneste reelt seriøse forum for den slags feltbestemmelses-ting på nettet, der kan nå et stort publikum, som måske ikke er på Facebook. Der er alt mulig grund til at vedblive med at støtte initiativet.
Ifølge Cramp og Wildfowl bevarer ad han de renhvide overvingetegninger i eclipsedragt, og det er jo ikke tilfældet med denne han, endvidere er næbbet ret mørkt, hovedet ret brunligt, ergo må der være tale om en 2 k.
Der lader til at være noget mystisk ved bøffelænder! ;-)
Vi er naturligvis enige om, at dette er en han, og det kan ikke være en 1K-fugl, når den har så tydelige hvide vingedækfjer og skulderfjer.
Ifølge Cramp burde en adult Bøffeland være færdig med både krops- og vingefældning for længst, men måske tager Cramp fejl her! Ligeledes ifølge Cramp er 2. vinterdragt lig den adulte vinterdragt. Det tror jeg på for sådan er det hos Hvinand. Eller tager jeg fejl? Er der nogen der kan kende en Hvinand i 2. vinterdragt fra en adult Hvinand?
Derfor må Esrum-fuglen være en 2K+-fugl i (måske?) noget forsinket fældning. Følgende link viser en lignende Bøffeland fra Holland i september 2006 (formodentlig en adult han - er det mon ikke den tilbagevendende 2004-fugl fra Barendrecht? - dvs. en 3K).
Om Esrum-fuglen så er en 2K eller en 3K+ tror jeg det bliver svært at afgøre. De grumsede krops- og hovedfjer er rester af eclipsedragten, og de vil formodentlig blive fældet i de kommende uger. Det ser ud som om fældningen af vingefjerene er afsluttet på Esrum-fuglen.
Derfor er mit bud: Bøffeland han 2K+
Vi kunnne idag konstatere at den ikke har nogen ringe, det blev set da den lå og pudsede sig hvor den nærmest lå på ryggen med benene lodret i vejret, den stod iøvrigt kortvarigt på noget, hvor dem som var til stede kunne konstatere det samme. Baskede kortvarigt med vingerne, hvor det i skyndingen så ud som om vingetegningerne var som ad han, men umuligt at være sikker.
Da bøffelanden på et tidspunkt fløj fra midten af søen til den sivkant, hvor den mest opholder sig, så jeg nogle rene hvide (rektangulære ?)felter på vingerne.
Da det gik meget hurtigt, nåede jeg ikke at tage et billede.
Jeg er blevet opmærksom på en mere nærliggende forklaring på det grålige, grumsede indslag på de hvide fjer på hovedet og kroppen. Hos nogle arter er nyfældede 'hvide' fjer noget grumsede. Det forsvinder i løbet af nogle måneder som følge af blegning.
Jeg tror det måske er det, der er tilfældet hos Bøffeland i efterårsmånederne. I givet fald er denne fugl altså færdig med fældningen for i år.
Begge gange jeg har været oppe og se den, har den pillet sig sig ofte hvorved kropsfjer er fløjet væk, så for mig ligner det en fugl som er igang med en fældning.
Til almen orientering kan det nævnes, at den returnerede hollandske fugl fra Barendrecht er meldt fra den 4.10.
Den er dermed returneret til sit vinterkvarter nogenlunde samtidigt med denne fugls opdukken.
Det bliver spændende at se, om SU godkender fundet som en kat. A. Jeg har nu krydset den på min personlige liste, men denne liste er nu heller ikke styret udfra en videnskabsmæssig vinkel, men blot ud fra glæden ved at kigge på fugle kombineret med integritet og dømmekraft :-)
Da jeg så fuglen var der ingen umiddelbare tegn på fangenskabsrelaterede ting som farvemærkning og klip i vingen mm., så mon ikke den er go' nok den her yankee-rapand?
MVH - Lars
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.