Lækker collage, Jens !
Får vi et skud på alder ? Klaus M.O. 'Rovfugle' 2008 angiver hele 6 dragter for d. østlige A. heliaca, før Helt udfarvet.
---------------
Den Spanske Kejserørn, A. adalberti, er standfugl og
vel næppe truffet som spontan i d. nordlige Europa?
Kan kendere identificere Ørnen ovenfor som østlig, A. heliaca?
_____________
De danske navne 'Kejserørn' (= heliaca) og 'Spansk Kejserørn' (= adalberti) ka' vel med fordel ændres til hhv. Østlig og Spansk K.
- jfr. engelsk navngivning.
Vh ,,,,,,,,,,,,, C.
Is this an Imperial Eagle for sure?
The undertailcoverts and rear body feathers look surprisingly dark (should be much paler on Imperial). The head doesn't look as big and protruding as I would expect on imperial and neither does the bill. Finally I think that the pale innner primaries might not really be that pale. The paleness here might instead be caused by the moulting inner primaries? All this could indicate that this was not an Imperial Eagle afterall (but perhaps a Steppe Eagle?).
I would definately like to see some more shots of this bird...
All the best
Sebastian
Based on these photos, the bird does indeed look better for Steppe Eagle for the reasons advanced by Sebastian. In addition, the underparts look rather uniform brown and do not give the bicoloured impression typically shown by younger Eastern Imperial, caused by dark streaking on the breast contrasting with a paler unmarked lower breast and belly. Might it be the Steppe Eagle reported from southern Skåne (Sillesjö) a couple of weeks ago...?
Jeg tror Sebastian har ret. Sune`s foto fra samme sted, viser også Steppeørne jizz. Omvendt IBJ`s foto på Club 300dk minder mere om Kejserørn. Jeg så den desværre under meget dårlige forhold, stor afstand, modlys og kun set i håndkikkert. Men det jeg så mindede mest om Kejserørn, ikke mindst med vandrette vinge. De lyse kiler jeg så kan sagtens være de fældningshakker den har ydersrt på armen, for jeg så den altså på meget stor afstand og i modlys.
Bedste hilsner
Michael
Jeg fik præcist samme tanke, da jeg så Jens billeder på færgen og stillede det samme "forbudte" spørgsmål. I felten fik man slet ikke samme indtryk: Alle krops- og dækfjer var beige, med hovedet som det lyseste på fuglen. Jeg så fuglen længe i teleskop.
Min erfaring med kejserørn er dog begrænset til den spanske udgave, men jeg har set en del steppeørne, der altid har vist en næsten fiskehejre-agtig vingestilling under glid...denne fugl holdt vingerne plane. Kort fortalt vat steppeørn slet ikke inde i overvejselserne, da vi stod med fuglen. Den lyse kile inderst i hånden fremstod egentlig ret tydeligt i felten - men det kan have skyldtes at de indre håndsvingfjer er i fældning. På den anden side, kan tolkningen af disse fotos som visende "manglende kejserørn-kile" placeres i samme kategori.
Vi skal have samlet hele puljen af billeder - SRS har vist video og fotos, der vist viser fuglens vingestilling - , sende hele pakken til f.eks Forsmann. Den dokumentation, der foreligger pt, er slet ikke fyldestgørende.
mvh Morten
Videoen SRS har lavet af fuglen kan ses her
http://scanrarebird.blogspot.dk/2013/08/asian-imperial-eagle.html
Vil i denne omgang holde mig fra at deltage i bestemmelse af fuglen, da jeg ofte har oplevet at det er meget svært med fotos af aquila-ørne på få fotos.
Vil samtidigt opfordre folk til at få sendt de fotos ind til Netfugl de skulle ligge inde med, det kan være med til afklaringen af denne spændende fugl.
Ved godt at nogle vil sige at jeg trækker tøse-kortet ;-)
Mvh Rasmus
hey
Jeg har netop smidt et dogmefoto på der viser fuglen som jeg så den -meget lys og med meget tydelig lys kile inderst i hånden.
bedste hilsner fra sune
Jeg kan godt se, at fuglen desværre kan virke meget Steppeagtig og for lang/smalvinget i jizzet på flere fotos.
I felten bemærkede jeg en flosset og meget Kongeørnagtig tung fugl. Den virkede meget aguila-agtig.
I felten bemærkede jeg også et svagt lysere chremefarvet steppebånd på undervingen. Jeg overvejede så (i felten) om det kunne være en Steppe, men kom hurtigt fra det igen. Ud over båndet var der intet, der sagde Steppe til mig. Den havde en fuldstændig vandret vingestillig. Vandret arm og hånd. Der var intet i vingestillingen på noget tidspunkt, der mindede om steppe-kuplede-hængevinger, eller sænket hånd. Vi så den ikke i aktiv flugt, den kredsede kun. Da den gled væk fra os med lettere samlede vinger, virkede vingestillingen stadig flad og vandret.
Michael Trasborg har for mig beskrevet vingestillingen som: "Fuldstændig vandret lige, med hævede hådsvingfjer".
Alle jeg har talt med om vingestillingen nævner den klare vandrette stilling.´
Desuden var hovedet meget lyst og stort. Hovedets størrelse vurderede jeg til mindst ca. 3/4 af halens længde. Det var en karakter vi talte om, imens vi så den.
Generelt var fuglen meget lys og chreme/sandfarvet. IBJ's fotos giver et godt indtryk af farvefordelingen.
Jeg må indrømme, at jeg desværre ikke koncentrerede mig om næbets størrelse. Måske p.g.a. afstand, eller fordi at jeg var glad.
I modsætning til Sebastian synes jeg ikke, at underhaledækfjerene er mørke og jeg husker det heller ikke fra felten. Jeg opfatter dem som lyse. Hvor stor den reelle kontrast så var mellem underhalefjer og bryst fjer, ved jeg ikke.
Brystet og bug var generelt uden Kejser-4k's lidt grovere pletter på brystet.
Hvis fuglen er en 3k Steppeørn vil jeg umiddelbart forvente en mere hærget og uensartet inderste vingebagkant. Jeg synes, at den indre vingebagkant ser ganske pæn ud, men dette er selvfølgeligt ikke et reelt kendetegn.
Tjek linket fra tv2-Bornholm med en video, hvor man godt kan fornemme den flade vingestillig, da fuglen lige vender præcis til sidst i klippet ved 01.59 minutter. Måske har Oluf Lou 30 sekunder mere af klippet, så vi kan se den dreje hele vejen rundt?
http://www.tv2bornholm.dk/net-tv?dag=03.08.2013&videoID=148356&offset=0&vidLoc=NewDB
Samme link findes også på club300.dk. Her kan man også kan se Ib Jensens meget vellignende foto, hvor jeg synes at den ser mere aquila-agtig ud.
Mvh JAE
..glemte lige noget:
For mig at se, er p1-p4 i fældning, hvilket - givet at at aquila-ørne fælder håndsvingfjer indefra og udefter - indikerer en 2kfugl. Armsvingfjerene ser intakte og ungfugle-agtige ud.
mvh Morten
Jeg har kun få obs af de to arter fra udlandet og ingen fra Danmark, så det er ikke pba. den store felterfaring jeg udtaler mig.
Men jeg vil tilslutte mig Jakobs betragtninger og tilføje følgende, som peger på Kejser- snarere end Steppeørn:
* Fuglens krop virkede under obs'en meget lys
* Det lyse bånd i vingen var registrerbart, men vagt og udvisket. Ikke markant som hos de Steppe jeg har set.
* Hovedet var kontrasterende lyst og "Kongeørneagtigt"
* De lyse kiler mellem hånd og arm var velmarkerede, men er slørede af de kraftige fældningshak.
* Der var ingen tendens til kileformet hale, hvilket jeg mener vi ville have registreret under en obs over 5 minutter (17.16-17.21)
Mvh
Anders
Billederne på Dofbasen viser en større kontrast på undersiden (uden Steppeørns lyse bånd mellem dækkere og svingfjer) end på billederne ovenfor og tilmed en lang hale. Begge dele peger klart på Kejserørn. At flere observatører noterede plan vingestilling under glid er spot-on for Kejser. Det ville dog være fedt med et foto, der rent faktisk viste den klassiske Kejserørne-underside. Den lyse vingebagkant viser jo, at det er en ung, hvorfor kontrasten mellem lys undergump/underkrop og stribet overkrop og dækkere burde være til stede.
Mvh Sebastian
MoKo´s bud på 2cy frem for 3cy er nok ganske fornuftigt.
Der findes en interessandt artikkel
om fældning hos Eastern Imperial, som understøtter det bud..
Bh
9s
Med fyldepen nedfældedes flugtprofiler af Kejserørnene ved Gyllebo, 1961 (se komm. til Oluf Lous Netfugl foto 2/8).
De ligger tæt på nederste Vandrette profil i Dick F.'s 'Raptors' 1999 p376, mine dog med længere vinger.
Oluf Lou påpeger ovenfor klart horisontale vinger over Bornholm.
Vingestillingen, lysende lyst hoved + haleproportioner
må vel stadfæste Jens S. H., Olufs og Sune Riis S.s ID.
Vh ,,,,,,,,,,,, C.
Jeg tror det er lige tidligt nok at stadfæste Kejser på denne fugl. Der er fortsat ting der peger i retning af Steppeørn, omend karakterernes tydelighed varierer afhængigt af, hvilket billlede man læner sig op ad.. Jeg må tilstå, at jeg på de billeder, hvor fuglen fremstår meget lys (= karakter der peger på Kejser), ikke med sikkerhed kan erkende farverne på hoved og bryst. Jeg synes dog det godt kan se ud som om hovedet er mørkt - og dette peger jo på Steppeørn..
Husk at fuglen meget vel kan være på Øen endnu, og at det naturligvis fortsat vil være guld at få flere obs og mere dokumentation på den... Måske mangler vi fortsat den sidste sikre dokumentation for sikker Kejser- eller Steppeørn... ?
Bh
9s
Netfugl har her til aften modtaget nedenstående indsatte kollage fra Aron Edman.
Aron finder det overordentligt sandsynligt, at to observationer af "store" ørne fra Sverige i løbet af sommeren fra henholdsvis Värmland 21-22/6 og Öland 1/7 er identiske med fuglen fra Bornholm. Udover de udpegede detaljer på de tre indsatte fotos, så er der er række andre dragtkarakterer som umiddelbart også taler for, at det er én og samme fugl. Og det er umiddelbart svært at få øje på karakterer der taler direkte i mod?
Fotoet fra Värmland er taget af Rickard Fredriksson og ses også her. Fotoet fra Öland er taget af Magnus Hellström.
Aron mener at alle tre fotos, uagtet at det efter hans mening er en og samme fugl, viser en Steppeørn.
Kommentarer modtages gerne.
Mvh. Jens
jeg kan kun tilslutte mig at der "må" være tale om samme fugl og jeg har svært ved at se hvorfor det ikke er en steppeørn. Vingestilling på Oluf´s video mener jeg slet ikke udelukker steppeørn - tværtom - og der er (i hvert fald i mine øjne) et ret tydelige bånd dannet af undervingedækfjer på flere foto, der leder mine tanker hen på steppeørn, ligesom de hvide (om end slidte) vingespidser på svingfjer. Spændende fugl.
Ja så er den ørn skalperet. Billederne fra Sverige viser en klokkeklar Steppeørn, og det er sikkert samme fugl. Det undrer mig at en så tydelig Steppeørn kan blive fejlbestemt på Bornholm.
Bedste hilsner
Michael
Tack för medhåll i debatten. Är det verkligen ingen som är av annan åsikt eller kan ta på sig uppgiften att kritisera resonemanget :) ? Det hela är väldigt intressant om det faktiskt är samma individ. Då har den nämligen bestämts till stäppörn, större skrikörn, mindre skrikörn samt kejsarörn under sitt besök i Sverige och Danmark... Det visar tydligt på hur svåra en del av dessa stora örnar är och även jag gick i fällan (och trodde det var en större skrikörn så som den larmats ut) 1/7 då den sågs på södra Öland.
Vi behöver faktiskt inte gå särskilt långt för att hitta liknande individer vad gäller vingband osv. I Netfugl's eget galleri finns denna: http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=23390
Ytterligare en: http://svalan.artdata.slu.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageid=174007
/Aron
Dick Forsman har delgivit sin syn på saken i ett mail till mig och lämnade följande kommentarer:
"Jag delar fullt din mening att det rör sig om en 2K stäppörn, en individ som saknar det ljusa vingbandet undertill. Trots att bilderna inte är de bästa ser man att t.ex. huvudet och buken inte är ljusare än bröstet, vilket borde ses hos en kejsarörn i motsvarande läge o ljus, även om man inte kan urskilja streckningen på bröst o vingtäckare. Annars kan de två arterna te sig rätt lika varann i svåra ljusförhållanden och i situationer där man inte kan urskilja dräktdetaljer.
Jag tycker också att ditt detektivarbete klart utvisar att det rört sig om samma fågel vid de olika tillfällena."
Steppeørnen er i dag (24/8) set af Carsten Andersen ved Bagå, flyvende mod Klemensker og videre nordpå. Carsten har uploadet et meget fint foto af fuglen på DOF basen fra dagens obs.
Bh
9s
Som flere måske har bemærket, har en Steppeørn i eftermiddag (10/8)gjort trækforsøg over Falsterbohalvøen, hvorefter den gik retur ind i baglandet. Foto på Svalan viser, som jeg ser det, at det er bornholmerørnen med "klippet" spids på P8 i højre hånd, ligesom det svage undervingebånd samt svingfjersfældningen generelt modsvarer bornholmerfuglens ditto..
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.