Beskrivelse: En lille del af den ansamling på min. 59(!) Dværggæs, der idag blev opdaget på Vestamager af Tim Andersen. Floken "voksede" fra 30 ved første udmelding til min. 59 midt på dagen - det var hvad der maximalt kunne tælles i ét hug, men inkluderer også fugle, hvor man tilfældigt så hovederne oppe. der kan have været flere.
Vestamager er altså ved at udvikle sig til en fast lokalitet for Dværggæssene, der formentligt har taet turen fra holland og er på vej mod Sverige.
Begivenheden bød på enestående muligheder for sammenlignende studier af flere individer - noget, man absolut ikke er vant med! Fuglen længst til venstre har meget sort bånding, der strækker sig op mod flankerne, og kun én fugl havde mere udbredt sort midt på bugen - de fleste tydeligt smallere og mindre bånding end Blisgås.
Den flyvende flok kunne med sin tætte flokstruktur og hurtige slag på lange vinger ligner Knortegæs - korthalset og langvinget. Hvide blis var lange og tydelige, især imod det mørke hoved (mørkere og mere ensartet end blisgås) og næbbene selv på afstand påfaldende rosenrøde i inderdelen.
Beskrivelse: Et udsnit af flokken på min. 59 Dværggæs, der d.d. holder til på Vestamager. En enkelt Grågås ses i den forreste flok og byder på glimrende muligheder for at sammenligne størrelsen mellem de to arter - desuden ses Dværggæssenes lille, runde og ensartet mørke hoved, variation i pandeblissens udbredelse (enkelte med så høj blis at den nåede pandens højeste punkt) og "halsløse" udseende.
Virkelig interessant med sådan en stor flok dværggæs. Er der set ringe eller andet der kan bekræfte, om der er tale om de 'rigtige' dværggæs fra Porsanger området?
Detta är sannolikt gäss från det svenska programmet och vi är mycket intresserade av att veta om det är någon fågel som är ringmärkt i flocken. Idag finns det bara 5-7 individer som bär ring. De ungar som föds i det vilda ringmärks inte. Det har inte skett någon utplantering sedan 1999.
Härliga bilder!!
Hälsar Niklas Holmqvist/ Projekt Fjällgås
Dværggæssene har været ved Klydesø i nogle dage!
Beklageligvis under cover som Blisgæs...
Jeg var selv ved Klydesø i går. Forsynet med håndkikkert og kamera begav jeg mig til skjulet på Sydmøllevej, hvor "Blisgæssene" - blev fremvist.
Da fremviser, og dermed teleskop, havde forladt skjulet, tog nogle af gæssene en lille flyvetur - sammen med nogle Grågæs, og kom nærmere skjulet. Jeg tog en serie billeder, og tænkte ikke mere over det. Men så senere, da jeg iagttog gæssene gå og fouragere sammen med Grågæs, forundredes jeg over hvor rundhovede og kortnæbede "Blisgæssene" virkede. Jeg tænkte, "der kan vel ikke være nogle Dværggæs iblandt Blisgæssene", og jeg tog derfor nogle flere billeder af gæssene, for at se om jeg, gennem cropning, og beskuelse af kamera display, kunne erkende mere end jeg kunne erkende i håndkikkert. Jeg syntes jeg kunne ane noget der måske godt kunne være gul øjenring. Men.... slog det hen, ganske simpelt fordi jeg lod bestemmelseskriteriet "sansynlighed" vægte, og dermed måtte og skulle tanken og en flok Dværggæs forkastes....
Tak til Tim for at sætte tingene på plads her i morges. Det var en slem læresteg til undertegnede. Og, ifølge DOF basen, er der faktisk også en række andre erfarne ornitologer der gik i fælden...
Bh
9s
Unbelievable number, new Era?
HISTORIC record in W. EU ?
Great THANKS for Sharp ID !!
__________________________
Yes, enjoy size compared to
big brother A. anser, now
termed Greylag...
K. rgds.
..................... C.
I det høje græs var det svært at se benene på alle gæssene, men mindst to gange så vi en ringmærket adult fugl. Om det var to forskellige eller den samme fugl, kunne vi ikke afgøre.
Nøjagtig optælling var heller ikke let, da de små gæs nemt forsvandt i græsset eller i fordybninger i terrænet. Seneste sikre optælling, foretaget af Stig Kjærgaard Rasmussen og Bent Bøggild Pedersen uafhængigt af hinanden, resulterede i 64 ex. Der var et mindre antal 2K-fugle imellem.
Hej Niklas
For nogle år siden så jeg en film om nogle Dværggæs som fulgte et ultralet fly til Holland for at lære dem at flyve den vej, er det denne flok?
Iflg. LAK har der stået en flok i Holland i vinter på 62 så det er vel denne flok.
Iflg. Waarneming.nl var der 92 Dværggæs, fordelt på 3 flokke, ved Vereenigde Harger- en Pettemerpolder den 11. marts 2010. Var selv på lokaliteten, der også kaldes 'De Putten', den 3. marts 2010, hvor vi så en flok på 29 fugle.
Tim: Tack för denna redogörelse. Mycket bra! Om det blir tillfälle så du kan se vilka färger ringrana har så är vi mycket tacksamma!
Jorgen: Dessa Dværggæs är resultatet av en långvarigt projekt med flera utsättningar 1981-1999. Projektet använde vitkindade gäss (bramgas på dk?) som fosterföräldrar för att få gässen att övervintrar i Holland. De fåglar "som fulgte et ultralet fly til Holland" var ett försök med en annan metod och detta var ett engångsförsök.
Det har inte satts ut Dværggæs sedan 1999 i Sverige och alla de gäss som inte har ring är födda i det vilda.
Dværggæsen i Sverige hade en rekordsäsong 2009 med 34 ungar som blev flygfärdiga (!). Totalt uppgår populationen till 100-130 individer. Projektet kommer arbeta vidare tills det att fjällgässen har en stabil population i Sverige
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Den rekordstore flok Dværggæs bødpå enestående muligheder for flokstudier af en art, man skal være heldig med at få set mere end et enkelt exemplar af.
I flugten virkde dværggæsene næsten knortegåseagtigt korthalsede og langvingede. Desuden ses et par kendetegn, der synes temmeligt upåagtede, men som kan vise sig værdifulde.
1: hånden virkede lysere, mere "sølvglimtende" end vist i bøgerne (selvom der ses en tendens i "Fugle i Felten".
2: det hvide endebånd på halen var bredt, men det sorte bånd smalt. Jeg håber at nogle kan kommentere i forhold til Blisgås, for på foto af flokken på 21, der tog en runde, ser dette ud til at gælde for alle fuglene. I "Fugle i Felten" vises det mørke bånd som bredt, men endebåndet som smalt hos såvel Dværggås som Blisgås.
Dette kan være en "ny karakter" for arten versus Blisgås.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.