Beskrivelse: Isabellatornskaden på Hållö i Bohuslän, Sverige er særdeles turistvenlig og lader sig komme på ganske tæt hold. Øen nåes fra byen Smögen; "Hållöfärjan" går officielt et par gange om dagen, men sejlads for ca. 100 kr. pr. persona kan aftales med Stig, tlf: +46706913633.
Fuglen er bedømt som værende af formen isabellinus, der yngler i Centralasiens ørkenområder og tilbringer vinteren (efter planen) i NØ Afrika og Arabien. Formentligt den hyppigste form for Isabellatornskade i Europa.
Der findes flere former for Isabellatornskader. Ungfuglene er ret ens, men de ældre fugle er forskellige. Den mest kontrastrige er phoenicoroides fra "højlandet" i C Asien. Her er oversiden gråbrun, issen rusttonet og undersiden hvidlig. Denne form har den typiske brede hvide vingeplet, der er illustreret i f.eks. Fugle i Felten.
I ørkenområderne findes den meget lyse form arenarius, der er nærmens ensartet "ørkenfarvet" og næsten mangler hvid vingeplet. Mærk maske er her bruntoner og svag. Fotos af denne form findes i Galleriet (Indien jan-feb 2006). De fleste af disse meget lyse fugle synes at overvintrer på den nordvestlige del af det indiske subkontinent.
Isabellinus - den aktuelle form -ligner en blanding mellem de to former, men findes generelt længere mod øst end disse. Selvom fuglen gør et ret ensartet sandgråt indtryk på afstand ser man indslag af kanelbrunt, ligesom bugen er noget lysere end brystet. Masken bag øjet er sort, og den hvide vingeplet er stor (flimrer typisk i flugten.
Den svenske fugl fouragerede i høj grad lavt på jorden, hvor den undertiden hoppede omkring (en ret typisk adfærd hos de ørkenlevende tornskader)i søgen efter smådyr. Fuglen tog ved gentagne tilfælde ørentviste.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: For transport med båd fra Smögen til denne stationære Isabellatornskade, kontakt Stig, tlf. +46706913633. Koster 100 kr. pr.næse og meget anbefalelsesværdigt, både p.g.a. fuglen og p.g.a. den barske skærgårdsnatur på denne ø, der må være et godt emne for en locustella eller Pechorapiber, når dén sæson nærmer sig.
Beskrivelse: For trantport til vidunderet, ring Stig +46706913633. Han tager 100 kr. for bådtur til øen, der ligger 15 minutters sejlads udfor Smögen godt 100 km. nord for Göteborg.
Og desværre datid! Fuglen er ikke set siden 2.11.
Det kan i øvrigt anbefales at besøge et stationært hit så sent som muligt. Så er der færre mennesker, og fuglen har vænnet sig til folks tilstedeværelse. Dette giver optimale betingelser for at studere dragter og fotografere, men det er X´erne jo nok kolde overfor.
Jeg har iøvrigt set det før: dagen før en fugl forsvinder er den forrædderisk "veltilpasset" - aktiv helt frit fremme mens den konstant fouragerer. Dagen efter er den væk. Formentligt er den i rigtig god kondition under sidste del af et ophold, og "tanker op" konstant førend næste stop - der i dette tilfælde sagtens kunne være et sted langs Nordjyllands kyst.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.